Παρασκευή 26 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Νέες εντάσεις σε Ασία - Ειρηνικό

Αμερικανικό πολεμικό πλοίο διέσχισε τα Στενά της Ταϊβάν, με την Ουάσιγκτον να δεσμεύεται για «ελεύθερο Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό»

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΑΪΠΕΪ.--

«Λάδι στη φωτιά» των αμερικανο-κινεζικών εντάσεων έριξε η εμφάνιση του πολεμικού πλοίου του 7ου Στόλου των ΗΠΑ «USS Antietam» στα Στενά της Ταϊβάν, υπενθυμίζοντας ξανά την πρόθεση της Ουάσιγκτον να συσφίξει αυτοτελείς σχέσεις με την Ταϊπέι.

Ο εκπρόσωπος του 7ου Στόλου Κλέι Ντος μίλησε για μια επιχείρηση «ρουτίνας» που είναι «σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο», επισημαίνοντας ότι αυτή η επιχείρηση «αποδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ για έναν ελεύθερο και ανοικτό Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό». Κατέληξε δε ότι «το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό θα συνεχίσει να πετά, να πλέει και να επιχειρεί όπου του επιτρέπει το διεθνές δίκαιο». Το διάπλου του «Antietam» επιβεβαίωσε και το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν, αναφέροντας ότι δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο. Σημειωτέον ότι είναι η πολλοστή διέλευση αμερικανικού πολεμικού πλοίου από τα Στενά από την αρχή της χρονιάς, ενώ πολλοί τη συνδέουν και με τη δημοσίευση, προχτές, της «Λευκής Βίβλου για την άμυνα» της Κίνας, όπου μεταξύ άλλων διαμηνύεται κάθε ετοιμότητα του Πεκίνου για υπεράσπιση της Ταϊβάν και για την «πλήρη επανένωσή» της με την υπόλοιπη χώρα. Ακόμα, αναφέρεται ότι «δεν δεσμευόμαστε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία και επιφυλασσόμαστε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», για τη διατήρηση της Ταϊβάν ως αναπόσπαστου τμήματος της κινεζικής επικράτειας.

Κατά την παρουσίαση της κινεζικής «Λευκής Βίβλου», μάλιστα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας Γου Κιάν ανέφερε ότι «αν υπάρξουν άνθρωποι που τολμήσουν να χωρίσουν την Ταϊβάν από τη χώρα, ο στρατός της Κίνας θα είναι έτοιμος να πάει σε πόλεμο για να διασφαλίσει ενεργά την εθνική κυριαρχία, την ενότητα και την εδαφική της ακεραιότητα».

Και εκτοξεύσεις βορειοκορεατικών πυραύλων

Την ίδια στιγμή, τεταμένη ατμόσφαιρα διαμορφώνεται και στα βορειότερα της περιφέρειας Ασίας - Ειρηνικού, μετά τη χτεσινή εκτόξευση δύο πυραύλων μικρού βεληνεκούς στην οποία προχώρησαν οι Ενοπλες Δυνάμεις της Βόρειας Κορέας, στην περιοχή Γουονσάν, στα ανατολικά. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, οι πύραυλοι διένυσαν απόσταση 430 χιλιομέτρων πάνω από τη θάλασσα και έφτασαν σε ύψος πενήντα χιλιομέτρων πριν πέσουν στο νερό.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση από τις ΗΠΑ. Το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας προέτρεψε την Πιονγιάνγκ να σταματήσει ενέργειες που δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ ο υπουργός Αμυνας της Ιαπωνίας, Τακέσι Ιουάγια, μίλησε για «εξαιρετικά λυπηρές ενέργειες». Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ είπε ότι το Πεκίνο παρακολουθεί τις εξελίξεις και πρόσθεσε ότι Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ πρέπει να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις «το συντομότερο δυνατό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ