Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ
Η τεράστια οικολογική καταστροφή συνεχίζεται

Ενώ οι πύρινες εστίες που καταστρέφουν τον Αμαζόνιο συνεχίζουν αμείωτες, την Παρασκευή έχει ανακοινωθεί συνάντηση στην επαρχία της Λετίσια της Κολομβίας των 9 κρατών (Βραζιλία, Περού, Κολομβία, Εκουαδόρ, Βολιβία, Παραγουάη, Σουρινάμ, Γουιάνα και Γαλλική Γουιάνα) που περιλαμβάνουν το τροπικό δάσος.

Πάντως, για «ιατρικούς λόγους» ανακοινώθηκε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει ο αντιδραστικός Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊρ Μπολσονάρο, που ωστόσο δηλώνει ότι θα παραστεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ «για να μιλήσει για την ανάγκη προστασίας του Αμαζονίου». Αυτή η υποκριτική στάση Μπολσονάρο, που έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του για την παραπέρα αποψίλωση του δάσους, συμβαδίζει και με την πολιτική των περισσοτέρων κυβερνήσεων της περιοχής, που δήθεν τώρα νοιάζονται, και ενισχύοντας μονοπωλιακούς ομίλους έχουν δώσει την περιοχή για καπιταλιστική εκμετάλλευση (εκτεταμένη υλοτομία, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή προς εξαγωγή και εξορύξεις ορυκτών).

Αυτή είναι η αιτία της τεράστιας καταστροφής στον αποκαλούμενο «πνεύμονα της Γης» και πλέον τα αποτεφρωμένα στρέμματα ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια.

Πέρα από τη Βραζιλία, που εκατοντάδες είναι οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, και στη Βολιβία τεράστια είναι η καταστροφή, ενώ έχουν σκοτωθεί την ώρα της προσπάθειας κατάσβεσης και δύο πυροσβέστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ