Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Διαμαρτυρία για την «απογείωση» στη φορολόγηση του τσίπουρου και της τσικουδιάς

Την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, η οποία οδηγεί σε «απογείωση» της φορολόγησης του τσίπουρου και της τσικουδιάς, καταγγέλλουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου, Λυγαριάς και ο Σύλλογος Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Σαν να μην έφταναν οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής του δήμου Τυρνάβου το τελευταίο διάστημα και οι εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών προϊόντων για ακόμα μια χρονιά, μιας και οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται και το ρωσικό εμπάργκο παραμένει, όπως παραμένουν και τα καρτέλ των εμπόρων εις βάρος των παραγωγών, χωρίς καμία κυβέρνηση έως τώρα να έχει δώσει λύση.

Τώρα έρχεται και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη φορολόγηση του τσίπουρου και της τσικουδιάς. Μια απόφαση που θα πλήξει δύο ντόπια και παραδοσιακά προϊόντα, αφού οδηγεί στο κλείσιμο 6.000 αμβυκούχων αμπελοκαλλιεργητών - αποσταγματοποιών, ενώ θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα και στη μείωση εισοδήματος 30.000 αμπελοκαλλιεργητών, εφόσον ο φόρος εκτινάσσεται στην καλύτερη περίπτωση από 0,59 ευρώ/χιλιόγραμμο στα 5,1 ευρώ/χιλιόγραμμο, μιας και μετατρέπεται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης έτοιμων προϊόντων, ενώ στη χειρότερη περίπτωση θα αυξηθεί στα 10,2 ευρώ/χιλιόγραμμο έτοιμου προϊόντος.

Ανεπανόρθωτη ζημία θα υποστούν και δεκάδες μικρά και μεσαία αποστακτήρια - εμφιαλωτήρια τσίπουρου και τσικουδιάς, όπως πλήγμα θα υποστεί και ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός, λόγω του διπλασιασμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα παραγόμενα προϊόντα τους. Ο φόρος αυτός εξισώνει το τσίπουρο και την τσικουδιά, δύο παραδοσιακά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, με τα εισαγόμενα ουίσκι, βότκες και άλλα ακριβά ποτά.

Η απόφαση αυτή εξυπηρετεί καθαρά μεγαλοποτοβιομηχάνους, μεγαλεμπόρους και εισαγωγείς εμφιαλωμένων ποτών και εξυπηρετεί τη δική τους κερδοφορία, οδηγώντας σε αφανισμό αμπελουργούς - παραγωγούς. Εναν αιώνα τώρα οι αγρότες στον Τύρναβο έχουν άδειες για μικρά καζάνια και παράγουν τσίπουρο από τα σταφύλια τους με το ειδικό καθεστώς που υπάρχει και είχε σαν στόχο την προστασία των αμπελοκαλλιεργητών και την ενίσχυση του πενιχρού τους αγροτικού εισοδήματος».

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και ο Σύλλογος Αμβυκούχων καλούν άμεσα όλα τα πολιτικά κόμματα, όπως και τους τοπικούς βουλευτές τους, να πάρουν θέση για το θέμα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «ως τώρα κρατούν σιγήν ιχθύος, ενώ θέση επί του θέματος υπέρ των αμπελοκαλλιεργητών έχει πάρει μόνο το ΚΚΕ, με τις σχετικές Ερωτήσεις επί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με τον τοπικό βουλευτή νομού Λάρισας κ. Γιώργο Λαμπρούλη».

Επίσης, καλούν να πάρουν θέση δημόσια όλες οι παρατάξεις που συμμετείχαν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στο δήμο Τυρνάβου.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι τονίζουν ότι «δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να περιμένουμε το θάνατό μας» και αναφέρουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα οργανώσουν ανοιχτή Γενική Συνέλευση για την οργάνωση του αγώνα τους, ώστε να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ