Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΥΒΟΙΑ
Στα χνάρια του 3ου Τάγματος του ΕΛΑΣ

Εκδρομή στα χνάρια του 3ου Τάγματος του ΕΛΑΣ στη Νότια Εύβοια πραγματοποίησαν την Κυριακή 4 Αυγούστου οι Μαθητικές Οργανώσεις Εύβοιας της ΚΝΕ.

Η πρώτη στάση έγινε στο μνημείο για τη Μάχη της Λαμπούσας στις 3 Σεπτέμβρη του 1944, κατά την οποία δόθηκε το πιο ισχυρό χτύπημα του ΕΛΑΣ στις κατοχικές γερμανικές δυνάμεις της νότιας Εύβοιας. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ είχαν την ευκαιρία να μάθουν στον τόπο που έγινε η μάχη το πώς το 3ο Τάγμα του ΕΛΑΣ, με διοικητή τον Προκόπη Τζάνο (Λόγγος), κατάφερε κύριο και συντριπτικό χτύπημα κατά των Γερμανών εξοντώνοντας μηχανοκίνητη φάλαγγα από 140 Γερμανούς, η οποία θα εφοδίαζε τη γερμανική φρουρά της Κύμης. Οι Γερμανοί είχαν πολλούς νεκρούς και 57 τραυματίες και αιχμαλώτους. Από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ τραυματίστηκε σοβαρά και υπέκυψε ο γενναίος αντάρτης, θρυλικός μπουρλοτιέρης της γερμανικής καταδίωξης στο λιμάνι της Κύμης, Βασίλης Μήτρου (Γύφτος), του οποίου η προτομή βρίσκεται στο μνημείο.

Στη συνέχεια, οι εκδρομείς επισκέφτηκαν το μνημείο για τους 30 εκτελεσμένους από τους Γερμανούς στο χωριό Ταξιάρχες (Κακολύρι). Στην περιοχή που είναι φτιαγμένο το μνημείο έγινε στις 24 Μάη του 1944 η εκτέλεση 30 ανδρών του χωριού Κακολύρι από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής ως αντίποινα για το θάνατο του Γερμανού φρουρού της γέφυρας Σκοτεινής που προσπάθησαν να ανατινάξουν οι αντάρτες. Οι δοσίλογοι της περιοχής επέδειξαν τα σπίτια από τις οικογένειες των ανταρτών της περιοχής και όποιον άνδρα έβρισκαν σε αυτά τον εκτελούσαν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Δ. Σάρλη (καπετάν Αχιλλέας), μετέπειτα μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος καταγόταν από το Κακολύρι και είχε σημαντική συμβολή στην ΕΑΜική Αντίσταση.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης ήταν η προτομή του Προκόπη Τζάνου (Λόγγος) στο χωριό Αγιος Βλάσης, όπου τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ συζήτησαν για την ανάγκη μελέτης και γνώσης της Ιστορίας του τόπου μας, ιδιαίτερα σήμερα, που επιχειρούνται όλο και πιο έντονα η διαστρέβλωση και το ξαναγράψιμό της από τις αστικές κυβερνήσεις, την ΕΕ, συνολικά την αστική τάξη και τα επιτελεία της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ