Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΩΣΤΑΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
«Ο λαός να αξιοποιήσει την πείρα του από το τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη»

Την περασμένη Παρασκευή, το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έκανε στάση και στις Σέρρες. Στη Φοιτητική γωνιά του Φεστιβάλ υπήρχε έκθεση για την «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», ενώ στη Μαθητική υπήρχαν έκθεση με τίτλο «Η επανάσταση είναι η μεγαλύτερη μέθη της ανθρωπότητας... αυτός που την γεύτηκε μια φορά δεν ξεχνά ποτέ τη γεύση της» και επίσης έκθεση με θέμα «Τα μουσικά σχολεία, οι αγώνες των μαθητών και το σχολείο στο σοσιαλισμό». Το πρόγραμμα περιελάμβανε και συναυλία με το συγκρότημα «Τρεις γυναίκες και...» με μουσικές από τη Μεσόγειο και τον κόσμο, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με μεγάλο λαϊκό γλέντι.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κοινή στόχευση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για διαμόρφωση «ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος», τμήμα της οποίας αποτελεί και «η διπλή επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και στα συνδικάτα τους που κλιμακώνεται με το "αναπτυξιακό" πολυνομοσχέδιο».

Κάλεσε το λαό της περιοχής να αξιοποιήσει την πείρα του από το τι πραγματικά σημαίνει η καπιταλιστική ανάπτυξη για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Προϋπόθεση της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι ο χαμηλός μέσος μισθός, αυτός που καθορίζει και τα περιθώρια κέρδους των καπιταλιστών. Γι' αυτό και ο μέσος μισθός μειώθηκε και συνεχίζει να μειώνεται δραματικά όλα αυτά τα χρόνια, τόσο στην περίοδο της κρίσης όσο και της ανάπτυξης.


Αυτό το γνωρίζουν καλά και οι εργαζόμενοι της περιοχής σας και μάλιστα σε γαλακτοβιομηχανίες με υψηλή κερδοφορία, όπως "Κρι-Κρι", "ΣΕΡΓΑΛ". Οπως το γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια - κάτεργα, "Γατίδης", "Χρυσό". Αλήθεια, τι έχουν να πούνε για τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες, που και στην περιοχή των Σερρών ξεκληρίζονται μέσα από το αβάσταχτο κόστος παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές, π.χ. 38 - 40 λεπτά στο βαμβάκι, την έλλειψη ουσιαστικών αποζημιώσεων σε εκτεταμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές;

Η βαρβαρότητα της ανάπτυξής τους εκφράζεται και με την οριακή κατάσταση που βιώνετε στο Νοσοκομείο των Σερρών, όπου βασικές κλινικές υπολειτουργούν ή λειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, σε υλικοτεχνική υποδομή (...)

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης είναι που κλείνει και ανοίγει άναρχα επιχειρήσεις, με τους εργαζόμενους αναλώσιμους, που την ίδια ώρα που πανηγυρίζει για την ισχυρή θέση του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου φτάνουμε στο σημείο νησιά της χώρας μας να αποκλείονται, όπως η Σαμοθράκη, σχολεία να γίνονται επικίνδυνα με έναν σεισμό, δάση να καίγονται, άνθρωποι να πεθαίνουν από φωτιές ή πλημμύρες.

Είναι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης που της μηχανής του το λάδι είναι η δική σας η δουλειά, η εργατική σας δύναμη, πνευματική ή χειρωνακτική, όποιας ειδίκευσης. Εσείς τη συντηρείτε με τη δουλειά σας κι όχι αυτή εσάς, όπως θέλουν να σας κάνουν να πιστεύετε».

Τέλος, κάλεσε το λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία να αμφισβητήσουν αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, που, όπως είπε, «σας προτείνει να σκεφτείτε ανατρεπτικά, κόντρα στο ρεύμα. Κόντρα σε όλους εκείνους που σας θέλουν να προσδοκάτε μια πραγματική ελπίδα, που τελικά ποτέ δεν έρχεται. Κόντρα σε όλους όσοι σας θέλουν στην άκρη, μοιρολατρικά να περιμένετε έναν σωτήρα, να στέκεστε μόνοι. Στη συλλογική πάλη, στο ταξικό κίνημα θα βρείτε απαντήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ