Τρίτη 9 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για την ανάκληση απολύσεων στη «Neurosoft»

Στάση εργασίας και νέα συγκέντρωση σήμερα

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στη «Neurosoft»
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στη «Neurosoft»
Παράσταση διαμαρτυρίας στην εταιρεία πληροφορικής «Neurosoft» (θυγατρική της ΟΠΑΠ ΑΕ) πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, απαιτώντας να σταματήσει η δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης και να παρθούν πίσω οι απολύσεις στις οποίες προχώρησε η επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με καταγγελία του Συνδικάτου, η εργοδοσία απέλυσε αρχικά μια εργαζόμενη από το τμήμα καθαριότητας. Συνάδελφοί της προχώρησαν σε κινητοποίηση απαιτώντας την επαναπρόσληψή της, για να ακολουθήσει «επίπληξη» από διευθυντή σε εργαζόμενο (Μ.Μ.) που πρωτοστάτησε στην κινητοποίηση. Τρεις μέρες μετά, η εργοδοσία απέλυσε τον εργαζόμενο, μετά από πέντε χρόνια δουλειάς στην επιχείρηση, για... «λόγους συμπεριφοράς».

Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης, μέλη του ΣΕΤΗΠ πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της εταιρείας, με ντουντούκες και μοίρασμα ανακοινώσεων του Συνδικάτου. Η εργοδοσία απέρριψε το αίτημα του ΣΕΤΗΠ για συνάντηση, όπως και το αίτημά του να πραγματοποιήσει περιοδεία στον χώρο εργασίας.

Παράλληλα, αντιπροσωπεία του κλαδικού Συνδικάτου προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας Νέας Ιωνίας για την εκδικητική και συνδικαλιστική απόλυση εργαζόμενου επειδή πρωτοστάτησε στον αγώνα ενάντια στην απόλυση συναδέλφισσάς του.

Το Συνδικάτο, σε έκτακτη συνεδρίαση, αμέσως μετά την κινητοποίηση και την ανένδοτη στάση της εργοδοσίας, αποφάσισε να προκηρύξει προειδοποιητική στάση εργασίας (8 π.μ. - 10 π.μ.) για σήμερα Τρίτη, στο πλαίσιο της οποίας καλεί σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8 π.μ. έξω από το χώρο της επιχείρησης.

Κορύφωση σε έναν κύκλο επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους

Σε ανακοίνωσή του το ΣΕΤΗΠ σημειώνει:

«Καταγγέλλουμε την προσπάθεια να επιβληθεί η εργοδοτική τρομοκρατία στην επιχείρηση πληροφορικής "Neurosoft". Με τη συνδρομή της Αστυνομίας, που έπαιρνε εντολές από τον θυρωρό της επιχείρησης, προσπάθησαν σήμερα (σ.σ. χτες) το πρωί να εμποδίσουν την επαφή του σωματείου με τους εργαζόμενους, την παράσταση διαμαρτυρίας, αλλά και την περιοδεία κλιμακίου του συνδικάτου μέσα στους χώρους δουλειάς.

Η εταιρεία "Neurosoft", που είναι θυγατρική της ΟΠΑΠ ΑΕ, έχει εξαπολύσει έναν κύκλο επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους, προκειμένου να χτυπήσει τα συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και να ξεφορτωθεί προσωπικό. Είναι εκατοντάδες οι απλήρωτες ώρες εργασίας από τους εργαζόμενους της επιχείρησης, που αναγκάζονται να εργάζονται από το σπίτι, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ζητάνε από τους τεχνικούς να πληρώνουν από την τσέπη τους τις ζημιές των εταιρικών αυτοκινήτων.

Η εντατικοποίηση στον χώρο δουλειάς "χτυπάει κόκκινο", με τους συναδέλφους να δουλεύουν συνεχόμενα Σαββατοκύριακα, σχεδόν ολόκληρο μήνα, συνεχόμενες βάρδιες, προσθέτουν καθήκοντα ακόμα και εκτός χρόνου εργασίας και την ίδια στιγμή τους τελευταίους δυο μήνες απολύει εργαζόμενους, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο την εντατικοποίηση.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόλυση συναδέλφου από την καθαριότητα, την προηγούμενη βδομάδα. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν και απαίτησαν την επαναπρόσληψή της. Η απάντηση της επιχείρησης ήταν να προχωρήσει στην απόλυση συναδέλφου που πρωτοστάτησε, ενώ ταυτόχρονα αρνείται μέχρι και σήμερα να συναντηθεί με το σωματείο, απαγορεύοντας την είσοδο του συνδικάτου, με την παρουσία αστυνομίας που περιφρουρούσε την είσοδο της επιχείρησης».

Το ΣΕΤΗΠ απαιτεί: Να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Να σταματήσει τώρα η δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης. Να σταματήσει η εντατικοποίηση.

Απευθύνει παράλληλα κάλεσμα σε όλα τα σωματεία να συμπαρασταθούν στις κινητοποιήσεις, για να μην περάσει η σιγή νεκροταφείου μέσα στους χώρους δουλειάς.

Κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση στο «Grand Hyatt Athens»

Στο μεταξύ, αύριο Τετάρτη, σε κινητοποίηση στο ξενοδοχείο «Grand Hyatt Athens», στις 3.30 μ.μ., ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου, καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Το κλαδικό Συνδικάτο καταγγέλλει ότι ο εργαζόμενος απολύθηκε στις 3/7 με την πρόφαση ότι η εταιρεία κάνει «περικοπές στην κουζίνα». Oπως επισημαίνει το σωματείο, αυτό που πραγματικά ενόχλησε την εργοδοσία ήταν η συμμετοχή του στην απεργία του κλάδου στις 19/6. Αυτό αποτυπώθηκε και στην αιτιολόγηση της απόλυσης από τον προσωπάρχη και παράλληλα μέτοχο στη «δουλεμπορική» εταιρεία που προμηθεύει προσωπικό στο ξενοδοχείο, ο οποίος αναρωτήθηκε «πώς θα μπορούσαν τα αφεντικά να κρατήσουν στη δουλειά κάποιον που συνδικαλίζεται ανοιχτά στο χώρο»!

«Πώς είναι δυνατόν ένας εργαζόμενος να μη συνδικαλίζεται και να μη συμμετέχει στους αγώνες και στην οργάνωσή τους μέσα από το συνδικάτο του, όταν θέλει ένα καλύτερο μέλλον για τον ίδιο και τα παιδιά του; (...) Οταν βλέπει τι σημαίνει γι' αυτόν η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κάθε κυβέρνηση και τι του επιφυλάσσουν για το μέλλον οι μεγαλοεργοδότες και τα τσιράκια τους;», είναι η απάντηση του Συνδικάτου.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της κλαδικής απεργίας, το Συνδικάτο είχε καταγγείλει με παρέμβαση έξω από το ξενοδοχείο μια σειρά προβλήματα των εργαζομένων, όπως τις συχνές απολύσεις, την εντατικοποίηση, την κυριαρχία των εργολαβικών συνεργείων, τη μη τήρηση των κανόνων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ