Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επαφές του Ζελένσκι στις ΗΠΑ για στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση

Ανένδοτοι εμφανίστηκαν οι Ρεπουμπλικάνοι, που έχουν μπλοκάρει το πακέτο - μαμούθ των 61 δισ. δολαρίων

Από τη συνάντηση Μπάιντεν - Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο

Copyright 2023 The Associated

Από τη συνάντηση Μπάιντεν - Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο
Διαδοχικές επαφές είχε στην Ουάσιγκτον ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, για περαιτέρω στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο και για τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, την ώρα που στο Κογκρέσο (Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων) δεν διαφαίνεται προσώρας κάποια αλλαγή στη στάση των Ρεπουμπλικάνων, λίγες μέρες προτού διακόψουν τα δύο Σώματα για την εορταστική περίοδο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να ψηφίσουν το προτεινόμενο από την κυβέρνηση πακέτο αξίας 106 δισ. δολαρίων, που περιλαμβάνει περίπου 61 δισ. δολάρια για την «άμυνα» της Ουκρανίας, στρατιωτική στήριξη του Ισραήλ, για την «ασφάλεια» στην Ταϊβάν και για περισσότερα μέτρα καταστολής στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποδέχτηκε τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, στην τρίτη επίσκεψη του τελευταίου στις ΗΠΑ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ενώ νωρίτερα είχε προσκληθεί να μιλήσει σε συνάντηση των γερουσιαστών, από τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ και τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Μιτς ΜακΚόνελ. Συνάντηση με τον Ζελένσκι είχε και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, όπως ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου του.

Στην ατζέντα της συνάντησης με τον Μπάιντεν ήταν και η «αμυντική συνεργασία» ΗΠΑ - Ουκρανίας το επόμενο έτος, που περιλαμβάνει κοινά έργα για την παραγωγή όπλων και συστημάτων αεράμυνας.

Σύμφωνα με τον Σούμερ, ο Ζελένσκι είπε στους Γερουσιαστές ότι «αν λάβει τη βοήθεια, μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο». «Κατέστησε επίσης σαφές ότι αν χάσουμε κερδίζει ο Πούτιν και αυτό θα είναι πολύ επικίνδυνο για τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έφυγαν από τη συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο αμετακίνητοι από τη θέση τους ότι «η πολιτική ασφάλειας των συνόρων θα συνδυαστεί με τη βοήθεια προς την Ουκρανία», συνεχίζοντας τα παζάρια με τους Δημοκρατικού, αναφέρει το «Associated Press». Καθώς οι συνομιλίες βρίσκονται σε αδιέξοδο, ένας Ρεπουμπλικάνος διαπραγματευτής, ο γερουσιαστής της Οκλαχόμα Τζέιμς Λάνκφορντ, ανέφερε ότι ο Ζελένσκι δεν μπορούσε να πει τίποτα στους γερουσιαστές για να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Ο Τζόνσον επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις για τα σύνορα καθυστερούν τη συμφωνία για την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία. «Τα σύνορα είναι μια απόλυτη καταστροφή», είπε και ξεκαθάρισε ότι το θέμα θα είναι προτεραιότητα για τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής. «Αυτές είναι οι συνθήκες του αμερικανικού λαού», πρόσθεσε. «Είμαστε αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε αυτό».

Εξάλλου, υπενθύμισε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν «διαφάνεια και σαφήνεια για το τι κάνουμε στην Ουκρανία και πώς θα έχουμε την κατάλληλη εποπτεία της δαπάνης των πολύτιμων δολαρίων των φορολογούμενων».

Τη Δευτέρα ο Ζελένσκι εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη «στήριξη» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουκρανία, σε συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην Ουάσιγκτον, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνησή του καταβάλλει προσπάθειες για την εφαρμογή των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων.

Στο μεταξύ, χθες οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε πάνω από 250 πρόσωπα και εταιρείες - μεταξύ άλλων στην Κίνα, στην Τουρκία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την παράκαμψη των κυρώσεων που υφίσταται η Ρωσία.

Μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ έθεσαν στο στόχαστρο τρεις εταιρείες που αναπτύσσουν τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ουστ - Λουγκά, μια εγκατάσταση σε ένα λιμάνι της Βαλτικής στη βορειοδυτική Ρωσία, την οποία θα διαχειρίζονται η «Gazprom» και η «RusGazDobycha». Το συγκρότημα δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί, αλλά η φιλοδοξία είναι να γίνει το μεγαλύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου της Ρωσίας και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο όσον αφορά τον όγκο παραγωγής. Η γερμανική εταιρεία «Linde» σταμάτησε να δραστηριοποιείται στην Ουστ - Λουγκά το 2022, λόγω των «δυτικών» κυρώσεων, και φέτος η Ρωσία άρχισε συνομιλίες με την Κίνα για να προσελκύσει εταιρείες της στην κατασκευή της μονάδας.

Νωρίτερα η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις και σε εταιρείες που σχετίζονται με το έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου «Arctic-2» στη Σιβηρία.

Επιστολή ανησυχίας προς το Κογκρέσο από ευρωβουλευτές

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 100 ευρωβουλευτές σχεδίαζαν να στείλουν χθες κοινή επιστολή στους ομολόγους τους στις ΗΠΑ, ζητώντας από το Κογκρέσο να «ξεκλειδώσει» τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Την ανοιχτή επιστολή, μεταδίδει το «Reuters», υπογράφουν βουλευτές από τουλάχιστον 17 χώρες, μεταξύ τους τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ιρλανδία, και αποτελεί ένδειξη της «αυξημένης ανησυχίας» στην Ευρώπη για το πώς θα συνεχιστεί η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

«Ακούμε τις ανησυχίες που εκφράζουν οι Αμερικανοί φίλοι μας. Για χρόνια Αμερικανοί ηγέτες, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, ζητούν από τους Ευρωπαίους να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια. Συμφωνούμε με αυτό το νόμιμο αίτημα», αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με το «Reuters».

Εξάλλου, σημειώνουν, «οι στρατιωτικές δαπάνες έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη», «η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, ωστόσο, είναι κρίσιμη και επείγουσα».

Προειδοποιούν, τέλος, ότι «μια νίκη του Πούτιν θα ενθάρρυνε τους εχθρούς μας σε όλο τον κόσμο: Παρακολουθούν και ελπίζουν να κουραστούμε. Οι Ουκρανοί πολεμούν για να μη χρειαστεί να πολεμήσουμε εμείς».

«Εναλλακτική» χρηματοδότηση του Κιέβου αναζητεί η ΕΕ ενόψει της Συνόδου

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αύριο και μεθαύριο, προκειμένου να αποφασίσουν σχετικά με τις προτάσεις για τη χορήγηση οικονομικής στήριξης 50 δισ. ευρώ στο Κίεβο, τη χορήγηση επιπλέον 20 δισ. ευρώ στον στρατό της Ουκρανίας και την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με το Κίεβο όταν θα έχει ολοκληρώσει τις «μεταρρυθμίσεις».

Ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο και διεξάγονται διαπραγματεύσεις για τις τελικές διατυπώσεις της απόφασης. Η Ουγγαρία είναι διατεθειμένη να άρει το βέτο της στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς την Ουκρανία με αντάλλαγμα την αποδέσμευση κονδυλίων που η ΕΕ έχει παρακρατήσει από τη Βουδαπέστη, δήλωσε στο «Bloomberg» ο Μπαλάζ Ορμπαν, επικεφαλής σύμβουλος του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Η Ουγγαρία παραμένει αντίθετη σε ένα πλήρες 4ετές πακέτο βοήθειας και θα προτιμούσε να προσφέρει η ΕΕ χρηματοδότηση στο Κίεβο για ένα μόνο έτος, χωρίς τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό. Η ΕΕ αναμένεται να αποδεσμεύσει περίπου 10 δισ. ευρώ για τη Βουδαπέστη μέχρι αύριο, αφού η κυβέρνηση υπερψήφισε νομοθεσία που ενισχύει την «ανεξαρτησία» της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, όπως είπε ο Ορμπαν στο «Bloomberg», η Ουγγαρία επιθυμεί να λάβει όλο το δεσμευμένο ποσό (περίπου 30 δισ. ευρώ).

Παράλληλα, διπλωμάτες της ΕΕ συζητούν τεχνικές προτάσεις για τη χορήγηση επείγουσας χρηματοδότησης στην Ουκρανία που δεν θα προέλθει από τον κοινό προϋπολογισμό της, αναφέρουν οι «Financial Times». Η εφημερίδα δημοσίευσε δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ότι οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαχωρίσουν κέρδη που έχουν προκύψει από ρωσικούς πόρους τους οποίους έχουν δεσμεύσει, προκειμένου να συγκεντρωθεί ποσό 15 δισ. δολαρίων και να προσφερθεί στο Κίεβο.

«Είναι σημαντικό να δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρωσικά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, και έσοδα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί, για να στηρίξουμε την Ουκρανία», δήλωσε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Bloomberg», η ΕΕ έχει σκιαγραφήσει τα βήματα για τη χρήση των εσόδων από την επανεπένδυση παγωμένων κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, τα οποία στη συνέχεια σκοπεύει να στείλει στο Κίεβο. Σύμφωνα με το έγγραφο, η Κομισιόν σκοπεύει να εισπράξει περίπου 15 δισ. ευρώ έως το 2027, με τη μορφή εσόδων από την επανεπένδυση ρωσικών παγωμένων περιουσιακών στοιχείων.

Σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου γίνεται αναφορά στο κράτος δικαίου, στο κομμάτι που έχει σχέση με τη διεύρυνση: «Τα επίδοξα μέλη πρέπει να εντείνουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες, ιδίως στον τομέα του κράτους δικαίου».

Επίσης, όσον αφορά την Ουκρανία και τη Μολδαβία υπογραμμίζεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσε χθες ότι θα ανοίξει ξανά δύο περάσματα στα σύνορά της με τη Ρωσία μέσα στη βδομάδα, ενώ τα υπόλοιπα 6 θα παραμείνουν κλειστά, για να αποτραπεί η εισροή αιτούντων άσυλο.

Κυβερνοεπίθεση στην κινητή τηλεφωνία της Ουκρανίας

Οι υπηρεσίες του μεγαλύτερου διαχειριστή της κινητής τηλεφωνίας στην Ουκρανία, της «Kyivstar», παρέλυσαν χθες έπειτα από κυβερνοεπίθεση, ανακοίνωσε ο όμιλος, την ώρα που η Ουκρανία καταγγέλλει ότι πέφτει συνεχώς θύμα των Ρώσων χάκερς. Η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας, SBU, ισχυρίστηκε ότι η χθεσινή κυβερνοεπίθεση μπορεί να είναι επιχείρηση ρωσικών ειδικών υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, συστήματα της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν ουκρανικό τακτικό βαλλιστικό πύραυλο τύπου Tochka-U στον εναέριο χώρο της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ