Παρασκευή 5 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ - ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Καταγγέλλει απολύσεις, εντατικοποίηση και άθλιες συνθήκες στη «ΜΙΜΙΚΟΣ»

Απολύσεις, εντατικοποίηση, άσχημες έως επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς είναι τα συστατικά στοιχεία των κερδών της εργοδοσίας και στην πτηνοτροφική επιχείρηση ΜΙΜΙΚΟΣ HQF (όμιλος Φιλίππου), όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας.

Με αφορμή τις πρόσφατες απολύσεις στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία, το Συνδικάτο έχει ζητήσει συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας με αίτημα την ανάκλησή τους και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Οπως υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του, σε αντίστοιχη συνάντηση για το κύμα απολύσεων που έγιναν στο τέλος του 2018, η εργοδοσία «είχε ισχυριστεί ότι οι τότε απολυμένοι έχασαν τη δουλειά τους γιατί δεν ήταν παραγωγικοί!».

Την ίδια στιγμή, το Συνδικάτο χαρακτηρίζει άθλιες τις συνθήκες στο χώρο δουλειάς. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στις ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), με εργαζόμενους να δουλεύουν «μέσα στα νερά και τις χαμηλές θερμοκρασίες με τρύπιες μπότες» ή να πληρώνουν από την τσέπη τους για κατάλληλα υποδήματα, να στερούνται απαραίτητα είδη μιας χρήσης «όπως νάιλον φόρμες, μάσκες, μανίκια», αλλά και κατάλληλο ρουχισμό «για την προστασία από τις χαμηλές θερμοκρασίες, ψύξης και κατάψυξης, όπως ισοθερμικά, κάλτσες, γιλέκα, μπουφάν κ.τ.λ». Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες, καθώς «η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και δεν γίνονται οι απαραίτητες τεχνικές βελτιώσεις που να προστατεύουν τους συναδέλφους».

«Σε αυτές τις συνθήκες έρχεται να προστεθεί η τρομερή εντατικοποίηση της εργασίας, με άθλια κάτω από τις οδηγίες της εργοδοσίας συμπεριφορά, με φωνές, ακόμα και βρισιές, για να βγει γρήγορα η παραγωγή», σημειώνει το Συνδικάτο και προσθέτει: «Ο συνδυασμός εντατικοποίησης και άθλιων συνθηκών οδηγεί στις συχνές ασθένειες και αναρρωτικές άδειες λόγω της τρομερής σωματικής καταπόνησης».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να πουν «φτάνει πια» και οργανωμένα να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Απαιτεί να χορηγηθούν όλα τα απαραίτητα ΜΑΠ, να τηρηθούν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Να υπογραφεί κλαδική Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις ώστε να αυξηθούν οι μισθοί πείνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ