Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενταση της καταστολής για όποιον υπερασπίζεται τη λαϊκή κατοικία

Πρόθεση της ΝΔ είναι να επεκτείνει το αντιδραστικό πλαίσιο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Μαζί με την ένταση των πλειστηριασμών θωρακίζεται και το αυταρχικό - κατασταλτικό νομικό πλαίσιο ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, που παλεύει για την προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Θυμίζουμε ότι από το Δεκέμβρη του 2017, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «πέρασε» τροπολογία που προβλέπει αυτεπάγγελτες διώξεις για δράσεις και κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς των σπιτιών των λαϊκών οικογενειών.

Μάλιστα, οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού ψήφισαν «παρών», στηρίζοντας επί της ουσίας τους σχεδιασμούς τραπεζιτών και επιχειρηματικών ομίλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πατώντας σ' αυτό το έδαφος, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να επανέλθει με τον νέο Ποινικό Κώδικα, για ακόμα μεγαλύτερη ένταση της καταστολής, επεκτείνοντας τις αυτεπάγγελτες διώξεις σε βάρος όσων υπερασπίζονται τη λαϊκή κατοικία, ακόμα και σε περιπτώσεις που στον πλειστηριασμό δεν εμπλέκεται άμεσα κάποιος δημόσιος υπάλληλος, όπως ισχύει μέχρι τώρα.

Με την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται «η αυτεπάγγελτη δίωξη όσων προκαλούν σωματικές βλάβες κατά συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών» και «όσων διαταράσσουν την απρόσκοπτη και εύρυθμη διενέργεια των πλειστηριασμών».

Επιπλέον, στην «αιτιολογική έκθεση» που «συνόδευε» την τροπολογία, αναφερόταν ότι οι ρυθμίσεις αυτές «υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος, που αποσκοπούν στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας, μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσων ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας κεφαλαιοποίησης τραπεζών».

Τότε, το ΚΚΕ είχε τοποθετηθεί, ξεκαθαρίζοντας πως «είναι φανερό επομένως ότι η κυβέρνηση στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα ασφυκτικό νομικό πλαίσιο απέναντι σε όσους αντιδρούν οργανωμένα στους πλειστηριασμούς, ώστε με μεγάλη ευκολία η δράση τους να εμπίπτει στις προβλέψεις της τροπολογίας και να ποινικοποιείται (...) Η τροπολογία θα μείνει στην ιστορία γιατί θεωρεί τον αγώνα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας ως κακούργημα. Θεωρείτε, δηλαδή, ως εγκληματία που πρέπει να φυλακιστεί όποιον αγωνίζεται για να προστατεύσει τα λαϊκά σπίτια από τα νύχια των αδίστακτων αρπακτικών, ντόπιων και ξένων».

Με βάση αυτό το αυταρχικό θεσμικό πλαίσιο, μπήκε το προηγούμενο διάστημα σε εφαρμογή μια βιομηχανία διώξεων, όπως στη Λάρισα, στον Βόλο, στην Πρέβεζα και αλλού, με συνδικαλιστικά στελέχη να σέρνονται στα δικαστήρια επειδή συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προστασία τώρα της λαϊκής στέγης και περιουσίας από τους πλειστηριασμούς (2023-02-14 00:00:00.0)
Μαζικές διώξεις για τις αντιδράσεις στους πλειστηριασμούς (2018-09-13 00:00:00.0)
«Ιδιώνυμο» αδίκημα ο αγώνας για την προστασία της λαϊκής κατοικίας! (2017-12-23 00:00:00.0)
Και ιδιώνυμα σας ψηφίζουμε... (2017-12-23 00:00:00.0)
Φέρνει μέτρα καταστολής των κινητοποιήσεων για την προστασία της λαϊκής κατοικίας (2017-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ