Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 1999
Οι τότε αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη» προκαλούν ρίγος ακόμα και 20 χρόνια μετά!

Μετά το φονικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, ο «Ριζοσπάστης» βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε όλα τα μέτωπα της επικαιρότητας. Κάτω από τα συντρίμμια κρύβεται ο ένοχος της καταστροφής και η τότε κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα, μέσω των υποσχέσεων για στήριξη και αποκατάσταση των σεισμόπληκτων ή μέσω της προβολής σχεδίων για την επόμενη μέρα, επιχειρούν να «χτίσουν» το δικό τους άλλοθι για να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες για όσα έχουν συμβεί. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη» είναι σοκαριστικές και αναδεικνύουν την ασυδοσία των επιχειρηματιών που με τις πλάτες των κυβερνήσεων έστειλαν στο θάνατο εργάτες και κατέστρεψαν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα, μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας μας, ένα προς ένα, όλα όσα αποκαλύψαμε τότε.

- Μία μέρα μετά το σεισμό, στις 8 Σεπτέμβρη, γινόμαστε μάρτυρες μίας ανατριχιαστικής καταγγελίας που δημοσιοποιεί η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Εργολάβος κατήγγειλε στον πρόεδρο της οργάνωσης ότι πιέστηκε, αν και ο ίδιος δεν ήθελε, να τελειώσει οπωσδήποτε μία μέρα μετά το σεισμό στις 8 Σεπτέμβρη, τα καλουπώματα για να ρίξει στις 9 Σεπτέμβρη την πλάκα σε σχολείο που κατασκευάζει ο ΟΣΚ!!! Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καλεί τους αρμόδιους να κινηθούν άμεσα για να εντοπίσουν έγκαιρα και να προλάβουν μια τέτοια πιθανή ασύλληπτη εγκληματική ενέργεια.


- Στις 10 Σεπτέμβρη, δημοσιεύουμε ρεπορτάζ που αποκαλύπτει πως με απειλές και εκβιασμούς επιχειρούν ορισμένοι εργοδότες να αναγκάσουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές μετά το σεισμό. Και πως οι έλεγχοι καταλληλότητας των κτιρίων βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ξεκινήσει καν!

- Την ίδια μέρα, στις 10 Σεπτέμβρη, ο «Ριζοσπάστης» έχει ρεπορτάζ για την περίπτωση του εργοστασίου «ΕΛΣΑ» στον Πειραιά. Και αποκαλύπτει το εξής: Διαπιστώθηκε από ελέγχους ότι ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές που προκλήθηκαν από το μεγάλο σεισμό που είχε γίνει το 1981! Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο αρνήθηκαν να μπουν για δουλειά, παρά την πίεση που ασκήθηκε από πλευράς εργοδοσίας. Μάλιστα, εργαζόμενοι διαπίστωσαν ότι στο εργοστάσιο υπήρχαν σε ένα χώρο αποθηκευμένα υποστυλώματα που έπρεπε να είχαν τοποθετηθεί από το μεγάλο σεισμό το 1981!

- 11 Σεπτέμβρη: Αναλυτικό ρεπορτάζ στο οποίο αναδεικνύεται πως υπάρχουν επιχειρήσεις που ενώ τα κτίρια στα οποία στεγάζονται έχουν εμφανή δείγματα επικινδυνότητας από το σεισμό, οι εργαζόμενοι εκβιάζονται να εισέλθουν στο χώρο εργασίας, χωρίς να έχει ελεγχθεί και διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους. Δημοσιεύουμε και συγκεκριμένα ονόματα επιχειρήσεων, όπως: «ΕΛΚΟ ΒΑΓΙΩΝΗΣ», «Κωνσταντόπουλος» και «ΞΥΝΗΣ» (Πατησίων).

Απίστευτοι και αδίστακτοι εκβιασμοί


- Στις 14 Σεπτέμβρη δημοσιεύουμε ρεπορτάζ που δείχνει ξεκάθαρα το πόσο αδίστακτοι είναι οι επιχειρηματίες, πριν καν ολοκληρωθεί ο μακάβριος κατάλογος των νεκρών εργατών. Αποκαλύπτουμε πως ενώ η «διάγνωση» των μηχανικών για το κτίριο της εταιρείας «Κ. Χρόνης ΑΕ» στη λεωφ. Τατοΐου στη Μεταμόρφωση είναι πως το κτίριο είναι ακατάλληλο, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν εκεί μέσα! Ο ιδιοκτήτης - ενεργώντας μ' έναν εντελώς ασύλληπτο για ανθρώπινο νου τρόπο, μ' έναν τρόπο αντικειμενικά εγκληματικό - φρόντισε να καλυφθεί πίσω από μια κόλλα χαρτί. Ενα κείμενο, που φέρει τις υπογραφές των εργαζομένων - υπογραφές που αποσπάστηκαν με εκβιαστικό τρόπο - με το οποίο φέρεται να δηλώνουν ότι «έλαβαν γνώση και αξιολόγησαν» το πόρισμα των μηχανικών και έλαβαν «ελεύθερα την απόφαση να συνεχίσουν να εργάζονται εν αναμονή των επισκευών που θα γίνουν»!

Το ίδιο το κείμενο, που φέρει υπογραφές εργατών, είναι εντελώς αποκαλυπτικό για το ποιοι πραγματικά το συνέταξαν. Γράφει: «Δήλωση εργαζομένου: Οι εργαζόμενοι που υπογράφουμε παρακάτω, υπάλληλοι /εργάτες της εταιρείας Κ. Χρόνης, δηλώνουμε ότι λάβαμε γνώσιν του περιεχομένου (προσθία όψις) του ανά χείρας εγγράφου, το οποίο αξιολογήσαμε και λάβαμε ελεύθερα την απόφαση να συνεχίσουμε εργαζόμενοι στον τόπο εργασίας εκάστου εν αναμονή άλλωστε των επισκευών που θα γίνουν. Μεταμόρφωση 13/9/1999».


Χαρακτηριστική των εκβιασμών που ασκούνται είναι ακόμα μια περίπτωση. Πρόκειται για την εταιρεία «Ντόμους», η οποία κατασκευάζει συστήματα ασφαλείας και κλειδαριές, όπου ο ιδιοκτήτης πιέζει τους εργαζόμενους να μπουν για δουλειά, ενώ το κτίριο έχει προβλήματα! Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης προχωράει ακόμα παραπέρα. Αναγκάζει τους εργαζόμενους να σοβατίσουν το κτίριο!

Στη μακαρονοποιία «Κορόνα» οι εργαζόμενοι, κάτω από πίεση του εργοδότη, αναγκάστηκαν να δουλέψουν τη μέρα του σεισμού μέχρι τις 9.30 το βράδυ! Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν, παρότι στο εργοστάσιο έχουν τοποθετηθεί κορδέλες σε διάφορα σημεία, που έχουν υποστεί ζημιές!

- Στις 15 Σεπτέμβρη, ο «Ριζοσπάστης» φέρνει στη δημοσιότητα μία ακόμα περίπτωση εκβιασμού από εργοδότη. Στην οδό Τατοΐου 297, το εργοστάσιο «ΤΕΧΝΟΛΙΝ» είναι χαρακτηρισμένο ακατάλληλο, αλλά πέντε - έξι εργαζόμενοι είναι μέσα και δουλεύουν. Το εργοστάσιο αυτό είναι μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα από το κατεστραμμένο εργοστάσιο της «ΡΙΚΟΜΕΞ», όπου τα συνεργεία συνεχίζουν το έργο ανάσυρσης των εγκλωβισμένων εργαζομένων. Γύρω στα 50 μέτρα πιο κάτω βρίσκεται η επιχείρηση αλλαντικών «ΔΕΡΒΟ» (Τατοΐου 300). Το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ακατάλληλο, αλλά και εδώ εργαζόμενοι δουλεύουν.

Αποκάλυψη σοκ για κτίρια - ομαδικούς τάφους


- Στις 15 Σεπτέμβρη η αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» (αναδημοσιεύεται σχεδόν σε όλο τον υπόλοιπο Τύπο και προβάλλεται από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς) προκαλεί σεισμό στην κοινή γνώμη.

Ο τίτλος της εφημερίδας μας γράφει: «"Ομαδικοί τάφοι" για χιλιάδες εργαζόμενους είναι τα εργοστάσια κατά μήκος του Κηφισού, που λειτουργούν με την εγκληματική ανοχή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εδώ και πολλά χρόνια!»

Αποκαλύπτουμε έγγραφα που αποδεικνύουν ότι εργοστάσια που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ, λειτουργούν εδώ και χρόνια χωρίς άδεια, ενώ πολλές επεκτάσεις των μονάδων έχουν γίνει παράνομα! Πολλά από αυτά τα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» (ακατοίκητα)... Γεγονός που αποδεικνύει ότι ως εκ θαύματος γλίτωσαν εκατοντάδες ακόμα εργαζόμενοι!

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει την Εκθεση Αυτοψίας της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Πολεοδομικών Εφαρμογών της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, σύμφωνα με την οποία η «ΡΙΚΟΜΕΞ» έπρεπε να έχει κατεδαφιστεί ως αυθαίρετο μέχρι τις 18 Δεκέμβρη 1993. Γράφει συγκεκριμένα: «Σήμερα την 8.12.1993 διενεργήσαμε αυτοψία στην παραπάνω οικοδομή (σ. σ. "ΡΙΚΟΜΕΞ") και διαπιστώσαμε το εξής: Την κατασκευή αυθαιρέτων κτισμάτων στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου χωρίς άδεια, σε περιοχή εκτός σχεδίου καθ' υπέρβαση της υπ' αριθμ. 6022/79 αδείας (!!!). Υστερα από τα παραπάνω η οικοδομή αυτή πρέπει να κατεδαφιστεί μέσα σε 10 μέρες...».


Ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει πρωτόκολλα κατεδάφισης που εκδόθηκαν από την Πολεοδομία Αχαρνών πριν από μια δεκαετία σχεδόν (!) και δεν υλοποιήθηκαν! Αποκαλύπτουμε ακόμα μία αναφορά υπαλλήλων του δήμου Αχαρνών με ημερομηνία 31.3.1993, στην οποία διαπιστώνονται σωρεία παραβάσεων από βιομηχανίες, όπως, για παράδειγμα, μπαζώματα στον Κηφισό για να επεκταθούν οι εγκαταστάσεις! Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η αναφορά αυτή συντάχθηκε ύστερα από έλεγχο σε 13 βιομηχανίες και βιοτεχνίες της περιοχής και στον οποίο συμμετείχαν: Αστυνομικοί, εισαγγελείς, εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων, υπάλληλοι του δήμου Μενιδίου, εκπρόσωποι της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής!

Εκτός από τη «ΡΙΚΟΜΕΞ» υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα:

  • Στις 11 Μάη 1991 υπάλληλοι της Πολεοδομίας Αχαρνών, μετά από αυτοψία στη βιομηχανία «SILO» επί της λεωφόρου Τατοΐου, διαπιστώνουν: «Επιχώσεις, μπαζώματα από υπολείμματα τσιμέντου παραπλεύρως της κοίτης του Κηφισού ποταμού εκτός σχεδίου και κατά παράβαση του νόμου 1337/85». Και ζητούν με την έκθεση αυτοψίας (Φ. 50/91) να κατεδαφιστεί εντός δέκα ημερών.
  • Στις 6 Ιούλη 1990 και πάλι υπάλληλοι της Πολεοδομίας Αχαρνών κάνουν αυτοψία στην «ΙΝΤΕΡΦΙΛ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» στην οδό Τατοΐου 4 και διαπιστώνουν: «Επιχώσεις κατά μήκος του Κηφισού, κατασκευή τοιχίων εκ μπετόν αρμέ, σε εκτός σχεδίου περιοχή και χωρίς άδεια». Και αυτή θα έπρεπε να κατεδαφιστεί εντός 10 ημερών, σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας (Φ. 100/90).
  • Το 1993 και πάλι υπάλληλοι της Πολεοδομίας κάνουν έλεγχο σε εργοστάσιο μαρμάρων («Ψωφάκη ΑΕ») στην οδό Τατοΐου και Καραμανλή. Διαπιστώνουν: «Επιχώσεις με επίστρωση από μπετόν και κατασκευή δεξαμενών υπολειμμάτων μαρμάρων και κατασκευή μεταλλικού κουβουκλίου κατά παράβαση του νόμου 1337/85». Στην έκθεση αυτοψίας ζητούν να κατεδαφιστεί εντός 10 ημερών.


Η συγκάλυψη των παρανομιών των βιομηχάνων από την κυβέρνηση δεν έχει όριο! Στις 31.1.1993 αναφορά υπαλλήλων του δήμου Μενιδίου και συγκεκριμένα της Δημοτικής Αστυνομίας αναφέρει δεκάδες παρανομίες που καταγράφηκαν από αυτοψία σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες κατά μήκος της λεωφόρου Τατοΐου.

SOS για τα νοσοκομεία και εμπαιγμός για την αποκατάσταση

- Στις 16 Σεπτέμβρη φέρνουμε στη δημοσιότητα σχετικές μελέτες που υπάρχουν εδώ και χρόνια και αποδεικνύουν πως στα νοσοκομεία της Αθήνας πρέπει να γίνουν έργα που ξεπερνούν σε κόστος το 1 δισ. δραχμές, τότε. Αυτά τα έργα δεν γίνονται γιατί η κυβέρνηση δεν δίνει τα απαραίτητα χρήματα και αρκείται στο να κατηγορεί την τότε Νομαρχία ότι δεν κάνει τους αναγκαίους ελέγχους στις οικοδομές που ανεγείρονται. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι με το σεισμό της 7.9.1999 μεγάλες ζημιές υπέστησαν το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο και τα δύο κτίρια του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι». Επίσης υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων.

- Στις 7 Δεκέμβρη 1999, 4 μήνες μετά το σεισμό, ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει στοιχεία που αναδεικνύουν ότι οι κυβερνητικοί αρμόδιοι μιλούν για επιτυχία, ενώ ακόμη και τα στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι φανερώνουν με περισσή ευγλωττία τη χαοτική απόσταση μεταξύ λόγων και έργων. Συγκεκριμένα: Μέχρι τις 20 Δεκέμβρη 1999, υπήρχαν ακόμη σκηνές στο Μενίδι και σε άλλες σεισμόπληκτες περιοχές, παρά την εξαγγελία του ίδιου του πρωθυπουργού ότι «σε οχτώ βδομάδες δεν θα μένει κανείς σε σκηνή». Η κυβέρνηση είχε επίσης εξαγγείλει ότι μέχρι τις 20 Δεκέμβρη θα είχαν διανεμηθεί 7.500 λυόμενα για την προσωρινή στέγαση των σεισμοπαθών. Σύμφωνα με τα επίσημα όμως στοιχεία, μέχρι τις 22 Δεκέμβρη είχαν στηθεί 5.434 λυόμενα και 600 τροχόσπιτα σε 35 οικισμούς, ενώ ουδείς ακόμη γνωρίζει πόσα από αυτά έχουν διανεμηθεί στους σεισμόπληκτους. Η ίδια ακριβώς εικόνα παρατηρείται και στη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου ή συγκατοίκησης, αφού μέχρι τις 22 Δεκέμβρη είχαν υποβληθεί 24.312 αιτήσεις από αντίστοιχες οικογένειες, και είχαν πληρωθεί μόνο 2,5 δισ. δρχ., ποσό που αντιστοιχεί σε 9.930 δικαιούχους.


- Στις 10 Δεκέμβρη 1999 έρχεται στο φως η εκτίμηση μηχανικών που έχουν ήδη ασχοληθεί με τις αναγκαίες μελέτες για συγκεκριμένα σπίτια. Και αναφέρουν ότι το ποσό του δανείου, μαζί με την κρατική αρωγή, φτάνει μόλις στο 50% του πραγματικού προϋπολογισμού. Βέβαια, ούτε λόγος να γίνεται για την ενίσχυση αυτών των κτιρίων, έτσι ώστε όχι μόνο να επανέλθουν στην προ του σεισμού κατάσταση, αλλά να μπορούν να αντέξουν σεισμούς ανάλογους ή και μεγαλύτερους αυτού της 7ης Σεπτέμβρη.

- Στις 23 Δεκέμβρη 1999, ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο: Μελέτη που έγινε κατόπιν παραγγελίας του ΥΠΕΧΩΔΕ κρίνει πως τα εδάφη της Δυτικής Αττικής, που δέχτηκαν το κυριότερο πλήγμα από το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη, κρίνονται απολύτως κατάλληλα για δόμηση! Μοναδική εξαίρεση οι περιοχές που βρίσκονται εντός ή πλησίον της κοίτης του Κηφισού ποταμού και των κυρίων ρεμάτων, για τις οποίες η αντισεισμική δόμηση απαιτεί ειδικές μελέτες και κατάλληλα μέτρα αντισεισμικής προστασίας του εδάφους και των κτιρίων.

Το πιο εντυπωσιακό συμπέρασμα βέβαια που προκύπτει από τη μελέτη είναι ότι κρίνονται κατάλληλα για δόμηση ακόμη και τα εδάφη που βρίσκονται πάνω στο ρήγμα του σεισμού της 7ης Σεπτέμβρη, αλλά και πάνω σε άλλα χαρακτηριζόμενα ως ανενεργά ρήγματα στην Αττική!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ