Παρασκευή 26 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν «ευελιξία» στα παζάρια με την Τουρκία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την ανάγκη οι ΗΠΑ να χειριστούν με προσοχή αλλά και απαιτητικότητα τη σχέση τους με την Τουρκία ανέδειξε προχτεσινή σύσκεψη που έγινε στον Λευκό Οίκο, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε τη σημασία μεγαλύτερης «ευελιξίας» στις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία τις οποίες εξετάζει η Ουάσιγκτον, μετά και την αγορά ρωσικών πυραύλων «S-400» από την Αγκυρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν δεκάδες Γερουσιαστές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, και αρκετοί επέμειναν να ολοκληρωθεί άμεσα η έξοδος της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροπλάνων «F-35». Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», ο Τραμπ «φάνηκε να υποστηρίζει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αντί σκληρών κυρώσεων...».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε χτες - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες προκειμένου να αποκτήσει τελικά τα αμερικανικά συστήματα «Πάτριοτ», ως «εναλλακτική για την ικανοποίηση των αναγκών μας στο πλαίσιο του προγράμματός μας για την πυραυλική αλλά και τη μεγάλης εμβέλειας αεροπορική μας άμυνα». Στελέχη του υπουργείου σημείωναν σχετικά με την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των «F-35» ότι «η μονομερής και άδικη απομάκρυνση της Τουρκίας δεν έχει νομική βάση» και ότι «ως στρατηγικοί εταίροι, είναι φυσικό μας δικαίωμα να περιμένουμε από τις ΗΠΑ να αποφεύγουν βήματα που μπορεί να βλάψουν τη σχέση μας».

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, πάντως, επανέρχονται και προτάσεις ακόμα και για «αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, με πιθανότερη συνέχεια την αποπομπή της», όπως υποστήριξε ο πρώην σύμβουλος του Ρ. Ρίγκαν Νταγκ Μπάντοου, εκτιμώντας ότι «σήμερα η μόνη σοβαρή πιθανή απειλή για μας στην Ευρώπη είναι η Ρωσία (...) Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την Τουρκία ότι σε μια σύγκρουση θα συμπαραταχθεί με το ΝΑΤΟ (...) Η εξωτερική πολιτική της Αγκυρας έχει πλέον τόσο μεγάλες αποκλίσεις από αυτή της Δύσης που ουσιαστικά έχει διαλέξει να εγκαταλείψει τη Συμμαχία (...) Οι ΗΠΑ και τα άλλα μέλη πρέπει να λάβουν μια τέτοια απόφαση και να εργαστούν με την Τουρκία για να διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας όταν και όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά τους. Οι νέες συνθήκες απαιτούν νέες πολιτικές...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ