Τρίτη 1 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ψήφισε μόλις ένας στους πέντε

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια υπολογίζεται ότι ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές που έγιναν στο Αφγανιστάν, το Σάββατο, όταν το σύνολο των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους είναι 9,6 εκατομμύρια.

Η προσέλευση ήταν μικρή, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, με δεδομένο ότι οι Ταλιμπάν είχαν επικρίνει τη διαδικασία προειδοποιώντας για επιθέσεις. Μάλιστα, ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις στις επαρχίες Γκάζνι, Πάκτια, Κουνάρ, Πακτίκα, Παρβάν, Μπαμγιάν, αλλά και στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Το υπουργείο Αμυνας έκανε λόγο για δύο νεκρούς αστυνομικούς και ακόμα έναν νεκρό πολίτη, ενώ 37 ακόμα άτομα τραυματίστηκαν. Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι οι νεκροί έφτασαν τους 5, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τις αρχές, μέχρι τις 17 Οκτώβρη αναμένεται να γίνουν γνωστά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ενώ έως τις 7 Νοέμβρη θα ανακοινωθούν και τα τελικά.

Επικρατέστερος θεωρείται ο σημερινός ηγέτης της χώρας Ασράφ Γάνι, ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από το 51% των ψήφων (αν κανείς δεν το κάνει, θα γίνει δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων). Ο σημερινός πρωθυπουργός, Αμπντουλά Αμπντουλά, που ήταν επίσης υποψήφιος, είχε καταγγείλει πριν απ' το Σάββατο εκτεταμένα σχέδια νοθείας από το επιτελείο του Γάνι. Γάνι και Αμπντουλά ήταν αντίπαλοι και στις προηγούμενες εκλογές, ωστόσο τελικά συνεργάστηκαν, μετά από στοχευμένες «συστάσεις» των ΗΠΑ, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ