Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Προχωρά η συνεργασία και στο Ακουγιου

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Η ενίσχυση της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας μπορεί να επηρεάσει πολύμορφα τον ευρύτερο «ενεργειακό χάρτη», δεδομένων των αλλαγών που αναμένεται να προκαλέσει σε διαύλους και δυνατότητες για την παραγωγή και μεταφορά Ενέργειας, μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της «Rosatom» (κρατική ρωσική ενεργειακή εταιρεία), Αλεξέι Λιχατσόφ, η εταιρεία σχεδιάζει να ρίξει το «πρώτο μπετόν» για τα θεμέλια του δεύτερου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια στο Ακουγιου (νότια Τουρκία) «έως τα τέλη του έτους». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η «Rosatom» ευελπιστεί πως η άδεια για τις εγκαταστάσεις που θα στεγάσουν τον τρίτο αντιδραστήρα θα δοθεί μες στο διάστημα 2019 - 2020.

Στο μεταξύ, την ταχύτητα με την οποία οι δύο πλευρές συσφίγγουν τις σχέσεις τους έδειξαν και οι δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν (από την Τουρκία όπου συνάντησε τον ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, στο περιθώριο σύσκεψης για τη Συρία), ότι ουσιαστικά είναι έτοιμη η διακρατική συμφωνία για τη χρήση των εθνικών νομισμάτων στις διμερείς συναλλαγές, κάτι που παρακάμπτει δηλαδή το αμερικανικό δολάριο.

Τέλος, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η παράδοση και της δεύτερης συστοιχίας ρωσικών πυραύλων «S-400», προσθέτοντας ότι το σύστημα θα ενεργοποιηθεί τον Απρίλη του 2020 και ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες που αφορούν και την πλήρη εκπαίδευση του προσωπικού. Οπως επανέλαβε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι «S-400» θα τεθούν σε λειτουργία παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ