Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Προχωρά ο ευρωΝΑΤΟικός σχεδιασμός

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δεν υπάρχουν προθεσμίες ως προς την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, κατά την προχτεσινή συνάντησή της με την πρωθυπουργό της Σερβίας, Αννα Μπρνάμπιτς, στο Βερολίνο. Αντίθετα, οι υποψήφιες χώρες είναι σημαντικό να πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης, όπου «η Σερβία τα πάει σχετικά καλά», συμπλήρωσε.

Επαίνεσε τη λεγόμενη «διαδικασία του Βερολίνου», δηλαδή τη γερμανική πρωτοβουλία για «πάνω χέρι» σε πιθανές μελλοντικές διαπραγματεύσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, λέγοντας ότι «προσφέρει ευκαιρίες για επίλυση των υφιστάμενων διμερών συγκρούσεων, όπως για παράδειγμα της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο». Αναφέρθηκε και στις μπίζνες γερμανικών επιχειρήσεων στη Σερβία λέγοντας ότι δραστηριοποιούνται εκεί περίπου 400 γερμανικές εταιρείες δίνοντας δουλειά σε τουλάχιστον 60.000 εργαζόμενους.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Αννα Μπρνάμπιτς, αναφέρθηκε με τη σειρά της στα «πολύ σημαντικά βήματα» που έχουν γίνει στην περιοχή εξαιτίας της «διαδικασίας του Βερολίνου» και εξέφρασε την εκτίμηση της κυβέρνησής της για τη «στήριξη από τη Γερμανία», ακόμη κι όταν «υπάρχουν διαφωνίες».

Το ίδιο διάστημα ο Μάθιου Πάλμερ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια, έδωσε το «παρών» στις εξελίξεις εκτιμώντας πως η κυβέρνηση που θα προκύψει στο Κοσσυφοπέδιο μετά τις εκλογές της 6ης Οκτώβρη θα μπορούσε να προχωρήσει «άμεσα» στην άρση των δασμών που επέβαλε τον περασμένο Νοέμβρη ο πρώην πρωθυπουργός, Ράμους Χαραντινάι, σε βάρος της Σερβίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ώστε να τις αναγκάσει να «αναγνωρίσουν» το προτεκτοράτο. Ο Πάλμερ, μιλώντας στη σερβική υπηρεσία του ραδιοσταθμού «Φωνή της Αμερικής», απαίτησε επίσης να σταματήσει η σερβική διπλωματία την εκστρατεία κατά του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου, που επιδιώκει να ανακαλέσουν όσο περισσότερες χώρες είναι δυνατόν την αναγνώριση της μονομερούς ανεξαρτησίας που κήρυξε το Κοσσυφοπέδιο το Φλεβάρη του 2008 με τις ευλογίες των ΗΠΑ και των περισσότερων χωρών της ΕΕ. Τόνισε επίσης ότι μόνο αν δημιουργηθεί «κλίμα εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας» στις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας θα καταστεί εφικτή μια συμφωνία ομαλοποίησης των μεταξύ τους σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ