Τρίτη 16 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσοι έχουν χρέη στα Ταμεία

Φραγμό στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μη μισθωτών (ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών) που έχουν χρέη βάζει ο ΕΦΚΑ στις 31 Γενάρη. Εξαιρούνται μόνο οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ειδικές κατηγορίες εργαζομένων και οι οικογένειές τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η απόφαση αφορά 1.695.141 ασφαλισμένους που έχουν οφειλές από το 2017 στα Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ), οι οποίες ανέρχονται στα 22,5 δισ. ευρώ και λόγω κορονοϊού υπήρχε η δυνατότητα να καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά, με τους ασφαλισμένους να πληρώνουν μόνο τη συμμετοχή τους για την ασφαλιστική ικανότητα.

Τώρα διαρρέεται ότι ο ΕΦΚΑ δεν πρόκειται να δώσει κανένα επιπλέον περιθώριο χρόνου μετά την 31η Γενάρη.

Ετσι, οι ασφαλισμένοι με χρέη θα έχουν έναν μήνα περιθώριο μετά τη λήξη της προθεσμίας - δηλαδή μέχρι και τις 29 Φλεβάρη - για να προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλών, προκειμένου να έχουν ασφαλιστική κάλυψη, διαφορετικά το σύστημα θα τους πετάξει έξω αυτόματα.

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα οι μη μισθωτοί μπορούσαν να καλύψουν το σκέλος της ασφαλιστικής ικανότητας καταβάλλοντας μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του 2022 και 2023 για τον κλάδο της Υγείας.

Ολα αυτά σε μια περίοδο που οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι οικογένειές τους είναι αντιμέτωποι με την αναδουλειά, τα λουκέτα, τη φοροεξόντωση, τους λογαριασμούς και τα χρέη - χαράτσια, τη γενικευμένη ακρίβεια και τις ανατιμήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ