Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Διάλυση του Κοινοβουλίου και σφοδρή ενδοαστική αντιπαράθεση

ΛΙΜΑ.--

Σφοδρή ενδοαστική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στο Περού, με αφορμή την ανάδυση των σκανδάλων διαφθοράς που σχετίζονται με δωροδοκίες πολιτικών από τη γνωστή βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία «Οντεμπρέχτ», που είχε δράση σε όλη τη Λατινική Αμερική. Τη Δευτέρα το βράδυ ο Πρόεδρος της χώρας, Μάρτιν Βισκάρα, ανακοίνωσε ότι διαλύει το Κοινοβούλιο, λόγω της μη δυνατότητας συνεργασίας της κυβέρνησής του με το Κοινοβούλιο ειδικά για τα θέματα της διαφθοράς, ενώ αφορμή στάθηκε και η σύσταση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που μπορεί να εξετάσει τις υποθέσεις πολιτικών που έχουν καταδικαστεί για διαφθορά. Ο Βισκάρα, που προέρχεται από τη σοσιαλδημοκρατία και αυτοσυστήνεται ως «κεντρώος», ήταν αντιπρόεδρος όταν ήταν Πρόεδρος ο «κεντροδεξιός» Πέδρο Κουζίνσκι, ο οποίος αποπέμφθηκε, και ανέλαβε τον Απρίλη του 2018 με τη «ρομφαία» της «καταπολέμησης της διαφθοράς».

Στο Κοινοβούλιο την πλειοψηφία έχει το νεοφιλελεύθερο κόμμα Λαϊκή Δύναμη της Κέικο Φουτζιμόρι, που είναι προφυλακισμένη για το σκάνδαλο «Οντεμπρέχτ», κόρης του πρώην Προέδρου Αλμπέρτο, ο οποίος επίσης καταδικάστηκε για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Βισκάρα ανακοίνωσε ότι προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 26 Γενάρη, ενώ το Κοινοβούλιο, με πλειοψηφία 86 ψήφων, αποφάσισε την αντικατάστασή του για ένα χρόνο λόγω της «ηθικής ανικανότητάς του» από την Μερσέντες Αραός, νυν αντιπρόεδρό του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αστυνομία και ο στρατός ανακοίνωσαν πως αναγνωρίζουν τον Βισκάρα ως νόμιμο Πρόεδρο, αρχηγό του κράτους και επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Βισκάρα για πραξικόπημα, ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι εφαρμόζει το άρθρο 126 του Συντάγματος που προβλέπει σε περιπτώσεις τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την προσφυγή στις κάλπες.

Σαπίλα ...διαρκείας

Πάντως πρέπει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη χώρα έχει μακρά παράδοση στις δωροδοκίες αστών πολιτικών, όπως οι τελευταίοι Πρόεδροι, που είτε κατηγορήθηκαν είτε καταδικάστηκαν για διαφθορά.

Το φαινόμενο αυτό βεβαίως είναι συνυφασμένο με το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, όπως επισημαίνει και το Περουβιανό ΚΚ, που με ανακοίνωσή του κάλεσε το λαό να καταδικάσει όλους τους αστούς πολιτικούς, να παλέψει για συνταγματική αναθεώρηση και με την οργάνωση και την πάλη του για την ανατροπή του συστήματος εκμετάλλευσης των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ