Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 18 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
ΑΠΕΡΓΙΑ 23ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1923 ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Καταστολή από το στρατό και την αστυνομία

Πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη» τις μέρες της απεργίας
Πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη» τις μέρες της απεργίας
Συμπληρώνονται φέτος 96 χρόνια από την επίθεση του αστικού κράτους στους εργάτες στο Πασαλιμάνι, που απεργούσαν και διεκδικούσαν: «Σταθεροποίηση των ημερομισθίων με βάση τον τιμάριθμο. Μέτρα κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Απόλυση κρατούμενων απεργών. Κατάργηση της λογοκρισίας επί των εργατικών ζητημάτων. Απαγόρευση της εξαγωγής ανεπεξέργαστων καπνών και άλλα».

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ξεριζωμένοι πρόσφυγες, εξαθλιωμένοι, άστεγοι, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, μαζί με τους χιλιάδες ανέργους μετά τις μαζικές απολύσεις.

Στην εξουσία βρίσκεται, από το Νοέμβρη του 1922, μετά το Κίνημα του Στρατού και του Ναυτικού, η «Επαναστατική Κυβέρνησις» των Πλαστήρα - Γονατά, με πρωθυπουργό τον Στυλιανό Γονατά. Η κυβέρνηση, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», μειώνει τα μεροκάματα κατά 25 - 30% και όσοι εργαζόμενοι δεν δέχονται τις μειώσεις, απολύονται. Υπουργός Οικονομικών είναι ο μεγαλοβιομήχανος Ανδρέας Χατζηκυριάκος, πρόεδρος του ΣΕΒ, και υπουργός Εσωτερικών ο Γεώργιος Παπανδρέου.

Στις 23 Αυγούστου, στο Πασαλιμάνι, πραγματοποιήθηκε μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση από τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Η κυβέρνηση έδωσε εντολή να χτυπηθούν οι απεργοί. Στρατός και Αστυνομία επιτίθενται στους συγκεντρωμένους με συνέπεια 11 νεκρούς εργάτες, 100 τραυματίες και 500 περίπου συλληφθέντες. Να πώς περιγράφει ο «Ριζοσπάστης» τα γεγονότα: «Περί την 8ην πρωινήν είχαν ωχυρωθή πάντα τα επίκαιρα σημεία του Πειραιώς. Το μεγαλύτερον όμως μέρος των πολυβόλων, των τανκς και των στρατευμάτων είχαν ταμπουρωθεί εις την πλατεία του Πασαλιμανίου, ενώ ισχυραί περίπολοι είχαν ζώσει ολόκληρον το Πασαλιμάνι. Εν τω μεταξύ αστυνομικά όργανα προέβησαν εις συλλήψεις διαφόρων εργατών. Τέλος η όλη πόλις του Πειραιώς είχεν όψιν ωσαύτως πεδίου μάχης (...) Εν τούτοις παρ' όλα τα τρομοκρατικά μέτρα οι απεργοί έσπασαν την ζώνην των στρατιωτών και συνεκεντρώθησαν εις την πλατείαν. Τότε διετάχθη μια περίπολος να ανοίξει πυρ κατά των απεργών, ανεπιτυχώς όμως (...) Τότε οι απεργοί εξαγριωθέντες ώρμησαν κατά της περιπόλου και αφώπλισαν αυτήν, εκκενώσαντες δε τα όπλα εις τον αέρα, έσπασαν αυτά χωρίς να κτυπήσουν κανένα στρατιώτην. Οι εις την παραλίαν Πασαλιμάνι ευρισκόμεναι περίπολοι ήρχισαν να βάλλουν κατά των απεργών τους οποίους έβλεπον απτοήτους να δέχωνται τας σφαίρας εις τα στήθη των».


Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας έχουν χρησιμοποιηθεί από δικτατορίες και αντιλαϊκές κυβερνήσεις ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό, με σκοπό τον περιορισμό ή την κατάργηση, με την καταστολή, των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Το ΚΚΕ αντιπαλεύει την πολιτική των αντιλαϊκών κυβερνήσεων των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, την εξουσία του κεφαλαίου, που επιδιώκουν να βαθαίνει διαρκώς η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, την εκπαίδευσή τους σε κατασταλτικό ρόλο, στο όνομα της εσωτερικής «ασφάλειας», της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» και άλλων ασύμμετρων απειλών.

Η νέα κυβερνητική εναλλαγή, με κυβέρνηση της ΝΔ, είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των γενικότερων επιδιώξεων και απαιτήσεων της άρχουσας τάξης. Επιδιώκουν μια πιο σχεδιασμένη παρέμβαση, με στόχο τη θωράκιση του συστήματος διακυβέρνησης με μεγαλύτερη σταθερότητα και αποτελεσματικότητα, μπροστά σε πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους που απορρέουν από την αναιμική οικονομική καπιταλιστική ανάκαμψη και τους οξυμένους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που μαίνονται στην περιοχή μας, αλλά και ευρύτερα. Η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί την ίδια στρατηγική με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ενεργή συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση, με τις επικίνδυνες δεσμεύσεις που υπάρχουν με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, καθώς και η λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων με βάση τα μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα, δεσμεύσεις τις οποίες έχουν ψηφίσει ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Ολα αυτά θα επιδεινώσουν την κατάσταση σε όλους τους τομείς της ζωής του λαού μας, αλλά και στις οικογένειες των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των πυροσβεστών και των λιμενικών.

Ο Στ.Γονατάς, ο Ν. Πλαστήρας και ο Γ. Παπανδρέου, υπεύθυνοι για το ματοκύλισμα των απεργών εργατών στο Πασαλιμάνι. Στα δίκαια αιτήματα των απεργών η κυβέρνηση, μαζί με τον αρχηγό της «Επανάστασης» Ν. Πλαστήρα απάντησε ότι «εις ουδένα συμβιβασμό δέχονται να προέλθουν προς απεργούς, εμμένουν δε εις την απόφασιν περί διαλύσεως όλων των εργατικών σωματείων» και έδωσε εντολές για το χτύπημα της απεργίας. Δολοφονήθηκαν 11 εργάτες και τραυματίστηκαν 100
Ο Στ.Γονατάς, ο Ν. Πλαστήρας και ο Γ. Παπανδρέου, υπεύθυνοι για το ματοκύλισμα των απεργών εργατών στο Πασαλιμάνι. Στα δίκαια αιτήματα των απεργών η κυβέρνηση, μαζί με τον αρχηγό της «Επανάστασης» Ν. Πλαστήρα απάντησε ότι «εις ουδένα συμβιβασμό δέχονται να προέλθουν προς απεργούς, εμμένουν δε εις την απόφασιν περί διαλύσεως όλων των εργατικών σωματείων» και έδωσε εντολές για το χτύπημα της απεργίας. Δολοφονήθηκαν 11 εργάτες και τραυματίστηκαν 100
Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που στη μεγάλη του πλειοψηφία προέρχεται από φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν θα πρέπει να δεχτεί να πάρει μέρος στην καταστολή του λαού μας, που αγωνίζεται ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην παρουσία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη χώρα μας, για να κλείσουν οι βάσεις, για το δίκιο του, το ψωμί του, συνολικότερα ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμποδίστηκε πλειστηριασμός από σωματεία και φορείς (2023-05-10 00:00:00.0)
Οχι στα ορμητήρια των φονιάδων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2020-11-18 00:00:00.0)
Καμία σκέψη για υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18 και αύξηση της θητείας (2020-09-26 00:00:00.0)
Να μη λείψει κανείς! (2010-02-23 00:00:00.0)
Ο στρατός ενάντια στους απεργούς (1996-02-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ