Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων

Με στόχο «να επιβεβαιωθεί εκ νέου η προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ» - η οποία «σκαλώνει» στο πλαίσιο των εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή - καθώς και «η ανάγκη για συνεχή και μη αναστρέψιμα μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα», με βάση τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων.

Στις διεργασίες στην περιοχή, με στόχο τη διασφάλιση των ευρωατλαντικών συμφερόντων και την απόκρουση ανταγωνιστικών σχεδίων από την Κίνα, τη Ρωσία κ.ά., παρεμβαίνουν σταθερά οι ΗΠΑ.

Πριν από λίγες μέρες, ο Αμερικανός πρέσβης στο Βελιγράδι, Κρίστοφερ Χιλ, έκρινε σκόπιμο να τονίσει ότι «απαιτούνται πολύ καλύτερες σχέσεις μεταξύ των χωρών σε όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

Αναφερόμενος ειδικά στις συνομιλίες για «εξομάλυνση» των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου είπε πως «η όλη διαδικασία συνεπάγεται ότι δίνεις κάτι, αλλά και παίρνεις κάτι». Υπερασπιζόμενος το σχέδιο συμβιβασμού της ΕΕ, μίλησε για μια «καλή φόρμουλα» και πρόσθεσε ότι «οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρη προοπτική για το πώς θα είναι το μέλλον τους. Η Ενωση Σερβικών Δήμων, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, είναι ένα ξεκάθαρο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, το Κοσσυφοπέδιο θέλει ένα μέλλον όπου θα μπορεί να ενταχθεί σε κάποιους διεθνείς οργανισμούς, που είναι επίσης μέρος αυτής της διαδικασίας», επιμένοντας ότι «όλοι πρέπει να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις».

Τα δικά της μηνύματα είχε στείλει σε πρόσφατη επίσκεψή της στο Βελιγράδι η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, αναφέροντας ότι «είναι σημαντικό για την Ιταλία τα Δυτικά Βαλκάνια να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια» και μιλώντας για την ανάγκη «επανένωσης της Ευρώπης». Σημείωσε δε ότι το Βελιγράδι έχει «εποικοδομητική προσέγγιση στον διάλογο με το Κόσοβο», αλλά και ότι «η Ιταλία εργάζεται για να επιτύχει την υλοποίηση όλων των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει τα δύο μέρη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ