Τρίτη 16 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΥΓΕΙΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΘΗΣΕΙΟ
Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση

Μήνυμα διεκδίκησης και κλιμάκωσης της πάλης από πλήθος σωματείων και φορέων

Eνα ομόφωνο «όχι» στο αντιδραστικό νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, κλείνει τα 2 από τα 3 εναπομείναντα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία και όλους τους εγκεκριμένους φορείς απεξάρτησης, ήταν το μήνυμα της μαζικής συναυλίας διαμαρτυρίας που έγινε την περασμένη Κυριακή στο Θησείο, με πρωτοβουλία σωματείων και φορέων που δρουν στο συγκεκριμένο πεδίο.

«Κάτω τα χέρια από τις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης», είναι το σύνθημα που κυριάρχησε από εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι επί 5 ώρες είχαν κατακλύσει τον πεζόδρομο της Ερμού. Σημαντική φωνή στο πλευρό τους οι καλλιτέχνες που ένωσαν τις μουσικές και τα τραγούδια τους, τη δημιουργικότητα με τις δίκαιες διεκδικήσεις για αναβάθμιση και όχι εμπορευματοποίηση της Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.

Στη σκηνή δέσποζαν μάλιστα και οι σημαίες της Παλαιστίνης, σε μια ακόμα ένδειξη αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, ενώ η έναρξη της μεγάλης αυτής πρωτοβουλίας έγινε με την ομάδα κρουστών Quilombo της μονάδας απεξάρτησης 18 ΑΝΩ και της μονάδας απεξάρτησης από το αλκοόλ.

Διαχρονικά εγκληματική η πολιτική κόστους - οφέλους

«Δεν θα ανεχτούμε να διαλυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, που με πολύ κόπο έφτιαξαν οι εργαζόμενοι. Δεν θα επιτρέψουμε να διαλυθούν τα προγράμματα απεξάρτησης και να γίνουν ΝΠΙΔ», σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΨΝΑ (Δαφνί), Σταύρος Καλαρίτης. Την απαγόρευση της Γενικής Συνέλευσης και της τελετής αποφοίτησης από τη διορισμένη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ κατήγγειλε εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ ο Βασίλης Γρετσίστας, σημειώνοντας για την παραπάνω εξέλιξη ότι είναι αποτέλεσμα της ΠΝΠ που κατάργησε το αυτοδιοίκητο του Οργανισμού.


Στη σκηνή ανέβηκαν αρχικά οι «Υπεραστικοί», παίρνοντας ξεκάθαρη θέση στο πλευρό όσων αγωνίζονται «ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης. Στο πλευρό των φοιτητών και των καθηγητών που προασπίζονται τα δημόσια πανεπιστήμια, στο πλευρό των υγειονομικών που παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Υγεία».

Η σημαντική δουλειά που κάνουν οι θεραπευτές, το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ και η αποτελεσματικότητα των «στεγνών» προγραμμάτων είναι η εμπειρία που μετέφερε ο Στάθης Δρογώσης από την εθελοντική προσφορά του στη «Στροφή», αφιερώνοντας το τραγούδι του «Ομορφη ζωή».

Τη σκυτάλη πήρε ο Απόστολος Ρίζος, απαιτώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, ενώ αφιέρωσε το τραγούδι του «Τα μεγάλα όχι».

Εκ μέρους της Γραμματείας του ΕΣΥΝ στη συγκέντρωση - συναυλία μίλησε η Ιλιάνα Ναζεντιάδου, τονίζοντας ότι «είναι μια εξέλιξη η οποία αποτελεί επιταγή της στρατηγικής της ΕΕ, που βάζει τις κοινωνικές ανάγκες αλλά και την ίδια την ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του κόστους - οφέλους, μετατρέποντας έτσι το αυτονόητο σε προνόμιο μόνο για όσους αντέχει η τσέπη τους. Αυτήν την πολιτική υπηρέτησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις στη χώρα μας».

Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος, με το καυστικό του χιούμορ, σχολίασε τόσο το νομοσχέδιο, όσο και τη συνολικά αντιλαϊκή κατεύθυνση στην οποία κινείται και η σημερινή κυβέρνηση, καλώντας θεραπευτές και θεραπευόμενους στις 25 Γενάρη σε συζήτηση που θα γίνει στις 7 μ.μ., στο θέατρο «Καρέζη».


«Οπως βλέπετε, δεν έχουν όριο, δεν σταματούν πουθενά, το ίδιο κι εμείς. Ερχονται στιγμές που πρέπει να αποφασίσεις αν είσαι με τον άνθρωπο ή τη βαρβαρότητα», ήταν ο χαιρετισμός των «Kollectiva», που συνοδεύτηκε με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Η Ψυχική Υγεία γίνεται «φιλέτο» για τους ιδιώτες

«80.000 περιστατικά και 20.000 νοσηλείες στο ΨΝΑ. Η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει από το 1999 οι προκάτοχοί της, με την "ψυχιατρική μεταρρύθμιση" και τη δήθεν αποασυλοποίηση, που αποτέλεσε το έδαφος για να μειωθεί η χρηματοδότηση στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία και η κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή προσπαθεί να δώσει παραπάνω "φιλέτα" στους ιδιώτες που ήδη έχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των κρεβατιών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία», κατήγγειλε η Μαίρη Αγρογιάννη, γγ της ΕΙΝΑΠ.

«Αυτά τα προγράμματα δεν έσωσαν απλά ζωές, βοήθησαν ανθρώπους να φτάσουν στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Μάκης Σίμος, από την Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ.

Ο Χάρης Σμυρνιώτης, από τον Σύλλογο Φίλων Πασχόντων από διατροφικές διαταραχές «Επιστρέφω», κατήγγειλε ότι «πεθαίνουν άνθρωποι γιατί δεν υπάρχουν κλίνες στα νοσοκομεία για τις διατροφικές διαταραχές. Αυτό το νομοσχέδιο βάζει ταφόπετρα και σε Σισμανόγλειο, "Αττικόν", Αιγινήτειο, όπου έχουν μονάδες με λιγοστά κρεβάτια που κινδυνεύουν να κλείσουν επειδή δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές».


Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες στην Πάτρα αλλά και τη στήριξη της δημοτικής αρχής, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει θεραπευτική κοινότητα απεξάρτησης, μόνο ένας συμβουλευτικός σταθμός και οι οικογένειες αναγκάζονται να φύγουν για τον Πειραιά ή την Καλαμάτα, μετέφερε η Ελισάβετ Καπογερίδου, από τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Οξυγόνο».

«Θα είμαστε πάντα στον αγώνα σας όπου κι όσο χρειαστεί», υπογράμμισε η Νατάσσα Μποφίλιου.

«Πάνω από 12 χρόνια είμαι στο ΚΕΘΕΑ κι έχω δει παιδιά να δυναμώνουν, να ανασταίνονται. Το "μαζί" φέρνει τη δύναμη», είπε η Γιώτα Νέγκα, εθελόντρια στο ΚΕΘΕΑ.

«Κανένα κοινωνικό ζήτημα δεν γεννιέται σε κοινωνικό κενό. Στην εποχή μας, που οι ανάγκες για αυτές τις υπηρεσίες συνεχώς αυξάνονται, δεν δεχόμαστε η κυβέρνηση να καταργεί ψυχιατρικά νοσοκομεία και δημόσιες δομές Απεξάρτησης και να τις μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα για λίγους», επισήμανε η Ελένη Θεοδοσίου, εκ μέρους της ΟΓΕ.

Από το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης ο Αλέξανδρος Σταθακιός σημείωσε μεταξύ άλλων: «Προσπαθούν να καταργήσουν την ιστορία όλων των δομών Πρόληψης και Απεξάρτησης. Να κρύψουν το κοινωνικό φαινόμενο των εξαρτήσεων κάτω από το χαλί. Δεν θα τους αφήσουμε. Απέναντι σε μια φτηνή "φιλανθρωπία", εμείς θα επιμείνουμε να αναδεικνύουμε τις αιτίες της εξάρτησης. Και γι' αυτό θέλουν να μας κλείσουν το στόμα».


«Συναγερμό» σήμαναν στη σκηνή οι «Frank Panx και σαλταδόροι» τραγουδώντας σε πανκ ήχους για τα «χιλιάδες παιδιά στο ΚΕΘΕΑ και το 18 ΑΝΩ, αλλά και για όσα ακόμα έχουν την ανάγκη να ελευθερωθούν. Οι ουσίες μέσα μας είναι εξουσίες πάνω μας», είπαν, ενώ μαζί τους ανέβηκε και η μουσική ομάδα της Κοινωνικής Επανένταξης 18 ΑΝΩ αφιερώνοντας το «Ακορντεόν» του Μ. Λοΐζου.

Τον λόγο πήρε η Κατερίνα Μάτσα, πρώην διευθύντρια του 18 ΑΝΩ, αναδεικνύοντας ότι με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης εξυπηρετούνται οι πολυεθνικές του Φαρμάκου, επιχειρείται να επιβληθεί σιωπή και καταστολή.

Με τραγούδια που έχουν συνδεθεί με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη έδωσε το «παρών» ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης.

Η μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας κλείνει με τους «Κοινούς Θνητούς». «Είμαστε δίπλα στα σωματεία, στους φορείς, στα παιδιά που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης, είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων, απέναντι σ' ένα κράτος που δολοφονεί», ξεκαθάρισαν.

Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε το επόμενο διάστημα, ξανά στους δρόμους.

Στη συναυλία διαμαρτυρίας παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Νίκο Σοφιανό και Θοδωρή Χιώνη, μέλη του ΠΓ. Παραβρέθηκε επίσης ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος.

Επίσης, αντιπροσωπείες από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), την ΕΕΔΥΕ, την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, από Σωματεία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία ΨΝΑ (Δαφνί), «Ελπίς», «Μεταξά», «Θριάσιο», «Ευαγγελισμός», «Αγιος Σάββας», Τζάνειο, ΚΑΤ. Παραβρέθηκαν ακόμα Παραρτήματα του ΕΣΥΝ, το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, ΟΤΑ Αττικής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγάλεω. Ακόμα, αντιπροσωπείες από τα Εργατικά Κέντρα Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Ζακύνθου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Επίσης, η Ενωση Γονέων Χαϊδαρίου και το Σωματείο Συνταξιούχων Καλλιθέας και όμορων περιοχών.

Στα Γιάννενα

Αντίστοιχη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου. Η απόφαση για την κινητοποίηση λήφθηκε μετά από πλατιά σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων μαζί με τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, ενώ πρόσθετα εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση που υπέγραψαν 44 συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς της περιοχής με την οποία ζητούν ανάμεσα στα άλλα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν συνδικαλιστές από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, την Ενωση Γονέων Ιωαννίνων, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και εργαζόμενοι από το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» και την Ψυχιατρική Κλινική του ΠΓΝΙ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνο και απαράδεκτο το νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στις δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης (2024-07-23 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν οι εργαζόμενοι για την απόσυρση του εκτρώματος (2024-07-20 00:00:00.0)
Στη διαβούλευση το νέο έκτρωμα, σε θέση μάχης υγειονομικοί και εργαζόμενοι (2024-07-06 00:00:00.0)
Απειλές και αυταρχισμός σε βάρος των εργαζομένων για «ενοχλητικές» αναρτήσεις (2023-12-08 00:00:00.0)
Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας (2022-12-17 00:00:00.0)
Κανένας άνθρωπος δεν περισσεύει (2011-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ