Τρίτη 16 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΤΗΣ COSCO
Ούτε βήμα πίσω από την ένταξη όλων στα ΒΑΕ

Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 19/1, κόντρα στα τερτίπια της εργοδοσίας

Το δίκαιο αίτημά τους για την ένταξη στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών συνεχίζουν να διεκδικούν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά με μπροστάρη το σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ, κόντρα στα τερτίπια της εργοδοσίας.

Αλλωστε, σε έγγραφό του με ημερομηνία 11 Γενάρη 2024, ο e-ΕΦΚΑ απαντώντας σε σχετικό υπόμνημα του σωματείου διευκρινίζει πως «οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ αποτελούν και αυτές τμήματα του εμπορικού λιμένα Πειραιά», επομένως οι διατάξεις του ισχύοντος Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων «θα έχουν εφαρμογή και για το εργατοτεχνικό προσωπικό (πλην υπαλλήλων γραφείων, φυλάκων και επιστατών) που απασχολείται στις εγκαταστάσεις διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμένα Πειραιά».

«Ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας, στους οποίους έχουμε αποστείλει σχετικό υπόμνημα από τον περασμένο Δεκέμβρη, μας απάντησαν αυτό που όλοι ξέρουμε, δηλαδή ότι οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ είναι λιμάνι και όλο το προσωπικό πρέπει να ενταχθεί στα ΒΑΕ», ξεκαθαρίζει το σωματείο.

Ωστόσο, η εργοδοσία, η «D-Port», οι εργολάβοι και η COSCO «παρανόμως δεν μας κολλάνε τα ένσημά μας», ενώ για τη στάση τους αυτή επικαλούνται την προσφυγή που έχει καταθέσει για το ζήτημα ο ΣΕΒ στο ΣτΕ από το 2018. Μάλιστα, κατηγορούν και το σωματείο ότι ...«παραπληροφορεί» επειδή ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την παραπάνω απάντηση του ΕΦΚΑ, που αποτελεί μια ακόμα δικαίωσή τους.

Η ΕΝΕΔΕΠ καλεί σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 19 Γενάρη, στις 2 μ.μ., στο λιμάνι στο ΣΕΜΠΟ, με θέματα συζήτησης τις εξελίξεις σχετικά με τα ΒΑΕ και το νέο σχέδιο για ΣΣΕ. Οπως καταγγέλλει, η εργοδοσία δεν καταβάλλει τα ένσημα, ενώ στις πράξεις επιβολής του ΕΦΚΑ «κάνουν προσφυγές που τις χάνουν και στη συνέχεια κάνουν εφέσεις για τις προσφυγές που έχουν χάσει».

Παράλληλα, η εταιρεία υπονομεύοντας τη διεκδίκηση των εργαζομένων έχει ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να οριστεί νέα ειδικότητα για τους εργαζόμενους, ώστε ακόμα κι αν πάρουν την ένταξη στα ΒΑΕ, να χάσουν την αναδρομικότητα από το 2012, που εργάζονται στο λιμάνι.

«Οταν παραχωρήθηκε το λιμάνι στην COSCO ως τι παραχωρήθηκε, ως παιδική χαρά; Οταν πωλήθηκε όλο το λιμάνι ως τι πωλήθηκε, ως βοσκοτόπι; Το λιμάνι του Πειραιά δεν βγαίνουν και διαφημίζουν ότι είναι το κεφάλι του δράκου και ένα από τα πιο κερδοφόρα της COSCO; Τι διαφορετικό έχει το αντικείμενο εργασίας μας με τους συναδέλφους μας του ΟΛΠ, που δουλεύουμε σε απόσταση λίγων μέτρων και δεν έχουμε την ίδια ασφάλιση με ΒΑΕ και μικρότερους μισθούς 20%-40%;», είναι τα ...ρητορικά ερωτήματα που θέτει το Σωματείο σχολιάζοντας τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας.

Και διεκδικεί την ένταξη όλων των εργαζομένων στα ΒΑΕ, όλοι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με ενιαία ΣΣΕ και πλήρη απασχόληση, με πενθήμερη εργασία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε δίκη σέρνεται ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και της ΕΝΕΔΕΠ (2024-02-20 00:00:00.0)
Ξανά στο «σκαμνί» για τις απεργίες οι εργαζόμενοι στην COSCO (2023-03-22 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι να υπερασπίσουν την ένταξή τους στα ΒΑΕ (2019-12-03 00:00:00.0)
Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! (2019-08-01 00:00:00.0)
Να γίνει η απεργία στο λιμάνι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης (2018-09-06 00:00:00.0)
Μαζική διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας (2015-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ