Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κινητοποίηση ενάντια στον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας

Οικογένεια χτυπημένη τραγικά από πυρκαγιά κινδυνεύει τώρα να βρεθεί και στο δρόμο

Με σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Καμία οικογένεια στο δρόμο!», το ΠΑΜΕ οργανώνει σήμερα Τετάρτη, μαζί με σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές, κινητοποίηση ενάντια σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας που γίνεται από τράπεζα.

Η κινητοποίηση γίνεται σε συμβολαιογραφείο στην Αθήνα (Μαυροκορδάτου 13), στις 9 π.μ., ενώ κάλεσμα απευθύνει και η ΟΒΣΑ.

«Μετά την "κανονικότητα", με το πολυνομοσχέδιο "σκούπα" που ήρθε να σαρώσει μισθούς και συνδικαλιστικά δικαιώματα, δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός αυτής της "κανονικότητας" η πρώτη κατοικία», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Οπως καταγγέλλει, σήμερα θα γίνει απόπειρα πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας οικογένειας από τον Μαραθώνα, που την έπνιξαν τα χρέη και της οποίας το σπίτι καταστράφηκε από πυρκαγιά. Στην πυρκαγιά μάλιστα έχασε τη ζωή του ο πατέρας της οικογένειας...

Το ΠΑΜΕ τονίζει πως αυτή «δεν είναι η μόνη περίπτωση, οι καταγγελίες για κατασχέσεις έρχονται βροχή. Καλούμε το λαό να εκφράσει την έμπρακτη αλληλεγγύη του με την προστασία της λαϊκής περιουσίας από τα κοράκια που τους έχει ανοίξει η όρεξη να αρπάξουν τον ιδρώτα και το μόχθο για ένα κεραμίδι. Θέλουν να ξεσπιτώσουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. Να μην το επιτρέψουμε».

Αποκαλυπτικό παράδειγμα της κλιμάκωσης της επίθεσης στα λαϊκά νοικοκυριά

Η περίπτωση της οικογένειας από τον Μαραθώνα είναι αποκαλυπτική για το κυνήγι που έχουν εξαπολύσει οι τράπεζες, αλλά και για τους κυβερνητικούς μύθους περί «προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Οπως μας εξιστορεί η μητέρα, Γ. Λ., η οικογένειά της είχε εμπορικό κατάστημα στον Μαραθώνα και είχε λάβει στα τέλη του 2008 επιχειρηματικό δάνειο ύψους 80.000 ευρώ, το οποίο αποπλήρωνε κανονικά. Ομως η έλευση της κρίσης οδηγεί στο κλείσιμο της οικογενειακής επιχείρησης, στην οποία εργάζονταν και τα δύο νέα παιδιά τους. Τα δύο παιδιά μένουν άνεργα για πάνω από τρία χρόνια και όταν βρίσκουν δουλειές αυτές είναι περιστασιακές, με μερική απασχόληση ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το χρέος προς την τράπεζα πνίγει την οικογένεια.

Τον Απρίλη του 2018 και ενώ αγωνίζονται να επιβιώσουν, το ακίνητο καίγεται και στην πυρκαγιά χάνει τη ζωή του και ο πατέρας, που ήδη είναι συνταξιούχος.

Στις αρχές του 2019, η τράπεζα ξεκινά τις διαδικασίες για πλειστηριασμό. Η οικογένεια καταφεύγει στο υπουργείο Οικονομικών, στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Επειδή όμως το δάνειο είναι επιχειρηματικό, δεν μπορούν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη και τους παραπέμπουν σε ρύθμιση δόσεων, παρότι αναγνωρίζουν πως η οικογένεια βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Το μόνο που καταφέρνουν είναι το ακίνητο να αφαιρεθεί προσωρινά από τις λίστες των πλειστηριασμών.

Τελικά, αρχές Σεπτέμβρη και χωρίς κάποια επίσημη ενημέρωση από την τράπεζα, το σπίτι τους βγαίνει και πάλι στον πλειστηριασμό, που προγραμματίζεται να γίνει σήμερα.

Οπως μας λέει η Γ. Λ., το χρέος σύμφωνα με το κατασχετήριο έχει φτάσει τα 168.000 ευρώ, ενώ όσο αποπληρώνονταν κανονικά από το αρχικό ποσό είχε πληρωθεί το 40% του δανείου!

Και προσθέτει: «Εμείς το σπίτι το φτιάξαμε με τη δουλειά μας. Το δάνειο το αποπληρώναμε κανονικά. Δεν φταίμε εμείς. Οταν ξέσπασε η κρίση και κλείσαμε την επιχείρηση, τα παιδιά έμειναν άνεργα. Η τράπεζα δεν δέχεται διακανονισμό. Παίρνω τη σύνταξη χηρείας του συζύγου, που είναι 340 ευρώ...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ