Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Στο Βιετνάμ για διήμερες επαφές ο Κινέζος Πρόεδρος

Δεκάδες συμφωνίες για ενίσχυση της «Στρατηγικής Σχέσης», ενώ παραμένουν σημαντικές θαλάσσιες διαφορές

Διήμερες επαφές στο Βιετνάμ ξεκίνησε χτες ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Η επίσκεψη συμπίπτει με τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την υπογραφή της «Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης» Κίνας - Βιετνάμ το 2008, σε μια περίοδο που και οι ΗΠΑ αναπτύσσουν «στρατηγική συνεργασία» με το Βιετνάμ και επιδιώκουν μέσα από αυτήν να ενισχύσουν παραπέρα τις θέσεις τους στην περιοχή.

Καθόλου τυχαία, σε ένα τέτοιο φόντο, αρθρογραφώντας στη βιετναμέζικη κυβερνητική εφημερίδα «Nhan Dan», ο Κινέζος Πρόεδρος τόνισε ότι «το μέλλον της Ασίας δεν είναι στα χέρια κανενός άλλου παρά μόνο των Ασιατών».

Αναφερόμενος στις διμερείς διαφορές (για συνοριακά ζητήματα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα κ.ά.), ο Σι σημείωσε ότι «και οι δύο πλευρές πρέπει να ενεργήσουν βάσει της κοινής κατανόησης που επιτεύχθηκε από τους ηγέτες των δύο κομμάτων και χωρών μας, να διαχειριστούν σωστά τις διαφορές σε θαλάσσια ζητήματα και να αναζητήσουν από κοινού αμοιβαία αποδεκτές λύσεις».

Ο Σι ξεκίνησε χτες τις επαφές του συναντώντας τον ΓΓ του κυβερνώντος κόμματος του Βιετνάμ, Nguyen Phu Trong, με τις δύο πλευρές να υπογραμμίζουν τη σημασία της «στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών». Σύμφωνα με τη «Nhan Dan», μετά τις επαφές των δύο ηγετών, υπογράφηκαν 36 διμερείς συμφωνίες σε πολλούς τομείς. Τις προηγούμενες μέρες ΜΜΕ και των δύο χωρών μετέδωσαν ότι οι συμφωνίες αυτές θα αφορούσαν Αμυνα, επικοινωνίες, εμπόριο, ψηφιακή οικονομία, εξαγωγές γεωργίας, «πράσινη ανάπτυξη», θαλάσσια συνεργασία κ.λπ.

Προχτές, κατά την ενημέρωση συντακτών στο κινεζικό ΥΠΕΞ, η εκπρόσωπος, Μάο Νινγκ, είπε ότι «Κίνα και Βιετνάμ απολαμβάνουν μια μακροχρόνια φιλία και εμβάθυνση στην πρακτική συνεργασία. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Βιετνάμ και το Βιετνάμ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας στην ASEAN και ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος στον κόσμο».

Μεταξύ άλλων ξεχώρισε τα σχέδια επέκτασης της σιδηροδρομικής σύνδεσης στο χερσαίο τμήμα της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου «απλώνεται» μεγάλο μέρος των λεγόμενων κινεζικών «Δρόμων του Μεταξιού».

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις και του Κινέζου πρέσβη στο Ανόι, η Κίνα είναι έτοιμη να προσφέρει επιχορηγήσεις στο Βιετνάμ για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης από Γκουανγκσί προς Ανόι. Οι δύο πλευρές έχουν ήδη συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, για τη Γραμμή «2» του «ελαφρού» σιδηροδρόμου του Ανόι, την οποία κατασκεύασαν κινεζικές επιχειρήσεις.

Για «επιθετικές ενέργειες» της Κίνας μιλούν οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, την τεταμένη ατμόσφαιρα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα ανέδειξαν και τα νέα «περιστατικά» που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο ανάμεσα σε Κίνα και Φιλιππίνες, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν κατηγορίες για παραβίαση χωρικών υδάτων.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Μανίλα, Μαρικέι Κάρλσον, κατηγόρησε την Κίνα για «επιθετικές, παράνομες ενέργειες», υποστηρίζοντας ότι «αυτή η συμπεριφορά παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και θέτει σε κίνδυνο ζωές». Κατέληξε ότι «συμπαραστεκόμαστε στους Φιλιππινέζους φίλους, εταίρους, συμμάχους μας για την υποστήριξη ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού».

Σχολιάζοντας την αντίδραση της Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, δήλωσε ότι «οι θαλάσσιες διαμάχες μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων είναι ζητήματα μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων. Οποιοσδήποτε τρίτος δεν είναι σε θέση να παρέμβει στα ζητήματα. Από τη μια πλευρά, οι ΗΠΑ, από εγωιστικούς γεωπολιτικούς υπολογισμούς, εδώ και αρκετό καιρό ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν την παραβίαση και την πρόκληση των Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ωστόσο, από την άλλη, οι ΗΠΑ πυροδοτούν διαφωνίες, παραποιούν γεγονότα, πυροδοτούν αντιπαραθέσεις και υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Η Κίνα θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τους εσωτερικούς και διεθνείς νόμους για να διαφυλάξει σθεναρά την εδαφική κυριαρχία και τα θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντά της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ