Παρασκευή 12 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αντιδρούν στη φορολόγηση κολοσσών του διαδικτύου στη Γαλλία

Ερευνα για τις επιπτώσεις του φόρου που «στοχοποιεί αμερικανικές εταιρείες» διέταξε ο Ντ. Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Αντιδρούν οι ΗΠΑ στην απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να επιβάλει φορολογία σε εταιρείες - κολοσσούς του διαδικτύου («Google», «Apple», «Facebook», «Amazon», «Uber» κ.ά.), με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να διατάσσει έρευνα για τις «επιπτώσεις του φόρου». Η έρευνα ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή δασμών σε εισαγόμενα γαλλικά προϊόντα, ή σε άλλους εμπορικούς περιορισμούς.

Ενόψει της χτεσινής έγκρισης του νομοσχεδίου από τη γαλλική Γερουσία, ο αρμόδιος της αμερικανικής κυβέρνησης για το Εμπόριο (USTR), Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι «πολύ ανήσυχη για το γεγονός ότι ο φόρος στις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος αναμένεται να υιοθετηθεί από τη γαλλική Γερουσία, στοχοποιεί με άδικο τρόπο αμερικανικές εταιρείες» και θεωρείται «αθέμιτη πρακτική».

«Ο Πρόεδρος διέταξε να εξετάσουμε τις συνέπειες αυτού του νομοθετήματος και να εξακριβώσουμε εάν κάνει διάκριση ή επιβάλλει παράλογους φόρους και εάν αποτελεί βάρος ή περιορίζει τις εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο Λαϊτχάιζερ.

Η Γαλλία, παρακάμπτοντας την ΕΕ και τη Γερμανία, που ζητούν ευρωπαϊκό συντονισμό ή και διεθνή συμφωνία για τη φορολόγηση των ομίλων του διαδικτύου και της τεχνολογίας, έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που επιβάλλει φορολογία σε εταιρείες με τεράστια κερδοφορία, που δεν πληρώνουν σχεδόν κανένα φόρο.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, υπολογίζει ότι ο φόρος (3% επί των εσόδων των εταιρειών που προσφέρουν ψηφιακές υπηρεσίες στη Γαλλία) θα μπορούσε να εισφέρει στα κρατικά ταμεία περίπου 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Διευκρίνισε ότι ο φόρος αφορά τον κύκλο εργασιών περίπου 30 εταιρειών, κυρίως αμερικανικών, αλλά και κινεζικών, γερμανικών, ισπανικών και βρετανικών, καθώς και μίας γαλλικής και αρκετών που ιδρύθηκαν στη Γαλλία αλλά εξαγοράστηκαν από ξένες εταιρείες.

Χτες το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε νομοσχέδιο για φορολόγηση των κολοσσών του διαδικτύου «ανάλογα με την αξία που παράγεται από τους χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο». Αναμένεται ότι ο φόρος θα ανέλθει στο 2% σε ορισμένες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως στις μηχανές αναζήτησης (π.χ. «Google»), σε «πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης», σε διαδικτυακά καταστήματα, σε εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 560 εκατ. ευρώ. Εκπρόσωπος του υπουργείου υπενθύμισε ότι το Λονδίνο επιδιώκει συνολική λύση και θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο του G7 την επόμενη εβδομάδα. «Μόλις βρεθεί μια επαρκής λύση σε διεθνές επίπεδο, δεν θα χρειαζόμαστε πλέον τον δικό μας ψηφιακό φόρο», εξήγησε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ