Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Διεκδικούν μέτρα για τη φοιτητική στέγη

Μέτρα στήριξης των πρωτοετών φοιτητών που αναζητούν κατοικία και λύση στα προβλήματα των φοιτητικών εστιών διεκδικούν μια σειρά από φοιτητικοί Σύλλογοι με κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα.

Στη Θεσσαλονίκη, οι φοιτητικοί Σύλλογοι Βιολογικού, Μαθηματικού, Φυσικού, Πολιτικού, ΜΜΕ, Ψυχολογικού, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Κτηνιατρικής του ΑΠΘ καθώς και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης έκαναν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΑΠΘ και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τους αντιπρυτάνεις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δ. Κωβαίο, Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Χαρ. Φείδα και Διοικητικών Υποθέσεων Αν. Γιαννακουδάκη.

Οι φοιτητές μίλησαν για τα προβλήματα στις εστίες, τα κτίρια των οποίων δεν έχουν υποστεί καμία ουσιαστική ανακαίνιση τα τελευταία χρόνια, τις ελλείψεις κατά διαστήματα σε θέρμανση και ζεστό νερό. Κατήγγειλαν ότι στο ΑΠΘ μόνο το 2% των φοιτητών στεγάζεται στις φοιτητικές εστίες, με 2 στους 3 φοιτητές κάθε χρόνο να μένουν εκτός. Ολα αυτά, τη στιγμή που η περιουσία του ΑΠΘ, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη στέγαση των φοιτητών αξιοποιείται για μπίζνες, με πρόσφατο παράδειγμα το Μανδαλίδειο Μέγαρο το οποίο θα μισθωθεί για την ανέγερση πολυτελέστατου ξενοδοχείου στην παραλιακή οδό της πόλης.

Το αίτημα των φοιτητικών Συλλόγων για μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχεία, ώστε να εξασφαλιστεί η στέγαση ιδιαίτερα των πρωτοετών φοιτητών για να μην αναγκαστούν αυτοί να χάσουν παραδόσεις μαθημάτων ή ακόμα και εξάμηνα μέχρι να βρεθούν δωμάτια στις εστίες, φάνηκε «υπερβολικό» στις πρυτανικές αρχές. Αυτές δε (οι πρυτανικές αρχές), για τα προβλήματα των εστιακών φοιτητών, ανέφεραν πως η παροχή δωματίων ανεξαρτήτως της ποιότητάς τους είναι μία «τεράστια παροχή της πολιτείας στους φοιτητές», ενώ για το γενικότερο θέμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης είπαν πως αναζητούνται «ρεαλιστικές λύσεις» που στοχεύουν στην επίλυση «άμεσων προβλημάτων».

Οσον αφορά στο ζήτημα της κατάργησης του ασύλου που έθεσαν οι φοιτητές, οι αντιπρυτάνεις τάχθηκαν υπέρ της στάσης της κυβέρνησης, ωστόσο, δήλωσαν πως θα εξετάσουν το αίτημα των φοιτητικών Συλλόγων να παραχωρηθεί ένας χώρος της πανεπιστημιούπολης για τη δημιουργία στεκιού πολιτισμού.

Κινητοποιήσεις για τη φοιτητική στέγη προγραμματίζονται και το επόμενο διάστημα ως εξής:

  • Στην Αθήνα, οι Σύλλογοι Αρχιτεκτονικής, Τοπογράφων και Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ καθώς και οι Σύλλογοι Νοσηλευτικής και Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ καλούν σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας, στις 10/9, στις 12 μ. και κινητοποιήσεις - παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των ιδρυμάτων.
  • Στην Πάτρα, κινητοποίηση στις 10/9, στις 12 μ., στη διοίκηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
  • Στα Χανιά, κινητοποίηση στις 8/9, στο Δημοτικό Συμβούλιο.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέρα δράσης για τη φοιτητική στέγη στις 10 Σεπτέμβρη (2024-09-07 00:00:00.0)
Κινητοποίηση των εστιακών φοιτητών μετά από καταγγελία φοιτήτριας για παρενόχληση (2023-02-02 00:00:00.0)
Τραγικές οι ελλείψεις στη φοιτητική μέριμνα στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας (2022-09-30 00:00:00.0)
Οργανώνουν την πάλη τους φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια (2022-09-08 00:00:00.0)
Μόλις δύο στους 100 φοιτητές καταφέρνουν να πάρουν δωμάτιο! (2020-02-22 00:00:00.0)
Να γίνει τώρα το ξενοδοχείο «La Mirage» δωρεάν φοιτητική εστία (2013-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ