Σάββατο 20 Ιούλη 2019 - Κυριακή 21 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΛΠ - COSCO
Επιχειρούν να ποινικοποιήσουν τους απεργιακούς αγώνες των εργαζομένων

Τη δίωξη του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου των Εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), επειδή, ως όφειλαν, πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της μεγάλης απεργιακής μάχης που έδωσαν οι εργαζόμενοι το Μάη και τον Ιούνη του 2018, αξιώνει ο επιχειρηματικός όμιλος της COSCO, με προσφυγή στην εισαγγελία Πειραιά!

Το «έγκλημα» του σωματείου, σύμφωνα την εργοδοσία, είναι ότι διεκδίκησε την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με μόνιμη σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, την ένταξη των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους τόπους δουλειάς.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωση - καταγγελία του το σωματείο, στην εισαγγελία έχουν προσφύγει η COSCO, «με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο και στελέχη της εταιρείας ΟΛΠ», έχοντας ως όπλο το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο που κόβουν και ράβουν στα μέτρα της εργοδοσίας οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον αντιαπεργιακό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχετικό έγγραφο επιδόθηκε στους συνδικαλιστές στις 17 Ιούλη από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, ενώ το περιεχόμενό του είναι διανθισμένο από ψευδείς και ανυπόστατες κατηγορίες.

«Καλείται η Διοίκηση του Σωματείου μας, ΕΝΕΔΕΠ», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «να απολογηθεί για τους απεργιακούς αγώνες που αποφασίστηκαν μέσα από συλλογικές διαδικασίες, με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων», ενώ είχαν προκαλέσει και κύμα αλληλεγγύης από εργαζόμενους της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Οπως επισημαίνεται, «προσπαθούν με κάθε τρόπο, εργοδοσία, κυβέρνηση, να ποινικοποιήσουν το δικαίωμα στην απεργία. Δεν θέλουν να σηκώνουμε κεφάλι οι εργαζόμενοι και να διεκδικούμε για μας και τις οικογένειές μας». Την ίδια ώρα που η COSCO αξιώνει τη δίωξη των εργαζομένων επειδή διεκδικούν την καλυτέρευση των όρων αμοιβής και εργασίας τους, καταγράφει κέρδη - ρεκόρ...

Το σωματείο επισημαίνει και το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΟΜΥΛΕ και στην Ενωση Λιμενεργατών, καθώς με τις ΣΣΕ που υπέγραψαν με τον ΟΛΠ (δηλαδή την COSCO) ανατρέπουν εργασιακά δικαιώματα, φουσκώνουν τα πανιά της επιθετικότητας της εργοδοσίας.

Η ΕΝΕΔΕΠ διαμηνύει ότι οι διώξεις και η καταστολή «δεν θα μας κάμψουν, οι αγώνες μας δεν θα σταματήσουν». Καλεί όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι να απαντήσουν με την ακόμα μεγαλύτερη οργάνωση της πάλης τους, διεκδικώντας αυτά που δικαιούνται, γιατί «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και πρέπει να την πάρουμε στα χέρια μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τραυματίστηκε σοβαρά εργάτης στο λιμάνι του Πειραιά (2024-08-23 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα σέρνεται σε δίκη ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (2024-03-09 00:00:00.0)
Ούτε βήμα πίσω από την ένταξη όλων στα ΒΑΕ (2024-01-16 00:00:00.0)
Δικαίωση η υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (2022-05-28 00:00:00.0)
Συνεχίζουν με νέα 48ωρη απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο (2021-11-03 00:00:00.0)
Οι μεθοδεύσεις και οι τραμπουκισμοί της εργοδοσίας δεν θα περάσουν! (2018-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ