Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δηλώνει έτοιμο για «κατάλληλη απάντηση» στο Κασμίρ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Το ανώτατο στέλεχος των πακιστανικών Ενόπλων Δυνάμεων Ασίφ Γκαφούρ ανέδειξε χτες την αποφασιστικότητα του Ισλαμαμπάντ να υπερασπιστεί τη θέση και το ρόλο του στο Κασμίρ, όπου έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ένταση με την Ινδία, ειδικά μετά την απόφαση της (ινδικής) κυβέρνησης Μόντι να αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας για το ινδικό τμήμα της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι αυτό ενίσχυσε προσπάθειες για την απόσχιση του (μέχρι πρόσφατα αυτόνομου) κρατιδίου.

«Θέλω να στείλω στους κατοίκους του Κασμίρ αυτό το μήνυμα, ότι είμαστε στο πλευρό σας και θα συνεχίσουμε να είμαστε. Είναι θλιβερό ότι ο αγώνας σας για ανεξαρτησία εμφανίστηκε ως τρομοκρατία». Πρόσθεσε δε ότι η πακιστανική ηγεσία θα δώσει «κατάλληλη απάντηση» σε κάθε επιχείρηση της Ινδίας που θα έχει «λάθος κίνητρα». «Το Κασμίρ αποτελεί για μας τη βασική αρτηρία και θα φτάσουμε όπου χρειαστεί για να το υπερασπιστούμε».

Μεταξύ άλλων ο Γκαφούρ έκρινε σκόπιμο να αναφερθεί ευρύτερα στις εξελίξεις στην Κεντρική και Νότια Ασία, όπου οι ισορροπίες αναμορφώνονται, υπό το βάρος της καλπάζουσας ισχυροποίησης της Κίνας, αλλά και της παρέμβασης άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία κ.ά. Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του προσπαθεί να βοηθήσει την «ειρηνευτική διαδικασία», λέγοντας ότι το Νέο Δελχί προσδοκά αποδυνάμωση του ρόλου του Ισλαμαμπάντ μετά από μια «αποκατάσταση της ειρήνης» στο Αφγανιστάν. «Ισως η Ινδία θεωρεί ότι πρέπει να αναλάβει δράση εναντίον μας για να αποδυναμωθούμε», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μόντι ότι κλιμακώνει την επιθετικότητα προσδοκώντας οφέλη από γενικότερες αναδιατάξεις στην περιφέρεια.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Μόντι στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ (όπου η Ινδία είναι τιμώμενη χώρα), Μόσχα και Νέο Δελχί εστίασαν σε αγορές ρωσικών οπλικών συστημάτων ύψους 14,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που το Νέο Δελχί έχει παραγγείλει, με τον πρόεδρο της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκάεφ, να χαρακτηρίζει την παραγγελία αυτή «άλμα» και να την εμφανίζει ως απόδειξη της διμερούς «προνομιακής στρατηγικής συνεργασίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικαστική επικύρωση αναστολής της αυτονομίας του Τζαμού - Κασμίρ (2023-12-13 00:00:00.0)
Ανεβαίνει η ένταση στο Κασμίρ (2019-02-19 00:00:00.0)
Ανταλλαγή κατηγοριών με αιχμή θερμά επεισόδια στο Κασμίρ (2013-08-09 00:00:00.0)
Κατηγορεί το Πακιστάν για την κατάσταση στο Κασμίρ (2010-08-07 00:00:00.0)
Ινδία - Πακιστάν σε θέσεις μάχης (2002-05-26 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις (1999-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ