Τετάρτη 17 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Δηλώσεις Τραμπ για τους «S-400» στην Τουρκία

«Το επεξεργαζόμαστε όλο αυτό, θα δούμε τι θα συμβεί», δήλωσε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την υπόθεση των «S-400». Σύμφωνα με τα πρώτα αποσπάσματα που έφταναν από δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είπε: «Εχουμε μια κατάσταση όπου η Τουρκία είναι πολύ καλή μαζί μας, και τώρα λέμε στην Τουρκία ότι επειδή στην πραγματικότητα αναγκαστήκατε να αγοράσετε ένα άλλο σύστημα πυραύλων, δεν θα σας πουλήσουμε τα μαχητικά "F-35"», είπε και συνέχισε: «Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί (οι Τούρκοι). Και είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση που έχουμε βρεθεί εμείς στις ΗΠΑ... Εξαιτίας του γεγονότος ότι η (Τουρκία) αγόρασε έναν ρωσικό πύραυλο, δεν μας επιτρέπεται να τους πουλήσουμε αεροσκάφη αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν είναι μια δίκαιη κατάσταση».

Νωρίτερα, ο εκτελών χρέη υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Εσπερ δήλωσε ότι κοινοποίησε στον Τούρκο ομόλογό του ότι «μπορείτε να έχετε είτε το "S-400" είτε το "F-35", δεν μπορείτε να έχετε και τα δύο... Η απόκτηση των "S-400" υπονομεύει θεμελιακά τις ικανότητες των "F-35" και την ικανότητά μας να διατηρήσουμε αυτό το προβάδισμα στους ουρανούς που προχωράει». Ο Εσπερ είπε ακόμα ότι οι Τούρκοι «έχουν υπάρξει ένας πολύ ικανός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, εδώ και πολύ καιρό», αλλά η απόφασή τους για τους «S-400» είναι «λανθασμένη» και «απογοητευτική».

Σημειώνουμε ότι την περασμένη Παρασκευή ο Εσπερ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Ακάρ, μετά την οποία αναβλήθηκε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του Πενταγώνου. Η τουρκική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι αμερικανική αντιπροσωπεία θα βρεθεί στην Αγκυρα για σχετικές συνομιλίες, ενώ από την αμερικανική κυβέρνηση διαρρέεται ότι οι... κυρώσεις αναμένονται πιθανά για το τέλος της βδομάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ