Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνεται η παρέμβαση στο Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντείνονται οι κινήσεις και τα παζάρια της Τουρκίας στη βόρεια Συρία με στόχο τη δημιουργία υποτιθέμενων «ζωνών ασφαλείας» ώστε, μεταξύ άλλων, και με μοχλό τον μεγάλο αριθμό Σύρων προσφύγων, να διατηρήσει ερείσματα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προωθώντας τα συμφέροντα της αστικής της τάξης.

Χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέφερε τις αξιώσεις για τη συριακή βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ (όπου δρουν κυρίως τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα», του «Ισλαμικού Κράτους» και φιλοτουρκικές ομάδες αντικαθεστωτικών) λέγοντας ότι θα θέσει ζήτημα για την «ασφάλεια» της περιοχής στον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, υπολογίζοντας να συναντηθεί μαζί του το τρίτο 10ήμερο του μήνα πιθανώς στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ισχυρίστηκε ότι «το Ιντλίμπ εξαφανίζεται αργά», παρά την εκεχειρία που έθεσαν σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο δυνάμεις του ρωσικού και του συριακού στρατού, διαβλέποντας την πιθανότητα να εξελιχθεί σε ένα «νέο Χαλέπι», το οποίο τέθηκε υπό τον πλήρη έλεγχο του συριακού στρατού με τη στρατιωτική συνδρομή της Ρωσίας. Αμφισβήτησε ότι η Αγκυρα ευθύνεται για τις μεγάλες ροές Σύρων προσφύγων και ξένων μεταναστών προς την Ελλάδα και κατηγόρησε την ΕΕ πως έχει αθετήσει πολλές από τις υποσχέσεις της σε σχέση με την (οικονομική και άλλη) υποστήριξη των Σύρων προσφύγων που έχουν βρει καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος.

Οι αξιώσεις της Τουρκίας θα μπουν και στην τριμερή σύνοδο Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας (που θεωρούνται εγγυήτριες δυνάμεις της «εκεχειρίας» στη Συρία) στην Αγκυρα στις 16 του μήνα.

Κουρδικές αντιδράσεις

Τις κινήσεις του τουρκικού στρατού ιδιαίτερα στη ΒΑ Συρία παρατηρούν με προσοχή και ανησυχία φιλοαμερικανικές δυνάμεις Κούρδων. Η Ιλχάμ Αχμεντ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του «Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου», σε συνέντευξη χτες στο πρακτορείο ΑΡ, προειδοποίησε ότι «εάν τα τουρκικά στρατεύματα δεν φύγουν από τα σύνορα, θα θεωρούνται πάντα απειλή». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προσπάθειες Τούρκων στρατιωτικών να δημιουργήσουν δήθεν «ζώνες ασφαλείας» σε περιοχές της Βορειοανατολικής Συρίας, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, με απώτερο στόχο την αποτροπή δημιουργίας αυτόνομου κουρδικού θύλακα. Επιβεβαίωσε ότι Κούρδοι έχουν ξεκινήσει την αποχώρηση από περιοχές της Βόρειας Συρίας στα σύνορα με την Τουρκία σε βάθος περίπου 5 χλμ. Πρόσθεσε ότι οι έως τώρα συνεννοήσεις που έχουν κάνει με Αμερικανούς στρατιωτικούς στην περιοχή προβλέπουν απομάκρυνση των Κούρδων των δυνάμεων YPG και SDF σε βάθος 5 έως 14 χλμ. και παράδοση του βαρέος οπλισμού τους σε βάθος 20 χλμ. (αν και η Τουρκία παζαρεύει την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών σε βάθος τουλάχιστον 50 - 60 χλμ.). Υποστήριξε ότι η έναρξη αποχώρησης Κούρδων μαχητών από μεθοριακές περιοχές της ΒΑ Συρίας εκφράζει «ετοιμότητα και σοβαρότητα», ωστόσο παρατήρησε ότι η Τουρκία θα πρέπει επίσης να απομακρύνει τα στρατεύματά της από την περιοχή... Προέβλεψε ότι οι ΗΠΑ (σύμφωνα με το ΑΡ, διατηρούν σήμερα περίπου 1.000 στρατιωτικούς στη Συρία) ενδεχομένως να αναγκαστούν να αυξήσουν τα στρατεύματά τους με αφορμή τα σχέδια των κοινών περιπολιών με Τούρκους αλλά και Κούρδους στρατιωτικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ