Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντιδράσεις για τη συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε ως κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, από την Τουρκία και τις ΗΠΑ, την προχτεσινή ανακοίνωση αμφοτέρων των χωρών για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» σε βορειοανατολική περιοχή της Συρίας, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Επιφυλάξεις για το περιεχόμενο και την εφαρμογή της συμφωνίας εξέφρασαν νωρίτερα αξιωματούχοι των Κούρδων μαχητών της Συρίας που συμμετέχουν στις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) και συνεργάζονται στενά με τον αμερικανικό, αλλά και το γαλλικό στρατό, επισημαίνοντας πως θα αξιολογήσουν τη συμφωνία «με βάση τις λεπτομέρειες και τα γεγονότα και όχι τους μεγάλους τίτλους».

Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, εξέφρασε «λύπη» για την πρόσφατη κατάρρευση της εύθραυστης συμφωνίας εκεχειρίας που είχαν ανακοινώσει στο Ιντλίμπ Σύροι και Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, μετά από νέες επιθέσεις τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών σε βάρος τους. Υποστήριξε ότι η ανάφλεξη της βίας «απειλεί τη ζωή εκατομμυρίων», πέραν των τουλάχιστον 500 αμάχων που σκοτώθηκαν, όπως είπε, στο Ιντλίμπ και τα περίχωρα από το τέλος του περασμένου Απρίλη.

Ωστόσο, θολή παραμένει η κατάσταση σε σχέση με το ακριβές περιεχόμενο της αμερικανο-τουρκικής συμφωνίας για τη βορειοανατολική Συρία, η οποία ανακοινώθηκε μετά από τις επαναλαμβανόμενες απειλές της Αγκυρας για νέα χερσαία επέμβαση στο συριακό έδαφος.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ «υποσχέθηκαν να αποσύρουν» στρατιώτες τους από τις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι μαχητές στη διάρκεια συνομιλίας των Προέδρων ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν. «Η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως η χώρα του «δεν θα επιτρέψει» στις ΗΠΑ να καθυστερήσουν την επιβολή της γιατί διαφορετικά «θα το κάνουμε μόνοι μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ