Τετάρτη 24 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ενα τριήμερο γεμάτο Πολιτισμό!

Θέατρο...
Θέατρο...
Για ακόμη μια χρονιά το πρόγραμμα στο Στέκι του Πολιτισμού του Φεστιβάλ της Αθήνας, στο θεατράκι του πάρκου, αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Θεατρική παράσταση, παράσταση χορού, συναυλίες με έργα κλασικής μουσικής και πιο σύγχρονα από νέους μουσικούς, εικαστική έκθεση και συζήτηση αναμένεται να κλέψουν τις εντυπώσεις. Να συμβάλουν ώστε ακόμα περισσότεροι νέοι να έρθουν σε επαφή με έργα μεγάλων δημιουργών, με έργα δημιουργών που στρατεύτηκαν στο δίκιο της μεγάλης μας υπόθεσης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη

Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ στο θεατράκι θα είναι αφιερωμένη στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, που εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια αποτελεί κυψέλη δημιουργίας και καλλιτεχνικής αναζήτησης. Από τις 19.00 και για μία ώρα, μουσικά και χορευτικά σύνολα του Στεκιού, πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ, αλλά και νέα σχήματα που έχουν βρει έναν φιλόξενο χώρο για τις πρόβες τους, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Το μουσικό σύνολο Seven Cloud θα παρουσιάσει διασκευές γνωστών κομματιών. Τη σκυτάλη θα πάρει το τμήμα Φωνητικής του Στεκιού και η βραδιά θα ολοκληρωθεί με παράσταση φλαμένκο από την ομάδα χορού.

Στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παράσταση από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Φέτος η ομάδα θα παρουσιάσει το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Τα ντουφέκια της Κυρά Καράρ». Το αντιφασιστικό αυτό έργο, με θέμα τον Ισπανικό Εμφύλιο, ανέβηκε στο Παρίσι τον Οκτώβρη του 1937, ενώ μαίνονταν οι τελευταίες μάχες στη Μαδρίτη.

Μουσική...
Μουσική...
Ο Μπρεχτ δανείστηκε την κεντρική ιδέα του έργου από το μονόπρακτο «Καβαλάρηδες στη θάλασσα» του Ιρλανδού Τζον Μίλινγκτον Σινγκ, δημιουργώντας όμως ένα εντελώς διαφορετικό έργο. Η μάνα στο έργο του Σινγκ, όταν της φέρνουν πνιγμένο το στερνοπαίδι της, υποτάσσεται στη μοίρα. Αντίθετα, η Τερέζα Καράρ του Μπρεχτ, ενώ στην αρχή προτιμά την ουδετερότητα για να σώσει τη ζωή των παιδιών της, όταν της φέρνουν τον μεγάλο της γιο σκοτωμένο από τους φαλαγγίτες, ενώ αυτός μόνο ψάρευε, δεν παραδίδεται, καθώς συνειδητοποιεί ότι ο φόβος απέναντι στο φασισμό δεν οδηγεί πουθενά και η μόνη λύση είναι το αποφασιστικό τσάκισμά του.

Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη

Στις 19.15 νέοι μουσικοί θα παρουσιάσουν έργα του συνθέτη Χανς Αϊσλερ.

Στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση γύρω από το μεταμοντέρνο. Μέσα από τη συζήτηση θα επιδιωχθεί να απαντηθούν ερωτήματα, να τεθούν άξονες για σκέψη και προβληματισμό. Πρόκειται για μια συζήτηση που αφορά ιδιαίτερα τους καλλιτέχνες, τους σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών, αλλά και της φιλολογίας, της αρχιτεκτονικής, καθώς είναι θέματα που συναντούν στη δουλειά και τις σπουδές τους. Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού. Παρέμβαση θα κάνει ο Ντίνος Τζαβάρας, μεταπτυχιακός φοιτητής στη φιλολογία και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ.

Σάββατο 21 Σεπτέμβρη

Εικαστικά...
Εικαστικά...
Στις 19.15 κουαρτέτο εγχόρδων θα παρουσιάσει έργα του Μότσαρτ.

Και τις τρεις μέρες έξω από το θεατράκι Πολιτισμού θα φιλοξενείται εικαστική έκθεση με έργα του αξέχαστου συντρόφου μας Γιάννη Σκαρπερού. Μέσα από την έκθεση η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ επιδιώκει να φανεί ότι μπορεί να υπάρξει σύγχρονο έργο που είναι παράλληλα διαλεκτικό, πρωτότυπο και πρωτοποριακό. Και το έργο του Γ. Σκαρπερού αποτελεί πρότυπο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην τελική ευθεία για την κορύφωση του Φεστιβάλ στην Αθήνα (2019-09-17 00:00:00.0)
Εκθεση με έργα και σκίτσα του κομμουνιστή εικαστικού Γιάννη Σκαρπερού (2019-09-07 00:00:00.0)
Μια μικρή περιήγηση στους θεματικούς χώρους του Φεστιβάλ (2019-08-21 00:00:00.0)
Με τα «Τουφέκια της κυρα-Καράρ» στο θεατράκι του Πολιτισμού (2019-08-17 00:00:00.0)
Με ενδιαφέρον πρόγραμμα συνεχίζονται οι δραστηριότητές του (2019-06-13 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη με όπλο την τέχνη (2005-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ