Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Το στέκι των μαθητών στις κεντρικές εκδηλώσεις

Με σύνθημα «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας... "θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα..." τον Σοσιαλισμό», δανεισμένο από τους στίχους του μεγάλου κομμουνιστική ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζει το ταξίδι του στην Ελλάδα με εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, ιστορικούς περιπάτους, δραστηριότητες που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης.

Και φέτος το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί στην Αθήνα, στον γνώριμο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον, στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη.

Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του Φεστιβάλ. Στις 20.30 χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και στη συνέχεια θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Για ακόμα μια χρονιά, οι μαθητές θα έχουν τον δικό τους χώρο στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης». Το Μαθητικό Στέκι θα έχει και φέτος τη δική του σκηνή με πλούσιο πρόγραμμα, πολύμορφες δραστηριότητες και εκδηλώσεις.

Γνωριμία με μεγάλες επαναστατικές στιγμές

Ανάμεσα στις δραστηριότητες του Μαθητικού Στεκιού ξεχωρίζει η διαδραστική έκθεση για μαθητές, με θέμα «Η επανάσταση είναι η μεγαλύτερη μέθη της ανθρωπότητας... Αυτός που τη γεύτηκε μια φορά, δεν ξεχνά ποτέ τη γεύση της», που είναι φέτος αφιερωμένη στις επαναστάσεις που σημάδεψαν την ιστορία του κόσμου.


Σε κάθε μεριά της έκθεσης οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με γεγονότα, περιστατικά, ήρωες και επαναστάτες του παρελθόντος! Σε κάθε βήμα της θα συναντήσουν ερωτήματα, απαντήσεις και συμπεράσματα για τις επαναστάσεις του μέλλοντος!

Παράλληλα, μέσα από πρωτότυπες κατασκευές, ερωτήματα και κουίζ, αλλά και ψηφιακά μέσα, θα έρθουν σε επαφή με τις επαναστάσεις του παρελθόντος, τις «ατμομηχανές της Ιστορίας», όπως τις χαρακτήρισε ο Καρλ Μαρξ. Θα γνωρίσουν την εξέγερση του Σπάρτακου, τη Γαλλική Επανάσταση, την Παρισινή Κομμούνα αλλά και τη Μεγάλη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία. Αντίστοιχα, θα μάθουν για την επανάσταση στη Γερμανία του 1918 και λίγο αργότερα στην Αυστρία.

Κοινό στοιχείο που ενώνει τα παραπάνω, η καθοριστική συμβολή της πάλης των μαζών. Θα απαντήσουν σε ερωτήματα όπως: Σήμερα, μπορεί να γίνει επανάσταση; Είναι απαραίτητη η ύπαρξη Κόμματος για την επιτυχία της; Ποιος ο ρόλος των ηγετών; Γιατί ο λαός δεν ξεσηκώνεται; Πότε; Δρα το Κόμμα μας επαναστατικά κάθε μέρα;

Σημειώνει η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ σχετικά: «Ο κόσμος που ζούμε δεν μας αρέσει. Είναι άδικος. Γιατί δε χωρά τα όνειρά μας για τη ζωή και το μέλλον μας. Τα "τσαλακώνουμε" συνεχώς για να χωρέσουν στα μέτρα του.

Ομως, το να τον αμφισβητήσουμε φαντάζει περίεργο. Το να τον αλλάξουμε δύσκολο. Το να τον ανατρέψουμε αδύνατο.


Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, σε πείσμα των καιρών και όσων μας θέλουν συμβιβασμένους, τολμούν και λένε: "Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα! Αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα τον αλλάξουμε εμείς!"».

Αλλες πολύμορφες δραστηριότητες

Στο Μαθητικό Στέκι θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα δραστηριότητες για μαθητές Γυμνασίων με ένα πρωτότυπο παιχνίδι για την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος, καθώς και για μαθητές ΕΠΑΛ για το 4ο έτος μαθητείας. Φυσικά, θα υπάρχουν οι γνωστοί χώροι των επιτραπέζιων και διαφόρων παιχνιδιών που ετοιμάζουν με μεράκι οι μαθητές, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, καθώς και η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ.

Ξεχωριστή θα είναι και φέτος η γωνιά της ΚΝΕ με τίτλο: «Δυνατή ΚΝΕ σημαίνει δυνατοί και μαχητικοί μαθητικοί αγώνες». Το Μαθητικό Στέκι στο Φεστιβάλ ήταν ανέκαθεν το πρώτο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού της χρονιάς, και το ίδιο φιλοδοξεί να είναι και φέτος, μια χρονιά που βρίσκει τους μαθητές αντιμέτωπους για πρώτη φορά με ένα ακόμα χειρότερο σχολείο, αυτό του σχολείου - εξεταστικού κέντρου, των διπλών πανελλαδικών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι περσινές μαζικές μαθητικές κινητοποιήσεις δείχνουν τον δρόμο για τους μαθητές και φέτος, για τους οποίους ήδη η νέα κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξαγγείλει επιπλέον ελάχιστη βάση στα Πανεπιστημιακά Τμήματα, προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη με επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων.

Στη σκηνή του Μαθητικού Στεκιού


Στο πρόγραμμα της σκηνής ξεχωρίζουν οι δύο συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν ειδικά για μαθητές:

Την Παρασκευή 20/9 διοργανώνεται συζήτηση με θέμα «Σοσιαλισμός, η δική μας κοινωνία. Γινόμαστε περισσότεροι αυτοί που παλεύουμε για έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων» και το Σάββατο 21/9, συζήτηση για τη hip hop μουσική.

Το υπόλοιπο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μαθητικού Στεκιού περιλαμβάνει:

Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη:

- Μαθητικά συγκροτήματα.

- Συναυλία με τους «Οnirama».

Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη:

- Stand up comedy με τους Α. Μαλιάτση και Σ. Φλώρο.

- Ροκ συναυλία με τους «Sober on Tuxedos», «KollektivA».

- Πάρτι με τον dj Tyler.

Σάββατο 21 Σεπτέμβρη:

- Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.

- Συναυλία hip hop με τους «Frank», «Σφάλμα», «Rebellion Connexion», «Κοινούς Θνητούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ