Σάββατο 27 Ιούλη 2019 - Κυριακή 28 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανησυχητικές οι επιπτώσεις του σεισμού στην Αττική

Κατάρρευση τοίχου σε εγκαταλειμμένο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας

Eurokinissi

Κατάρρευση τοίχου σε εγκαταλειμμένο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας
Η κυβέρνηση μπορεί να κομπάζει πως η Αθήνα «άντεξε» στο σεισμό της 19ης Ιούλη και πως ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε σαν καλοκουρδισμένη μηχανή, μπορεί να δηλώνει με ανακούφιση ότι δεν είχαμε νεκρούς και σοβαρά τραυματισμένους, όμως μια πιο προσεκτική ματιά κάνει εμφανείς τις ανησυχητικές πτυχές, που επιμελώς υποβαθμίζονται.

Ο σεισμός, παρά τη γραμμή εφησυχασμού που έριξαν κυβέρνηση και αστικά ΜΜΕ, έφερε ξανά στην επιφάνεια τις σοβαρές ελλείψεις, όπως π.χ. το πρόβλημα με τα περίπου 1.000 κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία είναι είτε γηρασμένα, εγκαταλελειμμένα και σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρισμένα «επικίνδυνα» ή «ετοιμόρροπα», αποτελώντας κίνδυνο - θάνατο για περαστικούς ακόμα και χωρίς δονήσεις. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι 75 εγκαταλελειμμένα κτίρια χαρακτηρίστηκαν από τον δήμο Αθηναίων «επικίνδυνα» μετά το πρόσφατο χτύπημα του Εγκέλαδου.

Στο Περιστέρι, το οποίο είχε πληγεί σοβαρά και από το σεισμό του 1999, σημειώθηκαν πολλές υλικές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα, ειδικά στην Ανθούπολη αλλά και σε άλλες συνοικίες.

Οι περισσότερες έχουν καταγραφεί σε Χαϊδάρι, Κερατσίνι - Δραπετσώνα, Φυλή. Αρκετά σπίτια χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» και οι ένοικοί τους αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από αυτά. Τα περισσότερα σπίτια έχουν εκτεταμένες ζημιές στην τοιχοποιία τους, κάτι που υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες τέτοιων λαϊκών περιοχών να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τις ζημιές.

Ρηγματώσεις σε σπίτι στο Χαϊδάρι
Ρηγματώσεις σε σπίτι στο Χαϊδάρι
Αναλυτικότερα, σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα, έχουν υποβληθεί 750 αιτήσεις κατοίκων για ελέγχους κτιρίων και μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί περίπου 300 σπίτια. Από αυτά τα 34 έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» και οι πολιτικοί μηχανικοί έχουν συστήσει στους ενοίκους τους να μη μένουν σε αυτά, με τους περισσότερους από αυτούς να μένουν, πλέον, σε συγγενικά τους πρόσωπα. Τα περισσότερα προβλήματα έχουν καταγραφεί στη συνοικία του Αη Γιώργη και στις εργατικές κατοικίες της Δραπετσώνας.

Στη Φυλή έχουν υποβληθεί 1.570 αιτήσεις κατοίκων για ελέγχους σε σπίτια και καταστήματα. Εχουν ξεκινήσει οι σχετικοί έλεγχοι και οι ζημιές αφορούν κυρίως την τοιχοποιία των κτιρίων, όμως, σε πολλές περιπτώσεις, τα ποσά για την αποκατάστασή τους μπορεί να φτάνουν τα 5.000 - 6.000 ευρώ, ποσά δυσβάσταχτα για τα περισσότερα νοικοκυριά στην περιοχή. Εχουν καταγραφεί και ορισμένα δομικά προβλήματα σε κτίρια. Τα προβλήματα εντοπίζονται σε σπίτια κυρίως στο κέντρο των Α. Λιοσίων, στον Αγ. Νικόλαο και στη Δροσούπολη. Οσον αφορά τα 12 σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φαίνεται ότι δεν εμφανίστηκε κάποιο δομικό πρόβλημα. Στο 1ο Λύκειο έχει πέσει ένας τοίχος, τέσσερα σχολεία δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα και τα υπόλοιπα εμφανίζουν ρηγματώσεις σε τοίχους.

Στο Χαϊδάρι υπολογίζεται πως 2.000 είναι οι κατοικίες και τα μαγαζιά που έχουν πάθει ζημιές, μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης, ενώ έχουν υποβληθεί περίπου 1.500 αιτήσεις για ελέγχους. Εχουν γίνει περίπου 500 έλεγχοι και με βάση τα πρώτα αποτελέσματα 30 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα». Ο σεισμός έπληξε ιδιαίτερα τους κατοίκους των περιοχών του Δάσους και του Δαφνίου. Επιπλέον, πρόκειται για κατοικίες ήδη επιβαρυμένες από το σεισμό του 1999. Μάλιστα, ο δήμος Χαϊδαρίου σε ανακοίνωσή του ζητά να προχωρήσουν άμεσα οι έλεγχοι σε σπίτια, καταστήματα και δημόσια κτίρια (νοσοκομεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις), να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και να δοθούν επίδομα σε όλους τους πληγέντες και αποζημιώσεις σε όλους τους σεισμόπληκτους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, δίχως καμία καθυστέρηση. Οπως υπογραμμίζει η δημοτική αρχή, σε περίπτωση που η κυβέρνηση «δεν δώσει λύση σε αυτά τα θέματα, θα προχωρήσει προκηρύσσοντας αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο πλευρό των κατοίκων της πόλης».

Επισημαίνει, επίσης, πως «ο πρόσφατος σεισμός έφερε στην επιφάνεια τις χρόνιες ελλείψεις σε αντισεισμική θωράκιση, τόσο στο Χαϊδάρι όσο και συνολικά στη Δυτική Αττική», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση γνωρίζει όλα τα παραπάνω δεδομένα, τα οποία καθιστούν άμεσα αναγκαία την παρέμβαση του κράτους με ουσιαστική βοήθεια σε εξειδικευμένο προσωπικό, για να ολοκληρωθούν σύντομα οι έλεγχοι, αλλά και σε αποζημιώσεις ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι επισκευές των κτιρίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ