Τρίτη 1 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σχέδιο Βούτσιτς για «μικρή Σένγκεν»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τα περιθώρια για τη δημιουργία μίας μικρής ζώνης «ελεύθερων συναλλαγών, υπηρεσιών και κίνησης πολιτών», τύπου Σένγκεν, μεταξύ Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας, αναμένεται να εξετάσουν ανάμεσα σε άλλα, σε διήμερη σύνοδο που θα πραγματοποιήσουν στις 9 και 10 του μήνα στη σερβική πόλη Νόβισαντ, οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών.

Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση των πρωθυπουργών Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς, Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και Αλβανίας Εντι Ράμα ανήκει στον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που επίσης αναμένεται να συμμετάσχει ενεργά στην τριμερή σύνοδο.

Αναφερόμενος στο σχέδιο διασύνδεσης των τριών χωρών, ο Βούτσιτς το αποκάλεσε «μικρή Σένγκεν», επειδή προβλέπει αρχικά ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές μέσω της σταδιακής κατάργησης δασμών και διαδικασιών στη διακίνηση των προϊόντων. Παράλληλα ο Σέρβος υπουργός Εμπορίου, Ράσιμ Λιάγιτς, ανακοίνωσε πως σχεδιάζεται τα εμπορεύματα που εισέρχονται στη ζώνη των χωρών αυτών να υπόκεινται σε φυτοϋγειονομικό, κτηνιατρικό και εργαστηριακό έλεγχο μία φορά, στα εξωτερικά σύνορα και όχι σε κάθε συνοριακή διάβαση. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται πως θα μειωθούν ο χρόνος μεταφοράς των εμπορευμάτων και η ταλαιπωρία των οδηγών.

Ο Σέρβος Πρόεδρος άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η συμφωνία διασύνδεσης, συμπεριλαμβάνοντας το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και ενδεχομένως το Κόσοβο.

Τα σχέδια της τριμερούς συνόδου δημοσιοποιούνται λίγες μέρες αφότου ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ράμους Χαραντινάι, υποστήριξε ότι σε προηγούμενες συναντήσεις με τον Σέρβο Πρόεδρο ο τελευταίος του είχε ζητήσει να επιστραφούν στη Σερβία 950 τ. χλμ. εδάφους από το Κοσσυφοπέδιο. Κατηγόρησε επίσης τον Βούτσιτς ότι προωθεί την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου και τις ανταλλαγές εδαφών, επαναλαμβάνοντας τη διαφωνία του σε αυτά τα σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ