Σάββατο 27 Ιούλη 2019 - Κυριακή 28 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»
Πολυήμερος αγώνας με τη δύναμη της ενότητας και της αλληλεγγύης

Από τη συγκέντρωση της προηγούμενης Παρασκευής στο υπουργείο Εργασίας
Από τη συγκέντρωση της προηγούμενης Παρασκευής στο υπουργείο Εργασίας
Με πολυήμερο απεργιακό αγώνα, πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες και μεγάλη συμπαράσταση από συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς, οι εργαζόμενοι της «Αφοί Βλάχου» δίνουν ενωμένοι τη μάχη για την ακύρωση της εκδικητικής απόλυσης του συναδέλφου τους και προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, Δαμασκηνού (Μάη) Μέντη, συνολικότερα για να πεταχτούν έξω από τους χώρους δουλειάς τα «δουλεμπορικά» γραφεία, για να περάσουν στην εταιρεία με σύμβαση αορίστου χρόνου όλοι όσοι εργάζονται σε αυτήν.

Ανυποχώρητοι απέναντι στην εργοδοτική αδιαλλαξία, όπως και απέναντι στο μπαράζ δικαστικών αποφάσεων ενάντια στην απεργία τους, οι εργαζόμενοι της «Αφοί Βλάχου», με τις κινητοποιήσεις τους και με τη δύναμη της αλληλεγγύης, πέτυχαν την Παρασκευή, σε τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, να πάρουν δέσμευση από την εργοδοσία ότι θα καταθέσει πρόταση προς τους εργαζόμενους, σε νέα τριμερή συνάντηση που προγραμματίστηκε για την Τετάρτη 31/7 στις 12 το μεσημέρι.

Να σημειωθεί ότι, μέχρι την Παρασκευή, η εργοδοσία είχε αρνηθεί κάθε απόπειρα των εργαζομένων και του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου για συζήτηση των αιτημάτων τους, πριν ακόμα ξεκινήσει η απεργία που πραγματοποιείται από τις 17/7. Το κλαδικό Συνδικάτο είχε αποστείλει έγγραφη επιστολή προς την εργοδοσία δύο μέρες πριν την κήρυξη της απεργίας, στην οποία η εργοδοσία δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει. Πολύ περισσότερο, σε όλη τη διάρκεια του απεργιακού αγώνα, η εργοδοσία επιστράτευσε κάθε μέσο για την τρομοκράτηση των απεργών, φωνάζοντας δυνάμεις καταστολής και σέρνοντας τους εργαζόμενους στα δικαστήρια, 4 φορές σε διάστημα 10 ημερών!

Πλέον, όπως ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι της «Αφοί Βλάχου», θα αποφασίσουν για την πρόοδο του αγώνα τους σε Γενική Συνέλευση, στις 6 π.μ. του Σαββάτου, στην πύλη του εργοστασίου.

«Σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά - Καταργείστε τώρα τα δουλεμπορικά!»

Την Παρασκευή, για όση ώρα διεξαγόταν η τριμερής συνάντηση, πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, από τους εργαζόμενους της «Αφοί Βλάχου» και πλήθος συνδικάτων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου.

Το «παρών» έδωσε επίσης το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιάννης Πρωτούλης.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν ο πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ Βασίλης Σταμούλης, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Γιάννης Αναγνώστου, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Θανάσης Ευαγγελάκης, ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ Μάρκος Μπεκρής, ο Δημήτρης Καραγιάννης από το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, ο Παναγιώτης Προφύρης από την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και ο Αλέκος Περράκης, αναπληρωτής γραμματέας του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Στους χαιρετισμούς τους οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν την απόλυση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και τόνισαν πως με τον πολυήμερο αγώνα τους οι εργαζόμενοι είναι ήδη νικητές, καθώς έχουν ήδη πετύχει το κύριο, έχουν κατακτήσει την ενότητα όλων των εργαζομένων, παλιών, νέων και εργολαβικών, απέναντι στην εργοδοσία, απέναντι στο κράτος τους και τα δικαστήριά τους.

«Σήμερα είστε εσείς που δείχνετε το δρόμο. Εμείς δίνουμε κουράγιο σήμερα με τη συμπαράστασή μας, αλλά να ξέρετε ότι εσείς με τον αγώνα σας δίνετε κουράγιο σε κάθε εργάτη, σε κάθε χώρο δουλειάς, εκεί που αναστενάζει η εργατιά. Συνεχίστε δυναμικά και αποφασιστικά», σημειώθηκε μεταξύ άλλων.

«Αυτό που επιβεβαιώνεται από την επόμενη κιόλας μέρα της εναλλαγής της κυβέρνησης, είναι ότι αυτή η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί από εκεί που την άφησαν οι προηγούμενοι. Θέλουν να επιβάλλουν σε κάθε χώρο δουλειάς συνθήκες εργατικού γκέτο. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης είναι ο νέος συνδικαλιστικός νόμος...».

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων, του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου, συμμετείχε στην τριμερή συνάντηση.

Βγαίνοντας από τη συνάντηση, ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η αντιπροσωπεία εξέθεσε στο υπουργείο τις συνθήκες που υπάρχουν γενικότερα με τα "δουλεμπορικά", την ομηρία εργαζομένων που μένουν έρμαια στις ορέξεις των εργοδοτών, που τους χρησιμοποιούν χωρίς κανένα δικαίωμα και συνδικαλιστική κάλυψη. Απόρροια αυτής της κατάστασης ήταν η δίωξη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου από την εταιρεία "ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ"».

«Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να δικαιωθούμε, μέχρι να επιστρέψει ο συνάδελφος στην εργασία του», υπογράμμισε.

Νέα δίκη ενάντια στην απεργία σε συνθήκες αστυνομοκρατίας

Της συγκέντρωσης στο υπουργείο προηγήθηκε η εκδίκαση της 4ης κατά σειρά αγωγής της εργοδοσίας από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, αυτήν τη φορά με ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο, ακόμα και από την ΟΠΚΕ!

Νωρίτερα, κατά την περιφρούρηση της απεργίας στις πύλες του εργοστασίου, η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου, που εξέλεξαν τις προηγούμενες μέρες οι απεργοί, μοίρασε τη δεύτερη δόση οικονομικής βοήθειας στους εργαζόμενους που συγκεντρώθηκε από σωματεία και φορείς, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εργαζόμενοι αντιμέτωποι και με τους εκβιασμούς της εργοδοσίας (2022-01-25 00:00:00.0)
Αντεργατική επίθεση και συνδικαλιστικός νόμος πάνε μαζί (2020-10-24 00:00:00.0)
Για τον απεργιακό αγώνα στην «Αφοί Βλάχου» (2019-11-19 00:00:00.0)
Ο δίκαιος αγώνας τους και η αλληλεγγύη έφεραν αποτέλεσμα (2019-08-01 00:00:00.0)
Συνεχίζουν ενωμένοι τον δίκαιο απεργιακό αγώνα τους (2019-07-25 00:00:00.0)
Στις επάλξεις του αγώνα για 11η μέρα (2011-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ