Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κάλεσμα αγωνιστικής ετοιμότητας μπροστά σε επιχειρηματικές διεργασίες στο Εμπόριο

Κάλεσμα στους εργαζόμενους σε μια σειρά από εταιρείες στον κλάδο του Εμπορίου να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα μπροστά και στη νέα επίθεση της εργοδοσίας, που προχωρά παράλληλα με συγχωνεύσεις, εξαγορές εταιρειών κ.τ.λ., στο πλαίσιο του σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ των μεγαλεμπόρων για την κατάκτηση μεγαλύτερου κομματιού από την πίτα της αγοράς, απευθύνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Νομού Λάρισας.

Το σωματείο αναφέρει το πρόσφατο παράδειγμα της συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών «Media Markt» και «Public», με τον όμιλο «Olympia», που έχει στην ιδιοκτησία του τα «Public», να κατέχει πλέον το 75% των μετοχών της «Media Markt».

Σε τοπικό επίπεδο, προσθέτει, σε εξέλιξη βρίσκεται η εξαγορά της θεσσαλικής εταιρείας «Βλαχοδήμος Market» (εδρεύει στη Λάρισα και καταγράφει στο δυναμικό της 7 καταστήματα, 6 στο νομό Λάρισας και 1 στα Τρίκαλα) από την αλυσίδα «Market In», μία από τις 10 μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι η «Market In» γιγαντώθηκε κυρίως με εξαγορές μικρότερων μονάδων.

«Στον κλάδο του Εμπορίου», επισημαίνει το Σωματείο, «οι συνεργασίες και οι εξαγορές, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, είναι συχνές κι έχουν όλες κοινή βάση: Την εξασφάλιση μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς στο παιχνίδι του ανταγωνισμού με τις άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο. Την αποδοτική είσοδο στις πιο κερδοφόρες αγορές, την εξασφάλιση φθηνών, "ευέλικτων" και χωρίς δικαιώματα εργαζομένων.

Για να γίνει το "deal" με όσο καλύτερους όρους γίνεται, σε κάθε περίπτωση η εργοδοσία παίρνει τα μέτρα της. Δεκάδες συνάδελφοι με συγκροτημένα δικαιώματα οδηγούνται στην απόλυση, ενώ οι υπόλοιποι αναγκάζονται να υπογράψουν τροποποιητικές συμβάσεις.

(...) Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους, που γίνονται μπαλάκι από τη μια εταιρεία στην άλλη. Οι εργοδότες μεταξύ τους μπορεί να ανταγωνίζονται για το ποιος θα κυριαρχήσει στην αγορά, συμφωνούν όμως στην ένταση της εκμετάλλευσής μας για να αυξάνουν τα κέρδη τους».

Ο Σύλλογος τονίζει ότι θα βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους, μπροστά σε οποιαδήποτε εργοδοτική μεθόδευση και καλεί όλους τους εργαζόμενους στα «Media Markt», στα «Public», στα «Βλαχοδήμος Market» και στα «Market In» να είναι σε ετοιμότητα, να έρθουν σε επαφή με το κλαδικό τους σωματείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτούν να επιστρέψουν τώρα στη δουλειά οι εργαζόμενοι στα «Market In» (2021-04-22 00:00:00.0)
Εξορμήσεις σε εμπορικές αλυσίδες με αφορμή την «Black Friday» (2018-11-24 00:00:00.0)
Διήμερο αγωνιστικής δράσης στο Εμπόριο (2017-12-16 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στην καταστολή και το χτύπημα των δικαιωμάτων (2017-12-08 00:00:00.0)
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής: (2017-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ