Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ελπίδες Γκουτέρες για συνομιλίες «διαφορετικές» και «ουσιαστικές»

Συναντήσεις που θα δώσουν νέα ώθηση στις διεργασίες για το Κυπριακό αναμένονται τις επόμενες μέρες, στο περιθώριο της ετήσιας (74ης φέτος) Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Μεταξύ άλλων, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντήσει τόσο τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη όσο και τον κατοχικό ηγέτη Μ. Ακιντζί, ενώ παραμένει πιθανή (αν και δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση) ακόμα και μία συνάντηση των τριών τους. Επίσης, πιθανή θεωρείται τις επόμενες βδομάδες (ή μήνες) και μια άτυπη πενταμερής διάσκεψη (με τη συμμετοχή δηλαδή και των εγγυητριών δυνάμεων Ελλάδας - Βρετανίας - Τουρκίας).

Απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΠΥΕ), ο Γκουτέρες δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό (σ.σ. οι δύο πλευρές) να έλθουν ταχέως σε συμφωνία στους "όρους αναφοράς" (σ.σ. όπως καθιερώθηκε ο "οδικός χάρτης" για την προετοιμασία της θεματολογίας και της τεχνικής για τον επόμενο πιθανό γύρο διαπραγματεύσεων) για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες αυτήν τη φορά να είναι διαφορετικές από το παρελθόν». Υποστήριξε ότι «είναι καιρός να συμφωνήσουμε τουλάχιστον στους όρους αναφοράς, στη βάση του έργου που έγινε, κυρίως στο Κραν Μοντανά. Γιατί πιστεύω σθεναρά ότι η πολιτική διαδικασία χρειάζεται να επανεκκινήσει».

Θυμίζουμε ότι στο Κραν Μοντανά δρομολογήθηκε ακόμα πιο καθαρά η εμπλοκή του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα στην «υπεράσπιση της ασφάλειας» του νησιού, ενώ κλιμακώθηκε το παζάρι σε όλα τα κεφάλαια, από το βαθμό συνεργασίας των δύο «συνιστώντων κρατών» (όρος που πρωτοκαθιερώθηκε με την Κοινή Δήλωση του Φλεβάρη του 2014) μέχρι το περιουσιακό και τις σχέσεις της επανενωμένης Κύπρου με την ΕΕ.

Ακόμα, ο Γκουτέρες εντόπισε «αρκετή ανυπομονησία, από το Συμβούλιο Ασφαλείας» για επανέναρξη των συνομιλιών και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι για να καταλάβουν τα μέρη ότι θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία, τουλάχιστον στους όρους αναφοράς».

Στο μεταξύ, το Κυπριακό βρέθηκε και στο επίκεντρο τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν προχτές ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης με τον Βρετανό ομόλογό του Μπορίς Τζόνσον. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, η κυπριακή πλευρά ενημέρωσε τη βρετανική και για τις εξελίξεις σχετικά με τις τουρκικές απειλές για την Αμμόχωστο, αλλά και την εμπλοκή που προκαλεί η τουρκική πλευρά στην προσπάθεια επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Από τη μεριά του, ο Τζόνσον επανέλαβε μεταξύ άλλων την υποστήριξη του Λονδίνου στην προσπάθεια αναζήτησης συνολικής λύσης του Κυπριακού με διαπραγματεύσεις, κατέληξε ο Προδρόμου.

Δηλώσεις έκανε και ο «εκπρόσωπος» του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, επισημαίνοντας ότι το Κυπριακό θα λυθεί με καθορισμό της σχέσης «δύο οντοτήτων» και καλώντας την ελληνοκυπριακή ηγεσία να αντιληφθεί το συντομότερο αυτή την πραγματικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ