Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Τουρκία διεκδικεί «ειλικρινή συζήτηση» με φόντο ευρύτερα παζάρια

«Σήμερα η Ανατολική Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε μια περιοχή στην οποία όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα και διατηρούν παρουσία», σημειώνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που αναδεικνύει ότι η τουρκική αστική τάξη είναι έτοιμη να κλιμακώσει ολόπλευρα το παζάρι, τόσο στα Ελληνοτουρκικά όσο και στο Κυπριακό.

Με συνέντευξή του στην «Καθημερινή Κύπρου», εξηγεί ότι η Τουρκία θα επιμείνει τόσο στο θέμα των «εγγυήσεων» που σήμερα διατηρεί στην Κύπρο, όσο και στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, καταγγέλλοντας τις «μονομερείς ενέργειες», αλλά και εκφράζοντας ξανά ετοιμότητα για έναν «ωφέλιμο» συμβιβασμό, σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα, τονίζοντας ότι «εμείς είμαστε υπέρ της εύρεσης μιας κοινώς αποδεκτής λύσης και της δίκαιης κατανομής».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν είμαστε αφελείς. Τα προβλήματα στα Ελληνοτουρκικά δεν πρόκειται να επιλυθούν σε μια ημέρα. Ομως, τι πρέπει να πράξουμε; Σε θέματα διαφωνίας πρέπει να απέχουμε από ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση». Ακόμα, εκτίμησε ότι «με τη νέα (ελληνική) κυβέρνηση θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες» για «το τελικό βήμα για τη διευθέτηση των προβλημάτων».

Για το Κυπριακό, επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει μια άτυπη πενταμερής διάσκεψη, «για να ξεκαθαρίσουμε αυτό που θα διαπραγματευθούμε», ενώ για τις εναλλακτικές της «λύσης» επέλεξε να περιγράψει ως «πιο αξιοσημείωτες» τις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή ηγεσία: «Λύση δύο κρατών», «αποκεντρωμένη ομοσπονδία», «συνομοσπονδία», «χαλαρή ομοσπονδία». Τόνισε ότι «πρέπει να μελετηθούν» όλες οι επιλογές, αλλά και ότι η Αγκυρα ούτε θα επιβάλει αλλά και ούτε θα απορρίψει καμία από αυτές. Ειδικά για τη «λύση (των) δύο κρατών» είπε: «Αν είναι έτοιμες οι πλευρές, τότε ναι θα μπορούσε να συμβεί και αυτό. Εμείς δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο» και συμπλήρωσε ότι «αυτήν τη φορά η διαδικασία θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα».

Στο μεταξύ, ενδεικτικές των διεργασιών που εντείνονται ήταν οι αναφορές του στην «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων, τονίζοντας ότι την πρόταση που επανέφερε το ψευδοκράτος για σύσταση κοινής επιτροπής (Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων) «την υποστηρίζουν (ήδη) ξένοι παράγοντες. Εχουμε θετικό αντίκτυπο από τη διεθνή κοινότητα και τις ξένες κυβερνήσεις, και αυτό παρά το γεγονός ότι κάποιοι, λόγω συμπαράστασης της ΕΕ, δεν το εκφράζουν ξεκάθαρα». Επιπλέον, πυρετώδεις είναι οι σχεδιασμοί και για την Αμμόχωστο. «Οντως, η περιοχή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί... Η μη χρήση της περιοχής δεν εξυπηρετεί κανέναν...», είπε ο Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν αξία τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την περίκλειστη πόλη (που ζητούν την επιστροφή της στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ), αλλά και ρίχνοντας το σύνθημα για επενδυτικές κολιγιές που μπορεί να ωφελήσουν πολλούς. Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου είπε ανοιχτά ότι «το σημαντικό είναι η παροχή του δικαιώματος της χρήσης», ισχυριζόμενος ακόμα ότι «πολλοί Ελληνοκύπριοι το ζητούν αυτό, προσφεύγουν στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας και αυτό παρά τις ενστάσεις της ελληνοκυπριακής ηγεσίας. Ολοι επιθυμούν να εκμεταλλευθούν το ακίνητό τους...».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που έχουμε για να καταγγείλουμε και να αποτρέψουμε τον εποικισμό της Αμμοχώστου, αλλά και για να διεκδικήσουμε τη συνέχιση της πρωτοβουλίας του ΓΓ των ΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Στο επίκεντρο σταθερά το Μεταναστευτικό

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο του αντιλαϊκού παζαριού της Τουρκίας με τη Δύση (ΗΠΑ, αλλά και ΕΕ) παραμένει και το Μεταναστευτικό. Μιλώντας στο «Ρόιτερς» ο Τούρκος ηγέτης Ρ. Τ. Ερντογάν επανέλαβε απευθυνόμενος στις Βρυξέλλες ότι αν δεν προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξη στην Αγκυρα, «θα ανοίξουμε τις πύλες» και εξέφρασε ξανά δυσαρέσκεια που δεν υπάρχει καλή συνεννόηση με δυνάμεις που είναι «εταίροι (σ.σ. της Αγκυρας) στο ΝΑΤΟ».

Κατά τα άλλα, επανέλαβε και τις προσδοκίες ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα κατανοήσει καλύτερα τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της, ενώ μίλησε και για ένα «διαφορετικό είδος εμπιστοσύνης» που υπάρχει ανάμεσα στον ίδιο και τον Πρόεδρο Τραμπ, καταλήγοντας: «Κατά τη γνώμη μου, μια χώρα όπως οι ΗΠΑ δεν θα θελήσουν να πλήξουν τον σύμμαχό τους "Τουρκία" άλλο. Αυτή δεν είναι λογική επιλογή...».

  • Στο μεταξύ, οι κατοχικές αρχές χτες στην Κύπρο συνέλαβαν μία Ελληνοκύπρια και την 20χρονη κόρη της, επειδή μπήκαν στον κήπο του σπιτιού που έμενε η οικογένεια πριν από την εισβολή του 1974 και τράβηξαν φωτογραφίες από την περιοχή, όπου σήμερα μένει στέλεχος του κατοχικού στρατού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ