Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Δικαστική επικύρωση αναστολής της αυτονομίας του Τζαμού - Κασμίρ

«Μονομερείς και παράνομες ενέργειες» καταγγέλλει το Πακιστάν

Για «ιστορική» απόφαση και «μαρτυρία της κοινής μας αποφασιστικότητας να οικοδομήσουμε μια πιο ισχυρή και ενωμένη Ινδία» έκανε λόγο ο Ινδός πρωθυπουργός, Ν. Μόντι, σχολιάζοντας τη δικαστική επικύρωση της απόφασης με την οποία η κυβέρνησή του το 2019 είχε αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της πολιτείας Τζαμού - Κασμίρ, χαρακτηρίζοντάς την «περιοχή ομοσπονδιακά ελεγχόμενη».

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αποφάσισε ότι η κατάργηση της αυτονομίας αποτελεί «την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενσωμάτωσης και, ως τέτοια, μια νόμιμη άσκηση εξουσίας», ενώ όρισε ότι πρέπει μέχρι τις 30/9/2024 να γίνουν εκλογές ώστε έτσι να εξισωθεί με τα υπόλοιπα ινδικά κρατίδια.

Στον πληθυσμό της περιοχής πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι (και όχι οι ινδουιστές όπως στην υπόλοιπη χώρα), ενώ αποτελεί πεδίο διαμάχης μεταξύ Πακιστάν - Ινδίας εδώ και δεκαετίες, από την ανεξαρτητοποίησή τους από τη Βρετανία.

Η κυβέρνηση Μόντι είχε υποστηρίξει την αναστολή της αυτονομίας της περιοχής στο όνομα της αντιμετώπισης «τρομοκρατικής» και αποσχιστικής δράσης, κατηγορώντας το Πακιστάν ότι χρησιμοποιούσε το καθεστώς αυτονομίας «ως όπλο για να υποκινεί τους κατοίκους της περιοχής ενάντια στην Ινδία».

Από τη μεριά του, το Πακιστάν είχε αντιδράσει κατηγορώντας την Ινδία για πολιτική «προσάρτησης του Κασμίρ» και διαμηνύοντας ότι θα στηρίξει «την αντίσταση του λαού του Κασμίρ», ενώ οι διπλωματικές σχέσεις των δύο κρατών είχαν υποβαθμιστεί, αφού το Ισλαμαμπάντ ζήτησε από τον Ινδό πρέσβη να επιστρέψει στη χώρα του και ανακάλεσε τον δικό του πρέσβη στο Νέο Δελχί. Ανώτατα στελέχη των πακιστανικών Ενόπλων Δυνάμεων διαμήνυαν στους κατοίκους του Κασμίρ πως «είναι θλιβερό το ότι ο αγώνας σας για ανεξαρτησία εμφανίστηκε ως τρομοκρατία» και πως «το Κασμίρ αποτελεί για μας τη βασική αρτηρία και θα φτάσουμε όπου χρειαστεί για να το υπερασπιστούμε».

Μετά και τη νέα εξέλιξη, ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ του Πακιστάν, Τζαλίλ Αμπάς Τζιλάνι, κατηγόρησε την Ινδία για «μονομερείς και παράνομες ενέργειες» και υποστήριξε ότι «η δικαστική έγκριση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας δεν έχει νομική αξία», καταλήγοντας ότι «οι κάτοικοι του Κασμίρ έχουν αναφαίρετο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Στην απόφαση του δικαστηρίου αντέδρασαν και πολιτικά κόμματα που δραστηριοποιούνται στο Κασμίρ και όλα τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν στην τοπική κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος «Εθνικής Διάσκεψης Τζαμού - Κασμίρ», Ομάρ Αμπντουλάχ, δήλωσε «απογοητευμένος αλλά όχι αποκαρδιωμένος», προσθέτοντας ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί». Ο δε πρόεδρος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος Τζαμού και Κασμίρ, Mehbooba Mufti, πρώην επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, είπε ότι «οι άνθρωποι του Τζαμού - Κασμίρ δεν πρόκειται να χάσουν την ελπίδα τους ή να τα παρατήσουν. Ο αγώνας μας για τιμή και αξιοπρέπεια θα συνεχιστεί».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, δήλωσε ότι «το ζήτημα του Κασμίρ, που έχει μείνει από το παρελθόν, πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά και κατάλληλα σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη σχετική διμερή συμφωνία».

  • Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο βορειοδυτικό Πακιστάν σε επίθεση αυτοκτονίας σε κτίριο του στρατού, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη οργάνωση που συνδέεται με τους Πακιστανούς Ταλιμπάν. Ενοπλοι εισέβαλαν με φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά και άλλοι επιτέθηκαν με όπλα, σε αστυνομικό τμήμα που χρησιμοποιείται ως βάση του στρατού, στην περιοχή Ντέρα Ισμαήλ Χαν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ