Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προτεραιότητα η «απογείωση της στρατηγικής σχέσης» με τις ΗΠΑ!

Επιβεβαίωση και από τον υπουργό Αμυνας ότι η «επικαιροποίηση» της στρατιωτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ είναι στο μενού του «Στρατηγικού Διαλόγου»

«Να

INTIME NEWS

«Να "δέσουμε", να ενισχύσουμε και να "απογειώσουμε" τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ», ζητάει ο υπουργός Αμυνας
Τη σκυτάλη από εκεί που την άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει η ΝΔ στην επιτάχυνση των παζαριών στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, με ταυτόχρονη βαθύτερη εμπλοκή στα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού σε Ανατ. Μεσόγειο και Βαλκάνια.

Ενδεικτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, μιλώντας χτες στο «ΣΚΑΪ», ερωτηθείς αν επίκειται συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Ν. Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στα τέλη Σεπτέμβρη, είπε: «Εμείς πιστεύουμε ότι πάντα είναι καλή συγκυρία να συζητάς. Γιατί, αν δεν συζητάς, δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Αυτό το οποίο θέλουμε είναι να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία εκδηλώνεται σε όλα τα επίπεδα και στις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και κυρίως απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να το συζητήσουμε με ανοιχτά χαρτιά».

Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι επίκειται και συνάντηση με Τραμπ (σύμφωνα με το ΑΠΕ κλείδωσε για τις 24/9, λίγο πριν τον β' γύρο του περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου» στην Αθήνα, τον Οκτώβρη, με έλευση εδώ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μ. Πομπέο). «Είναι στις επόμενες μέρες να οριστικοποιηθεί. Θα γίνει πιθανότατα αυτό το ραντεβού, αλλά δεν έχουμε πιθανή ημερομηνία», είπε.

Σε ανάλογο κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, αρθρογραφώντας στα «Νέα», με τίτλο «Επανεκκίνηση με την Τουρκία, χωρίς εκπτώσεις», υποστήριζε: «H Ελλάδα επιθυμεί επανεκκίνηση και στις σχέσεις μας με την Τουρκία, από την οποία μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν. Είναι απολύτως ωφέλιμη η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ρ. Τ. Ερντογάν, όπως και η δική μου με τον ομόλογό μου κ. Μ. Τσαβούσογλου, ενώ το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (σ.σ. μεταξύ των δύο χωρών) μπορεί να δώσει ώθηση στη σχέση μας σε πολλούς τομείς. Καθιστούμε ωστόσο σαφές ότι γνώμονάς μας είναι το Διεθνές Δίκαιο, που δεν ανέχεται απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις», έσπευσε να συμπληρώσει.

Ταυτόχρονα, επιβεβαίωνε ότι «ψηλά στις προτεραιότητές μας βρίσκεται η ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της χώρας μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (...) Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το ανανεωμένο αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο. Η ενεργητική εξωτερική πολιτική της χώρας μας δημιουργεί προϋποθέσεις για στενότερη συνεργασία, ενόψει του νέου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ και την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μ. Πομπέο, σε λίγες εβδομάδες στην Αθήνα».

«Ακόμα πιο εντατικά» στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Τέλος, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά», σχολιάζοντας την τουρκική NAVTEX για τουρκικές έρευνες σε περιοχή μεταξύ Καστελόριζου - Ρόδου, στη γνωστή γραμμή του εφησυχασμού, έλεγε πως «δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία NAVTEX που εκδίδεται. Είναι δεδομένο αυτό το παιχνίδι που παίζεται».

Την ίδια ώρα, προέκρινε ως εγγύηση για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια: «Η Ελλάδα δεν αναζητεί συμμάχους, έχει συμμάχους, αλλά αυτήν τη συμμαχική σχέση θα πρέπει να την ενδυναμώσει και να την εξελίξει (...) Θεωρώ ότι αυτή η συγκυρία - και αυτό έχει να κάνει και με τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στις ΗΠΑ - δίνει ένα εξαιρετικό "παράθυρο" ευκαιρίας, που η χώρα μας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί. Πώς ακριβώς; Ενισχύοντας τη στρατηγική της σχέση με τις ΗΠΑ, που, όπως και να το κάνουμε, είναι η μεγάλη υπερδύναμη, ιδίως σε στρατιωτικό επίπεδο, και φυσικά έχει τα δικά της συμφέροντα και ενδιαφέροντα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Εδωσε ως παράδειγμα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που αναβαθμίζεται με κονδύλι του Στρατού των ΗΠΑ, ώστε να το αξιοποιήσει για ανάπτυξη δυνάμεών τους στην Ευρώπη, αλλά και ενόψει ιδιωτικοποίησης του λιμένα, που έχουν βάλει στο μάτι αμερικανικές εταιρείες: «Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για το λιμάνι. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν ένα κομμάτι του, όχι όλο, αλλά ένα κομμάτι του, για δικούς τους σκοπούς. Φυσικά και όλο αυτό υλοποιείται στο πλαίσιο μίας σχέσης η οποία έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αλλά το να "δέσουμε", αυτήν τη στιγμή, να ενισχύσουμε και να "απογειώσουμε" τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ, μόνο οφέλη θα μπορούσε να προσπορίσει στη χώρα, ιδίως σε αυτήν τη συγκεκριμένη γεωπολιτική συγκυρία. Και πάνω σε αυτό δουλεύουμε, πιο εντατικά απ' ό,τι προηγουμένως, προκειμένου να πείσουμε τους Αμερικανούς ότι η Ελλάδα είναι ο αξιόπιστος και σταθερός εταίρος στην περιοχή (...) Αυτό το έχουν κατανοήσει και πάνω σε αυτό δουλεύουμε τώρα και χτίζουμε ακόμα παραπάνω», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε, δε, ότι ο επόμενος γύρος του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ «θα καταλήξει στην επικαιροποίηση της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Θα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος, μια πολύ ενδιαφέρουσα περίσταση και γι' αυτό εργαζόμαστε αυτές τις μέρες, πάντα, βέβαια, σε συνεργασία με την πλευρά των Αμερικανών».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, και καθώς δεν αφήνουν μέρα να πάει χαμένη στις πολυεπίπεδες συνεννοήσεις τους, χτες δέχτηκε στο υπουργείο τον πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή της πανίσχυρης αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης «Jewish Institute for National Security οf America» (JINSA) Μάικλ Μακόφσκι (Μichael Makovsky), συζητώντας τις «προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας» και τις «τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ