Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Διεύρυνση της δράσης ρωσικών μονοπωλίων

Κούβα και Βενεζουέλα επισκέφτηκαν ο Ρώσος πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, αντίστοιχα

ΜΟΣΧΑ - ΑΒΑΝΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Τη συνέχιση του ρωσικού «μπασίματος» στη Λατινική Αμερική, οξύνοντας τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, αναδεικνύουν οι επισκέψεις Ρώσων υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε Κούβα και Βενεζουέλα και το κλείσιμο πολυάριθμων επιχειρηματικών συμφωνιών.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εγκαινίασε την Παρασκευή την πρώτη γεώτρηση στο κοίτασμα πετρελαίου «Μπόκα ντε Χαρούκο» της Κούβας, όπου συνεργάζονται η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία «Zaroubezneft» και η κουβανική «Cupet». Η επίσκεψη Μεντβέντεφ έγινε σε μια περίοδο που η Κούβα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις καυσίμων μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον πλοίων που μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, κύριο προμηθευτή της Κούβας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας, όταν υλοποιηθούν όλα τα σχέδια εξόρυξης στο εν λόγω κοίτασμα, θα καλυφθεί ολόκληρη η ζήτηση της Κούβας σε πετρέλαιο. Εκτιμάται ότι τα αποθέματα του συγκεκριμένου κοιτάσματος φθάνουν τα 3,7 δισ. τόνους.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, όπου του απονεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών, κάλεσε σε «διάλογο για την επίλυση της κρίσης στη Βενεζουέλα», ενώ τόνισε ότι «υπάρχει μόνο ένας εκλεγμένος Πρόεδρος (...) και αυτός είναι ο Νικολάς Μαδούρο». Ο ίδιος καταδίκασε τις «μονομερείς κυρώσεις» που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ «κατά της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας», επιβάλλοντας στην Κούβα έναν «πραγματικό ενεργειακό αποκλεισμό».

Υπογράμμισε την επιδίωξη της Ρωσίας να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τη Λατινική Αμερική και δεν έκρυψε ότι «η συνεργασία με την Κούβα είναι ιδιαίτερα σημαντική» για τη Ρωσία. «Η Κούβα είναι συνεργάτης και αξιόπιστος σύμμαχός μας», υπογράμμισε. Την Πέμπτη είχε συναντηθεί με τον Κουβανό Πρόεδρο, Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ, και τον πρώην Πρόεδρο, Ραούλ Κάστρο.

Στο μεταξύ, Βενεζουέλα και Ρωσία ανανέωσαν το Σάββατο συμβόλαια «υποστήριξης, συμβουλών και ανάπτυξης» στον στρατιωτικό και ενεργειακό τομέα, που περιλαμβάνουν τη συμμετοχή ρωσικών επιχειρήσεων στη χώρα, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, μετά τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Γιούρι Μπορίσοφ.

Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος είπε πως οι συμφωνίες περιλαμβάνουν «συμμετοχή ρωσικών επιχειρήσεων σε όλους τους στρατηγικούς τομείς παραγωγής», όπως το πετρέλαιο, το αέριο και η γεωργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ