Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ο Σαλβίνι ζήτησε πρόωρες εκλογές

ΡΩΜΗ.--

Ο ηγέτης της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, ζήτησε χτες πρόωρες εκλογές, με ανακοίνωση στην οποία εκτιμά ότι δεν υπάρχει τρόπος να ξεπεραστούν οι διαφορές στον κυβερνητικό συνασπισμό («Λέγκας» - «Κινήματος 5 Αστέρων») και ότι αποτελεί μονόδρομο η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατό.

Είχε προηγηθεί συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, στον οποίο δήλωσε ότι η συμμαχία των δύο κομμάτων έχει καταρρεύσει και «θα πρέπει γρήγορα να δώσουμε πίσω την ετυμηγορία στους ψηφοφόρους».

Την Τετάρτη, καταψηφίστηκε στη Γερουσία - με τις ψήφους και της «Λέγκας» - η πρόταση που είχε καταθέσει το «Κίνημα» για να σταματήσει η κατασκευή της υπερταχείας ΤΑV (που θα συνδέει το Τορίνο με τη Λιόν), επένδυση που ήταν γνωστό ότι στήριζε από την πρώτη στιγμή η «Λέγκα».

Οι διαφωνίες μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων είχαν βγει στην επιφάνεια με ιδιαίτερη ένταση αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, όπου επιβεβαιώθηκαν το σαφές προβάδισμα της «Λέγκας» και η διάθεσή της να εμπλακεί βαθύτερα στις διεργασίες για την αναβάθμιση του ρόλου του ιταλικού κεφαλαίου στην ΕΕ, όπως και για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού στην Ιταλία.

Σε δηλώσεις του μετά την προχτεσινή ψηφοφορία στη Γερουσία, ο Σαλβίνι είχε υπογραμμίσει ότι «η Ιταλία έχει ανάγκη από "ναι", τα "όχι" δεν την βγάζουν πουθενά. Είναι η στιγμή των "ναι", όχι πια αμφιβολίες», ενώ απευθυνόμενος και στον πρωθυπουργό (κοινής αποδοχής των δύο κομμάτων), Τζ. Κόντε, είπε: «Η "Λέγκα" σε ευχαριστεί για τη δουλειά σου, αλλά αν μετατρέπεις σε "ναι" τα "όχι" τους, ήρθε η ώρα να χωρίσουμε χωρίς μνησικακίες...».

Μεταξύ άλλων, ο Σαλβίνι απάντησε σε όσους τον κατηγορούν για τις στενές σχέσεις που επιδιώκει με τη Ρωσία, λέγοντας: «Εργάζομαι και θα εργάζομαι για να ξαναγίνει φίλη της Δύσης η Ρωσία. Οι κυρώσεις (της Ευρώπης κατά της Ρωσίας) μας κοστίζουν δισ...».

Δηλώσεις Μπάνον

Παρέμβαση για τις εξελίξεις στην Ιταλία έκανε όμως και ο πρώην στενός σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον. «Δεν λειτουργούν όλοι οι γάμοι, πιστέψτε με, σας το λέει κάποιος που παντρεύτηκε τρεις φορές», ανέφερε.

«Πιστεύω πως ό,τι έγινε μεταξύ Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάγιο ήταν ένα ευγενές πείραμα. Θα μου άρεσε να το δω να συνεχίζεται, θα ήταν φανταστικό, αντιλαμβάνομαι όμως γιατί δεν θα μπορούσε να τελεσφορήσει...», πρόσθεσε. Πάντως, ο Μπάνον χαρακτήρισε «παράτολμη» μια προκήρυξη πρόωρων εκλογών «σε μία ριψοκίνδυνη στιγμή για την ανάπτυξη, με τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ».

Αναφερόμενος στον ηγέτη του «Κινήματος 5 Αστέρων», Λουίτζι Ντι Μάγιο, ο Μπάνον είπε ότι «επέδειξε μία απίστευτη αφέλεια μεταβαίνοντας στο Πεκίνο, απέδειξε πως δεν είναι ακόμη έτοιμος για το μεγάλο άλμα. Τι αφελής...».

Ο Μπάνον πρωτοστατεί για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού «Κινήματος» για την αναμόρφωση της ΕΕ και έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τη «Λέγκα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκληρό παζάρι για το σχηματισμό κυβέρνησης (2019-08-28 00:00:00.0)
Ρευστό το πολιτικό σκηνικό μετά τη «μομφή» της «Λέγκας» (2019-08-13 00:00:00.0)
Ζητά αλλαγή «δημοσιονομικών κανόνων» στην ΕΕ (2019-05-16 00:00:00.0)
Ετοιμότητα για αναζήτηση «κοινών λύσεων» (2018-11-27 00:00:00.0)
Διεκδικεί «μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών» στην ΕΕ (2018-07-06 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης (2018-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ