Παρασκευή 26 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ποντάρει» στη βαθύτερη εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Τον επικίνδυνο για το λαό εφησυχασμό, που παρουσιάζει την εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ως τάχα ασπίδα για την ασφάλειά του και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, απέναντι και στις διεκδικήσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας, συνεχίζει η κυβέρνηση ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικά, όσα είπε χτες ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο εκδήλωσης στο ΓΕΕΘΑ, ερωτηθείς πώς θα αντιδράσει η Αθήνα στο ενδεχόμενο τουρκικών ενεργειών πέριξ του Καστελόριζου. «Παρακολουθούμε, μεριμνούμε, εξεργαζόμαστε όλα τα ενδεχόμενα. Αναδεικνύουμε το θέμα διεθνώς. Είχα επαφές με τους Αμερικανούς (σ.σ. την Τρίτη με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών Φ. Ρίκερ και τον πρέσβη Τζ. Πάιατ), τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Συμφωνήσαμε ότι αυτοί που επιδεικνύουν τη λάθος συμπεριφορά και παράγουν ένταση στην περιοχή είναι οι "απέναντι"». Εσπευσε, δε, να καθησυχάσει ότι το θέμα θα «αντιμετωπιστεί», και μάλιστα ...«σε επίπεδο υψηλότερο από εμάς», με «συστάσεις» που υποτίθεται θα γίνουν στην Αγκυρα...

«Οι ΗΠΑ πρέπει να ποντάρουν σε εμάς»

Προηγούμενα, ο ίδιος επισκεπτόμενος την Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), μιλώντας στο προσωπικό, έλεγε ότι «πλέον αντιλαμβάνονται και οι σύμμαχοί μας - και μάλιστα οι πιο ισχυροί σύμμαχοί μας - ότι εμείς είμαστε αυτοί πάνω στους οποίους πρέπει να επενδύουν και να ποντάρουν, έτσι ώστε η περιοχή μας να γίνει μία περιοχή ειρήνης και σταθερότητας και να ξεπεραστούν οι όποιες αστάθειες», με το περιεχόμενο, βέβαια, που οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί δίνουν στις τέτοιες έννοιες.

Προς τούτο, άλλωστε, Αθήνα και Ουάσιγκτον δρομολογούν «εκσυγχρονισμό» και «διεύρυνση» της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (MDCA, του 1990) μεταξύ των δύο χωρών, που διέπει μεταξύ άλλων την παραχώρηση των εγκαταστάσεων της Σούδας, κατά πάσα πιθανότητα στο πλαίσιο του β' γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων το φθινόπωρο στην Αθήνα, ώστε να καλύπτεται η διευρυμένη - πέραν της βάσης της Σούδας - παρουσία αμερικανικών δυνάμεων και η αξιοποίηση επιπλέον υποδομών στο ελληνικό έδαφος όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ή τα αεροδρόμια σε Λάρισα και Στεφανοβίκειο.

Ανοιχτά «κανάλια» διευθετήσεων και παζαριών

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Παναγιωτόπουλος υπερασπιζόταν εκ νέου και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που «τρέχουν» με την «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ, «ως ένα κανάλι επικοινωνίας, που σε κάθε περίπτωση, ακόμα και σε περιπτώσεις έντασης, καλό είναι να είναι ανοικτό», στην πραγματικότητα ως «κανάλι» επικίνδυνων διευθετήσεων στο ευρύτερο ιμπεριαλιστικό παζάρι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα δει τον Τούρκο ομόλογό του τον Οκτώβρη στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, χωρίς να αποκλείσει μια συνάντηση «αν χρειαστεί και νωρίτερα».

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μιλώντας χτες στον ρ/σ «ΣΚΑΪ», είπε σχετικά πως «ο πρωθυπουργός απηύθυνε προς την Τουρκία κλάδο ελαίας, ο οποίος βεβαίως πάντοτε συνδυάζεται με την αυτονόητη προϋπόθεση του απόλυτου σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών (...) και σε αυτό το διεθνές πλαίσιο βεβαίως μπορούμε να συζητάμε με τους Τούρκους γείτονές μας». «Θα δούμε από εκεί και πέρα πού και με τι τρόπο οι Τούρκοι θα προσλάβουν αυτή την πρόσκληση», πρόσθεσε.

Δεν απέκλεισε τις επόμενες βδομάδες να έχει και συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, αν και προηγείται επίσκεψή του την Κυριακή στο Ισραήλ για συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, και αμέσως μετά στην Κύπρο, συνοδεύοντας Δευτέρα και Τρίτη τον Κυρ. Μητσοτάκη στην επίσημη επίσκεψή του στο νησί. Θυμίζουμε, το πρώτο ταξίδι Δένδια, ως ΥΠΕΞ, στο εξωτερικό ήταν στις ΗΠΑ, που στηρίζουν τον άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, ως εργαλείο διάχυσης της πολιτικής τους περί «ασφάλειας» στη ΝΑ Μεσόγειο.

«Εδαφος που μπορεί να καλλιεργηθεί» με Ουάσιγκτον

Παραπέρα, για να δείξει πόσο θερμές είναι οι διμερείς σχέσεις με ΗΠΑ, ο Ν. Δένδιας παρέπεμψε στο γεγονός ότι «δεν είχα προλάβει καν να ορκιστώ και είδα τον υπουργό Εξωτερικών και την ίδια μέρα είδα και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας (...) και το ότι κλείστηκε το ραντεβού με τους δυο κορυφαίους παράγοντες μέσα στην ίδια μέρα, με προειδοποίηση δύο ημερών, αυτό κάτι λέει για την αμερικανική διάθεση».

Πρόσθεσε: «Οταν θέλουν να σε δουν γρήγορα, σημαίνει ότι εν πάση περιπτώσει υπάρχει ένα έδαφος που μπορεί να καλλιεργηθεί. Να σας πω, επίσης, ότι ήρθε αμέσως ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών, τρεις μέρες μετά στην Αθήνα, ο κ. Ρίκερ, ο οποίος είδε το μισό Υπουργικό Συμβούλιο και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, όπου κι αυτός δεν ήρθε για βόλτα. Επίσης προγραμματίζουμε και έχουμε βάσιμες πιθανότητες να έχουμε την επίσκεψη του κ. Πομπέο το φθινόπωρο στην Αθήνα για τη 2η φάση του Στρατηγικού Διαλόγου. Ηρθε και ο στρατηγός Γουόλτερς (επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη) προχτές (...) πήγε στη Λάρισα, υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα, μην κοροϊδευόμαστε».

Δεν απέκλεισε, άλλωστε, και μια συνάντηση, αργότερα, Μητσοτάκη - Τραμπ, ίσως στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ τον Σεπτέμβρη στη Ν. Υόρκη.

Να καταγραφεί και η απάντησή του στο ερώτημα: «Μήπως όλη αυτή η θέρμη των Αμερικανών υποκρύπτει αιτήματά τους που δεν είχαν ικανοποιηθεί στο παρελθόν;». Είπε: «Καταρχήν πιστεύω στη συναίνεση και στη συνεννόηση στα εθνικά θέματα (...) Ομως πρέπει να πω ότι δεν είδα πολλές αρνήσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ σε αμερικανικά αιτήματα (...) Αντιθέτως εγώ χαίρομαι διότι επί της εποχής της προηγούμενης κυβέρνησης έγινε επιτέλους και από ένα μέρος της Αριστεράς αντιληπτό ότι οι πάγιοι προσανατολισμοί της χώρας στην εξωτερική πολιτική είναι αυτοί που πρέπει να τηρηθούν όσον αφορά τις ΗΠΑ, όσον αφορά το ΝΑΤΟ, όσον αφορά το Ισραήλ», τόνισε χαιρετίζοντας τις υπηρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ στο ξέπλυμα των ευρωατλαντικών σχεδιασμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ