Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προετοιμασία διαπραγματεύσεων με νέα τετελεσμένα

Το επόμενο 10ήμερο χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση της Κύπρου σημαντικό, λόγω των διαβουλεύσεων που θα γίνουν με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, που προετοιμάζει τον νέο γύρο διαπραγμάτευσης και την τριμερή συνάντηση του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί και τον Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του ΟΗΕ.

Αυτό επιβεβαίωσε σε χτεσινές δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. Κληθείς να σχολιάσει το πώς θα μπορούσαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις εν μέσω εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων είπε χαρακτηριστικά:

«Θεωρούμε ότι η ριζική λύση στην αποσταθεροποιητική δραστηριότητα που αναλαμβάνει η Τουρκία θα είναι η επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των ΗΕ και των όσων ισχύουν για μια ευρωπαϊκή χώρα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπούμε σε μια νέα βάση σχέσεων και, βεβαίως, η επίτευξη μιας συμφωνίας, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων συνάδει με το ότι θα έχει δημιουργηθεί μέχρι τότε και ένα διαφορετικό κλίμα».

Αυτά λέγονται ενώ η τουρκική κυβέρνηση κλιμακώνει τις προκλήσεις στην περιοχή για να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, με γεωτρήσεις με τα πλοία «Φατίχ» και «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ, στρατιωτικές ασκήσεις και NAVTEX, με την τελευταία μάλιστα να έχει ισχύ πέντε μήνες ...έως το τέλος του 2019 και να αφορά ερευνητική δραστηριότητα του σεισμογραφικού «Μπαρμπαρός», ενώ στην περιοχή καταφθάνει και το ερευνητικό «Ορουτς Ρέις».

Χτες, εξάλλου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συναντήσεις στην Αγκυρα με τον κατοχικό πρωθυπουργό Ερσίν Τατάρ (στην πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία) και τον «ΥΠΕΞ» Κουντρέτ Οζερσάι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ