Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Τουρκία παζαρεύει σκληρά το ρόλο της με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Η σταθερότητα στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με τη διατήρηση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» σημείωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την 11η διάσκεψη πρεσβευτών της Τουρκίας που συνεχίζεται στην Αγκυρα.

«Δεν θα μείνουμε αδιάφοροι στις προσπάθειες σφετερισμού και σαμποτάζ στην ανατολική Μεσόγειο. Θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους», πρόσθεσε, διαμηνύοντας ότι η τουρκική αστική τάξη θα εντείνει τις προσπάθειές της για να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από ευρύτερες «διευθετήσεις» που προχωρούν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ερντογάν τόνισε ότι «θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα, αν χρειαστεί με διάλογο, αν χρειαστεί με "soft power" (σ.σ. "ήπια δύναμη"), αν χρειαστεί με "εξαναγκαστική διπλωματία" και αν χρειαστεί με τη χρήση δύναμης στην πράξη», π.χ. με νέα χερσαία επιχείρηση που ετοιμάζεται στη βόρεια Συρία.

Απευθυνόμενος ειδικά στους Δυτικούς «εταίρους» της χώρας του, επανέλαβε την παραίνεση «οι ΗΠΑ να συμπεριφερθούν ως σύμμαχοι», ενώ για τις Βρυξέλλες εκτίμησε ότι «αν η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να πρωταγωνιστήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, θα πρέπει πρώτα να κερδίσει την Τουρκία, δεν θα πρέπει να θυσιάζει την ένταξη της Τουρκίας για τις φιλοδοξίες μερικών χωρών».

Οι νέες «επισημάνσεις» Ερντογάν έρχονται ενώ σε όλη την περιφέρεια φουντώνουν γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί (Κουρδικό, Κυπριακό, Συρία, Παλαιστινιακό), πρώτα απ' όλα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, που διατηρούν ισχυρά συμφέροντα και ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία.

Το Κυπριακό

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο «τρέχουν» και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, με την Αγκυρα να πιέζει για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ενθαρρυμένη από τις θέσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Χτες βρέθηκε στα Κατεχόμενα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, που τόνισε ότι η Αγκυρα απορρίπτει τα «μονομερή βήματα». Ενόψει δε και της άτυπης συνάντησης που θα έχουν την Παρασκευή ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μ. Ακιντζί, ο Ντονμέζ είπε ότι πρέπει να τεθεί ξανά η «τουρκοκυπριακή πρόταση για το φυσικό αέριο», που στρώνει το έδαφος για συνεκμετάλλευση πριν υπάρξει η οποιαδήποτε διευθέτηση στο Κυπριακό.

«Ελπίζουμε ότι θα ξανασκεφτούν αυτήν την πρόταση. Επιθυμώ να επιβεβαιώσω ότι σε αυτήν τη διαδικασία, σε περίπτωση που προκύψει κάποιο καθήκον για τις εγγυήτριες δυνάμεις, είμαστε έτοιμη να παρέχουμε υποστήριξη», τόνισε, ενώ αναμενόταν να επισκεφτεί και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», που σύμφωνα και με χτεσινά τουρκικά δημοσιεύματα συνεχίζει έρευνες στα ανοιχτά της Κύπρου.

Στο μεταξύ, ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, σε συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι από τη συνάντηση της Παρασκευής περιμένει την ανακοίνωση νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Νωρίτερα, από το βήμα της διάσκεψης των πρεσβευτών είπε ότι «για να είναι βιώσιμη μια ομοσπονδία χρειάζονται μια σειρά όροι και στοιχεία τα οποία σήμερα στην Κύπρο δεν υπάρχουν» και εξήγησε ότι τέτοιοι όροι θα δημιουργηθούν αν «διεθνείς πρωταγωνιστές» σταματήσουν να αναγνωρίζουν «Κυπριακή Δημοκρατία» και να τη θεωρούν νόμιμη κυβέρνηση στο νησί.

Πρόσθεσε ακόμα ότι με τους σημερινούς όρους πρέπει να συζητηθεί «άλλου είδους συνεταιρισμός» και ότι «πρέπει να πάρουμε ένα μοντέλο εξελικτικό, βαθμιαίο, με το οποίο μπορούμε να προχωρήσουμε βήμα με βήμα και να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε έξω από τα καλούπια που έχουν τοποθετηθεί». Κατέληξε λέγοντας ότι αν δεν ανανεωθεί η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (της «ειρηνευτικής δύναμης» του ΟΗΕ στην Κύπρο) και ο ΟΗΕ αποσυρθεί από την Κύπρο, θα προκύψει «ένα ατού, ένα βήμα που θα αλλάξει τις ισορροπίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ