Δευτέρα 8 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» από τη ζωή ο Γιάννης Σπάθας

Ανακοίνωση για το χαμό του εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Από την εμφάνισή του στο 33ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη

MOTIONTEAM

Από την εμφάνισή του στο 33ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη
«Εφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 69 χρόνων, ο κιθαρίστας Γιάννης Σπάθας, ιδρυτικό μέλος του ροκ συγκροτήματος Socrates Drank the Conium, γνωστών ως Socrates.

Γεννήθηκε στους Παξούς το 1950. Ηρθε σε επαφή με τη μουσική κοντά στον πατέρα και τους θείους του, μαθαίνοντας από μικρός ακορντεόν, κιθάρα και τύμπανα. Στον Πειραιά, όπου μεγάλωσε, μαζί με τους Αντώνη Τουρκογιώργη και Ηλία Ασβεστόπουλο σχημάτισε το ροκ συγκρότημα Persons (1966 - 1969) και στη συνέχεια τους Socrates, πάλι με τον Τουρκογιώργη (μπάσο, τραγούδι), τον Γιώργο Τρανταλίδη (ντραμς, κρουστά) και τον Βαγγέλη Παπαθανασίου (πλήκτρα). Ο Σπάθας ήταν ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες στην Ελλάδα και έγραψε ιστορία, παίζοντας με το συγκρότημα σε κλαμπ όπως το ιστορικό «Κύτταρο».

Το 1983, μετά τη διάλυση των Socrates, ο Σπάθας συνεργάστηκε ως ενορχηστρωτής και κιθαρίστας με καλλιτέχνες όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζηδάκις, Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Μανώλης Λιδάκης, Νίκος Αντύπας, Λίνα Νικολακοπούλου, Διονύσης Σαββόπουλος, Μάνος Λοΐζος, Ελένη Καραΐνδρου κ.ά. Επίσης, συνέθεσε τη μουσική τριών δίσκων του Βασίλη Λέκκα. Το 1999 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο, στον οποίο είχε συμμετοχή η Χάρις Αλεξίου.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά θλίψη του

Ανακοίνωση για το θάνατο του Γ. Σπάθα εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία έχει ως εξής:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για τον πρόωρο χαμό του Γιάννη Σπάθα, ενός κορυφαίου μουσικού, ιδρυτικού μέλους στο θρυλικό ροκ συγκρότημα "Socrates Drank the Conium".

Το όνομά του συνδέθηκε με την πρώτη προσπάθεια της ελληνικής ροκ να ανοίξει τα φτερά της στο μουσικό στερέωμα και ο ίδιος αναδείχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες - ερμηνευτές της ηλεκτρικής κιθάρας. Τις τελευταίες δεκαετίες είχαμε πολλές φορές την ευκαιρία να απολαύσουμε την τέχνη του στις σκηνές του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και στο Πολιτιστικό Στέκι της, "Συρμός".

Ο ήχος της κιθάρας του δεν θα πάψει να συντροφεύει τους αγώνες μας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σίγησε η θρυλική φωνή των Socrates (2024-05-08 00:00:00.0)
Συναυλία - αφιέρωμα στον Γιάννη Σπάθα (2022-08-30 00:00:00.0)
«Συρμού» μελωδικές διαδρομές (2003-10-31 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ