Τρίτη 25 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ
Παρέμβαση με αφορμή τη δημιουργία νέου hot spot στο νησί

Φωτ. από το hot spot που υπάρχει ήδη στο νησί
Φωτ. από το hot spot που υπάρχει ήδη στο νησί
Με αφορμή την κατασκευή νέου hot spot στην περιοχή Ζερβού που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, το Εργατικό Κέντρο Σάμου σε ανακοίνωσή του για άλλη μια φορά τονίζει τα εξής:

«Οσον αφορά τις θέσεις του ΕΚ, αυτές ήταν πάντα καθαρές και κατηγορηματικές για να μην επιδέχονται "πολλαπλές ερμηνείες" και δεν έχουν αλλάξει σε τίποτα, όπως κάνουν σήμερα διάφοροι άλλοι που έβαλαν "παραθυράκια" και "πόρτες" σ' αυτές.

Να κλείσει εδώ και τώρα το κολαστήριο hot spot και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο. Να διατηρηθεί μία μικρή δομή μόνο, σαν χώρος υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης για τις λίγες μέρες που θα παραμένουν στη Σάμο, που θα δίνει ένα πιάτο φαΐ σ' αυτούς που το έχουν ανάγκη, θα έχει δικό της ιατρείο που θα εξετάζει τους πρόσφυγες και μετανάστες και θα εκδίδει τα πιστοποιητικά υγείας. Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τη Σάμο, να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα, σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, και από εκεί σε όποια χώρα επιθυμούν. Να μεταφερθούν οι υπηρεσίες ασύλου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Να καταργηθεί η συμφωνία κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, που εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά μας.

Τις θέσεις μας αυτές τις μεταφράσαμε με ανακοίνωσή μας στις κύριες γλώσσες των προσφύγων και μεταναστών, που τις αποδέχτηκαν στο σύνολό τους και μάλιστα στο συλλαλητήριο που οργανώσαμε τον περασμένο Οκτώβρη συμμετείχαν και αρκετοί από αυτούς. Είναι γνωστό εξάλλου ότι και οι ίδιοι δεν βλέπουν τη Σάμο σαν τόπο διαμονής αλλά σαν ενδιάμεσο τόπο για να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι θέσεις μας αυτές έγιναν αποδεκτές και αποτέλεσαν τη βάση της συμφωνίας άνω των 40 φορέων, που οδήγησε στην πανσαμιακή απεργία της 7ης Φλεβάρη και στη μεγαλειώδη συγκέντρωση που κάναμε. Σ' αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζουμε και σήμερα τον αγώνα μας.

Οσον αφορά την πρόταση που έχει ακουστεί ενόψει εθνικών εκλογών, να δοθεί παράταση - μορατόριουμ έξι (6) μηνών στη δημοπράτηση του hot spot στην περιοχή Ζερβού, νομίζουμε ότι η πρόταση αυτή δίνει χείρα βοηθείας και στους δύο μονομάχους για να ξεφύγουν και να μην πουν τίποτα για το τι θα κάνουν με το πρόβλημα.

Η κυβέρνηση ξέρουμε πολύ καλά τι θέλει να κάνει και αυτό είναι το νέο hot spot στην περιοχή Ζερβού, η δε ΝΔ - που το έχει σίγουρο ότι θα είναι η νέα κυβέρνηση - έχει επίσης καθαρή θέση. Στη συνάντηση που έγινε μεταξύ επιτροπής φορέων της Σάμου και του κ. Βαρβιτσιώτη, υπεύθυνου τομεάρχη της ΝΔ για τη μεταναστευτική πολιτική, μας είπε ότι η ΝΔ όταν γίνει κυβέρνηση θα εφαρμόσει κι εκείνη τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία.

Δηλαδή η αιτία που κρατάει φυλακισμένους τους πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί μας θα εξακολουθήσει να υπάρχει, όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί. Αυτή η θέση θα πρέπει να μας προβληματίσει και θεωρούμε ότι οι εθνικές εκλογές είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να πιέσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Η λύση του προβλήματος δεν είναι ένα νέο hot spot, όσο σύγχρονο κι αν είναι όπως μας λένε, όπου και να γίνει, αλλά ο άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα σχέδια της κυβέρνησης να μείνουν στα χαρτιά (2020-01-23 00:00:00.0)
Σωματεία και φορείς ένωσαν τη φωνή τους για διεκδικήσεις και αλληλεγγύη για τους ξεριζωμένους (2019-11-28 00:00:00.0)
Το Ψήφισμα (2019-02-08 00:00:00.0)
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την απεργία για Προσφυγικό και Υγεία (2019-02-06 00:00:00.0)
Χαιρετίζει την πρωτοβουλία των φορέων της Σάμου (2019-01-24 00:00:00.0)
Να κλείσει τώρα το hot spot και να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες (2018-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ