Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σχέδιο Ερντογάν για «ανοικοδόμηση»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Μεγαλεπήβολο σχέδιο για την «επανεγκατάσταση» δύο εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων και εκτοπισμένων αμάχων ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, μέχρι τα σύνορα Συρίας - Ιράκ σε έκταση πλάτους 30 χλμ., με στόχο την «επόμενη μέρα στη Συρία» και την αλλαγή του δημογραφικού χάρτη της περιοχής προς όφελος φιλοτουρκικών πληθυσμών, σχεδιάζει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, εν γνώσει των ΗΠΑ αλλά χωρίς τη συγκατάθεση της συριακής κυβέρνησης...

Ο Ερντογάν επικαλέστηκε την «ειρήνη», λέγοντας ότι η χώρα του δεν μπορεί «να γυρίσει την πλάτη» στη Συρία. Μετά τις δύο εισβολές του τουρκικού στρατού στο συριακό έδαφος (επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας»), είπε, επέστρεψαν στη Συρία 360.000 πρόσφυγες. Ανέφερε ότι η μετεγκατάσταση προβλέπεται επί του συριακού εδάφους σε βάθος 30 - 40 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα, σε 140 συριακά χωριά και 10 περιφερειακά κέντρα, σε καθένα από τα οποία σχεδιάζεται η «φιλοξενία» 5.000 έως 30.000 ατόμων. Σύμφωνα δε με πληροφορίες της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ», το τουρκικό σχέδιο προβλέπει ακόμα την ανέγερση στα προαναφερθέντα χωριά και περιφερειακά κέντρα περίπου 200.000 νέων κατοικιών, κόστους 26,6 δισ. δολαρίων, δεκάδων τζαμιών, κέντρων νεολαίας, αθλητικών σταδίων, σχολείων και βιομηχανικών πάρκων.

Κατά τ' άλλα, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε πως η χώρα του «υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» και πως ο «μόνος λόγος» που ανέλαβε δράση στο συριακό έδαφος είναι η «άμεση τρομοκρατική απειλή που εμποδίζει τους Σύρους να επιστρέψουν στα σπίτια τους». Μέχρι αργά χτες το απόγευμα δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από τη συριακή κυβέρνηση για το «φαραωνικό» σχέδιο του Τούρκου Προέδρου.

Το ίδιο 24ωρο, Σύροι και Ρώσοι αξιωματούχοι συντονιστικών επιτροπών επαναπατρισμού προσφύγων κατήγγειλαν τις ΗΠΑ ότι εμποδίζουν την εκκένωση του προσφυγικού καταυλισμού Ρουκμπάν, καθώς απαγορεύουν την είσοδό τους στην ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ ζώνη Αλ Τανφ στη Συρία. Απαίτησαν ακόμα την άμεση αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και την άρση της κατοχής συριακού εδάφους.

Τέλος, χτες ο Καζάκος υπουργός Εξωτερικών Μκουχάτζ Τλεουμπέρντι επιβεβαίωσε τα σχέδια προετοιμασίας νέας συνόδου για τη Συρία στο πλαίσιο της «Διαδικασίας της Αστάνα», στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Νουρ Σουλτάν (πρώην Αστάνα). Η προηγούμενη τριμερής σύνοδος μεταξύ αξιωματούχων Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας πραγματοποιήθηκε στις αρχές του περασμένου Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ