Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Στρατιωτική παρέλαση και επίδειξη δύναμης

Από τη στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο

Copyright 2019 The Associated

Από τη στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο
ΠΕΚΙΝΟ.--

Εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έγιναν χτες στο Πεκίνο. Μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην πρωτεύουσα της χώρας έγινε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν εγχώριας κατασκευής, σε μια σαφή επίδειξη πυγμής και ετοιμότητας της Κίνας να υπερασπιστεί τη γοργή ανέλιξή της στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της χώρας και ηγέτης του ΚΚ Σι Τζινπίνγκ έκρινε σκόπιμο να τονίσει ότι «δεν υπάρχει καμία δύναμη που να μπορεί να ταρακουνήσει τα θεμέλια αυτού του σπουδαίου έθνους» και πρόσθεσε ότι αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων της Κίνας είναι η αποφασιστική υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης της χώρας, αλλά και της «διεθνούς ειρήνης», με ό,τι αυτός ο όρος σημαίνει στο λεξιλόγιο της σημερινής Κίνας. Ο ηγέτης της Κίνας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον «λεγόμενο σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά», που όπως αποδεικνύεται στην πράξη, είναι η συνεχής ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.

Πρώτοι παρέλασαν οι Κινέζοι κυανόκρανοι, με τα μπλε κράνη και τα φουλάρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Συνολικά συμμετείχαν 15.000 στρατιώτες και 580 άρματα μάχης, ενώ επιδείχθηκαν προηγμένα οπλικά συστήματα, όπως φορτηγά με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Στέλνοντας μηνύματα για την ...προτεραιότητα που θα δώσει στην περαιτέρω «παρέμβαση» στις διεθνείς εξελίξεις και προκλήσεις, στις πρώτες γραμμές της παρέλασης εμφανίστηκαν οι Κινέζοι κυανόκρανοι, αναδεικνύοντας και έτσι τη σημασία που δίνει το Πεκίνο στην «επίλυση» κρίσιμων «διεθνών διενέξεων» (η Κίνα έχει πάρει μέρος σε «ειρηνευτικές επιχειρήσεις» σε Λιβερία, Μάλι, Κονγκό, Λίβανο, Σουδάν αλλά και Νότιο Σουδάν).

Τέλος, ο Σι δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ότι στις προτεραιότητες της κινεζικής κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η διατήρηση της «σταθερότητας» στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο (περιοχές με καθεστώς αυτονομίας που αμφισβητείται έντονα), όπως και η «ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεων» με την Ταϊβάν, στο πλαίσιο της συνέχισης της προσπάθειας για την «πλήρη επανένωση της πατρίδας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ