Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ «ADRIAN DARYA 1»
Η ιμπεριαλιστική εμπλοκή της Ελλάδας εκθέτει το λαό σε «διασταυρούμενα πυρά»

Το πλοίο εμφανίζεται να κατευθύνεται στην Καλαμάτα, την ώρα που οι ΗΠΑ απειλούν όποιον το διευκολύνει και το Ιράν όποιον το εμποδίσει

Το πλοίο άλλαξε όνομα και πλέει στη Μεσόγειο, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ο προορισμός του
Το πλοίο άλλαξε όνομα και πλέει στη Μεσόγειο, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ο προορισμός του
Παρά την προσπάθεια να δημιουργήσει την αίσθηση ότι «όλα είναι υπό έλεγχο» και ότι κανένα θέμα δεν υφίσταται για το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που έχει δηλώσει ως προορισμό το λιμάνι της Καλαμάτας, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει ότι με την πολιτική εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς μπλέκει το λαό σε μεγάλες περιπέτειες και καθιστά τη χώρα μαγνήτη νέων κινδύνων.

Θυμίζουμε ότι το «Adrian Darya 1» (πρώην «Grace-1»), που μεταφέρει αργό πετρέλαιο αξίας περίπου 130.000.000 δολαρίων, κρατούνταν από τις βρετανικές αρχές στο Γιβραλτάρ με αίτημα των ΗΠΑ και όταν διαπιστώθηκε ότι δεν μεταφέρει φορτίο προς τη Συρία, αφέθηκε να συνεχίσει το ταξίδι του στη Μεσόγειο, παρά τις αμερικανικές αντιδράσεις.

Αμέσως μετά τον κατάπλου του, το πλοίο εμφανίζεται σε πλατφόρμα παρακολούθησης και καταγραφής της ναυσιπλοΐας να κατευθύνεται στο λιμάνι της Καλαμάτας, με καταγραμμένη ημερομηνία άφιξης την ερχόμενη Κυριακή.

«Σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ»...

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα κατάπλευσης του ιρανικού δεξαμενόπλοιου», δήλωσε χτες o υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, και πρόσθεσε ότι το θέμα παρακολουθείται σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ «βρίσκεται σε επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού με την αμερικανική πλευρά, της οποίας οι θέσεις άλλωστε για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστές και δεν απευθύνονται στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλα τα κράτη και λιμένες της Μεσογείου»...

Οι αναφορές της ελληνικής κυβέρνησης αφορούν τις προειδοποιήσεις που εκτόξευσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, μιλώντας στο «Fox News», προς όλες τις χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να μην προσφέρουν βοήθεια στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο, επειδή κάτι τέτοιο συνιστά παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν και «συνεργασία με τρομοκρατική οργάνωση», όπως θεωρούν τους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης».

Ακολούθησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επανέλαβε την αυστηρή προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση και όλα τα λιμάνια της Μεσογείου. Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν, Μπράιαν Χουκ, μιλώντας χτες το απόγευμα στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι ο Πομπέο θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την παράταση των κυρώσεων και του εμπάργκο όπλων σε βάρος του Ιράν.

Επανέλαβε επίσης την απαίτηση των ΗΠΑ για μία νέα διαπραγμάτευση με το Ιράν, αναφέροντας πως από το 2020 έως το 2023 θα λήξουν βασικές προθεσμίες που προέβλεπε η συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Απάντηση από το Ιράν

Οι αμερικανικές πιέσεις δεν έμειναν αναπάντητες από το Ιράν, οξύνοντας τη μεταξύ τους αντιπαράθεση. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, από τη Στοκχόλμη όπου βρέθηκε χτες στο πλαίσιο περιοδείας σε σκανδιναβικές χώρες, προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην επιχειρήσουν κατάληψη του δεξαμενόπλοιου, τονίζοντας πως θα έχει «βαριές συνέπειες» ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πρόσθεσε πως το μήνυμα αυτό έχει μεταφερθεί προς τις ΗΠΑ μέσω διαφόρων διαύλων, συμπεριλαμβανομένης και της πρεσβείας της Ελβετίας στο Ιράν (που έχει αναλάβει το ρόλο μεσολαβητή σε ό,τι αφορά την επικοινωνία των ΗΠΑ με την Τεχεράνη). Μιλώντας νωρίτερα (προχτές βράδυ) σε αμερικανικό δίκτυο από τη Φινλανδία, ο Ζαρίφ απέφυγε να αποκαλύψει τον τελικό προορισμό του δεξαμενόπλοιου «Adrian Darya 1» εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.

Επισήμανε όμως πως το αμερικανικό ένταλμα για κατάληψη του σκάφους, που είχε εκδοθεί την περασμένη Παρασκευή από δικαστήριο στην Ουάσιγκτον, στερείται νομική βάση και στηρίζεται σε πολιτικά κίνητρα «με στόχο να προκαλέσει μεγαλύτερη κλιμάκωση». Ο ίδιος υποβάθμισε την πιθανότητα ανάληψης αμερικανικής στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ολοκληρώνοντας χτες συναντήσεις με Σουηδούς υπουργούς και τον πρώην πρωθυπουργό Καρλ Μπιλντ, αναμένεται σήμερα στη Νορβηγία, ενώ την Παρασκευή θα μεταβεί στο Παρίσι για συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, όπου θα απαιτήσει μεταξύ άλλων πρακτικά μέτρα για τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τρόπους παράκαμψης των σκληρών αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της ιρανικής οικονομίας.

Τα σενάρια για το πλοίο

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια για την τύχη του ιρανικού πλοίου, διεθνείς αναλυτές σημείωναν χτες ότι για να περάσει τη Διώρυγα του Σουέζ το τεράστιο δεξαμενόπλοιο θα πρέπει να ξεφορτώσει ένα μέρος του αργού πετρελαίου. Παρουσίαζαν δε ως το ισχυρότερο ενδεχόμενο να επιλεγεί η λύση της μεταφόρτωσης σε άλλο μικρότερο ιρανικό δεξαμενόπλοιο εν πλω, σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο πλοίο βρίσκεται τώρα ελλιμενισμένο σε λιμάνι της Λαττάκειας.

Σε κάθε περίπτωση, η όξυνση της έντασης στον Περσικό Κόλπο και οι προσπάθειες των ΗΠΑ να πετύχουν νέα συνολική διαπραγμάτευση στις σχέσεις τους με το Ιράν θα τεθούν το Σαββατοκύριακο επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής των επτά ισχυρότερων καπιταλιστικών οικονομιών (G7) στη Γαλλία.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και να επιχειρήσει εκ νέου να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο, η οποία πλήττει τα συμφέροντα και ιαπωνικών μονοπωλίων, που εισάγουν φθηνότερο ιρανικό πετρέλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ