Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Να μην ανανεωθεί η Συμφωνία με τις ΗΠΑ, να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις

Σύσκεψη τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη για τον καθορισμό προγράμματος δράσης ενάντια στην ανανέωση της Συμφωνίας

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης Αττικής, συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, φορείς των επαγγελματιών, συλλόγους γυναικών και άλλους μαζικούς φορείς σε σύσκεψη με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ (ΣΑΑΣ), με στόχο την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και την ένταξη στη Συμφωνία των βάσεων drones στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που εγκαινίασε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ παραμένει ταυτόχρονα διαρκής ο κίνδυνος των πυρηνικών όπλων.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1 και Ακαδημίας, πλατεία Κάνιγγος), όπου και θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην περιοχή και το πρόγραμμα πάλης ενάντια στην επικίνδυνη ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις.

«Είναι μεγάλοι οι κίνδυνοι που προκαλεί η συμφωνία αυτή για το λαό μας και η εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις», σημειώνει η ΕΕΔΥΕ και λέει: «Οχι στις βάσεις και τα πυρηνικά. Να μην ανανεωθεί, να καταγγελθεί η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ (ΣΑΑΣ)", να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά με ταχείς ρυθμούς την υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν στο «Στρατηγικό Διάλογο» (ΣΔ) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ο οποίος εγκαινιάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμβρη του 2018, εστιάζοντας ειδικά στη διεύρυνση της λεγόμενης «στρατιωτικής συνεργασίας».

Μετά τον α' γύρο που έγινε στην Ουάσιγκτον, τώρα προετοιμάζεται ο β' γύρος, που θα γίνει στην Αθήνα, πιθανότατα τον Οκτώβρη, με συμμετοχή όπως όλα δείχνουν και του ίδιου του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μ. Πομπέο.

Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται η βαθύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της χώρας γενικά στην υλοποίηση σχεδιασμών του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας, τις σφαίρες επιρροής, με τεράστιους κινδύνους για το λαό μας και συνολικά για τους λαούς της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, μία από τις πλευρές που ξεχωρίζει στον επικείμενο «Στρατηγικό Διάλογο», είναι αυτή της ριζικής αναθεώρησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) του 1990, γνωστή ως «Συμφωνία για τις βάσεις», με στόχο την προσαρμογή της στις σημερινές αυξημένες ανάγκες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και στα δεδομένα της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη. Επανέρχεται έτσι το σενάριο της επέκτασης σε πρώτο χρόνο της MDCA για 8 ή 10 χρόνια, ακολούθως δε επ' αόριστον, αντί της ετήσιας ανανέωσης που ισχύει έως σήμερα. Παράλληλα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, με πρώτο πρώτο τον «πολυπράγμονα» Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ, έχουν προαναγγείλει την «επέκτασή» της ώστε αυτή να περιλαμβάνει και... τη μισή Ελλάδα, που αξιοποιείται ήδη ως ορμητήριο για τις δολοφονικές αποστολές τους. Πρώτα στη σχετική «λίστα» σημεία ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ είναι πέρα από την όποια επέκταση των δυνατοτήτων στη βάση της Σούδας, η αεροπορική βάση της Λάρισας όπου ήδη σταθμεύουν αμερικανικά drones, η βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, όπου με το πρόσχημα της συνεκπαίδευσης έρχονται ξανά μέσα στο επόμενο διάστημα για μεταστάθμευση δεκάδες αμερικανικά ελικόπτερα, και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που έχει κομβικό ρόλο στα αμερικανικά σχέδια για τη διεκπεραίωση δυνάμεων σε Βαλκάνια, Ανατ. Ευρώπη και Μαύρη Θάλασσα, στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ